Nogomet

Oscilacijama do Rima

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 25.05.2009.
Oscilacijama do Rima
Foto: EPA

Na prvi pogled, u finalu ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka kao blagi se favorit u startu postavio branitelj naslova, Manchester United, dok je Barcelona usprkos ljepšem i efikasnijem nogometu dobila nešto marginaliziraniju ulogu. Rekapitulacijom prijašnjih ogleda najelitnijeg europskog nogometnog natjecanja, ipak, dolazimo do dojma da je generalno bolju igru imao španjolski predstavnik, iako se ne smije zaboraviti niti način na koji se "provukao" pored Chelseaja u uzvratnom ogledu polufinala. Pitanje je sada tako, tko je manje oscilirao?

Neki ga nazivaju finalom snova - najiščekivanijom završnicom Lige prvaka ikada, ogledom dva kluba koja su trenutno s pravom titulirana kao najbolja i najlepršavija u Europi. Drugi pak neumorno lamentiraju o nezasluženosti participacije Barcelone, velikoj krađi usmjerenoj nauštrb Chelseaja i okrznutosti finala koje je ponovno trebalo biti sveenglesko.

Istina je kako to obično u ovakvim situacijama i biva - uvijek negdje u sredini. Chelsea je gledajući samo uzvrat na Stamford Bridgeu svakako zaslužio naći se u Rimu, iako je po prikazanom u prvom ogledu na Nou Campu, to mjesto na isti, a možda i uvjerljiviji način zaslužila i Barcelona.

Završivši stoga konačno s tom pričom, okrenuli smo se rekapitulaciji nogometnog puta obje momčadi u prethodnim fazama natjecanja, te za vas bacili pogled na same početke njihovih ovosezonskih europskih pustolovina.

Europski prvak s natjecanjem je tako započeo u skupinama (Villarreal, Aalborg, Celtic), dok se Barcelona za isto morala izboriti pobjedom protiv poljske Wisle - 4:0 trijumfom pred svojim navijačima u trenerskom debiju Josepa Guardiole, te minimalnim porazom u Poljskoj, koji uostalom i nije imao prevelikog utjecaja na konačni ishod.

Natjecanje po skupinama obje su ekipe završile kao prvoplasirane, premda se mora istaći kako je upravo u toj fazi United izgledao najranjivije, dok su Katalonci iz susreta u susret demonstrirali svoju veliku nogometnu moć i izvojevali četiri pobjede, jedan neriješen rezultat, te jedan poraz.

PUT DO FINALA - FC MANCHESTER UNITED

Manchester je svoj prvi ovogodišnji europski nastup protiv Villarreala odigrao kvalitetno, ali naišao i na veoma tešku prepreku u vidu raspoloženog vratara Žute podmornice, koji je svih 90 minuta držao svoju mrežu netaknutom i momcima Sir Alexa Fergusona poručio kako se kroz Španjolsku neće prošetati do novog naslova.

Gostovanje kod danskog Aalborga u sljedećem krugu donijelo je pak puno bolju realizaciju i dominantnost u igri, te su tako s rezultatom 3:0 upisani prvi ovosezonski bodovi. Identičnim rezultatom na Old Traffordu je u nastavku pao i Celtic, da bi Škoti na svom terenu u sljedećem krugu ipak pokazali kako nisu tako lak zalogaj izborivši neriješenih 1:1.

Samo bod pripao je Crvenim Vragovima i na gostovanju kod Villarreala, koji je tako postao jedan od rijetkih kojemu momci u crvenome nisu uspjeli "stati na kraj". U posljednjem kolu natjecanja po skupinama Manchester je pak i po treći put u nizu remizirao, te tako naočigled svih manifestirao drastičan pad forme, zbog čega se dosta spekuliralo i o njegovom skorašnjem oproštaju od obrane naslova prvaka.

PUT DO FINALA - FC BARCELONA

Momci iz Barcelone u isto su vrijeme nizali pobjede i izmamljivali epitete zbog prekrasne prezentacije nogometne igre, a pognutih glava s terena su u prvim ogledima morali odlaziti Sporting i Šahtar. Najveće probleme pretrpjeli su ipak upravo od pobjednika ovogodišnjeg posljednjeg izdanja Kupa Uefe, koji su ih već u drugom kolu žestoko pritisnuli i prisilili na preokretanje rezultata i osvajanje bodova tek u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Sljedeće kolo, međutim, donijelo je ipak i novu katalonsku "žrtvu" - Basel je pred svojim navijačima "popio" pet gorkih pilula, te djelomice zbog toga, iako u puno manjoj mjeri, uspio i uzvratiti na Nou Campu dva tjedna kasnije odigravši 1:1. Gostovanje kod Sportinga potkraj 11. mjeseca vratilo je ipak stare Barcelonine navike, no teško prizemljenje priuštio im je Srnin Šahtar u posljednjem kolu uzevši im maksimalan broj bodova usred Španjolske.

Završne etape - osmina finala, četvrtfinale i polufinale, još su jednom donijele blago "mučenje" Manchester Uniteda, naspram njihovih finalnih suparnika koji su jedine istinske probleme iskusili u polufinalu kada su ih samo sreća i sudac Ovrebo spasili od goropadnog Chelseaja.

Manchesterov suparnik u osmini finala bio je klub s novim, karakternim kormilarom - Joseom Mourinhom - koji je u svom stilu danima prije ogleda najavljivao bespoštednu i ravnopravnu borbu s prvakom Europe, te na koncu i samu njegovu eliminaciju. Takav scenarij, ipak, nismo imali prilike vidjeti, iako je pred svojim navijačima u Italiji uspio izvući 0:0. Na Old Traffordu Interu ipak nije bilo spasa - Unitedu su prolaz donijeli pogoci Nemanje Vidića i Cristiana Ronalda, a Mourinho je dobio jedino priliku da poslije susreta konstatira kako "United može do svih pet trofeja".

Neriješen rezultat u prvom ogledu ishodila je i Barcelona na gostovanju kod Lyona (1:1), ali je svu raskoš nogometa i ogroman talent uspjela pokazati u Španjolskoj, kada je u fantastično dinamičnom susretu slavila rezultatom 5:2 i tako se nametnula kao jedan od ozbiljnijih kandidata za put u Rim.

Trnovit put do finala nastavila je pak prolaziti momčad Sir Alexa Fergusona i u četvrtfinalu, kada su dočekali solidan i potentan Porto. Hrabri su Portugalci priredili tako svim navijačima Crvenih Vragova priličan šok, izvojevavši 2:2 na Old Traffordu, zbog čega su mnogi simpatizeri crvene boje danima prije uzvrata strepjeli od najgorega. Ogled u Portu ipak je u svoje ruke uzeo Cristiano Ronaldo i izvanrednim 40-metarskim zgoditkom uveo svoju momčad u žrvanj polufinala.

Potpuno oprečnu prezentaciju i napose lak prolaz kroz četvrtinu finala imala je Barcelona, koja je već u prvom susretu protiv Bayerna riješila sve eventualne dileme i atomskim se nogometom izborila za veliku prednost od 4:0. Uzvrat u Njemačkoj bio je stoga samo formalnost, a i u njemu je opušteno i bez prevelikih naglašenih ambicija uspjela odigrati 1:1.

Polufinale je zato donijelo napokon "okrenutu" sliku. Sada je Manchester pronašao put do negdašnje forme i suverenih prezentacija, a Barca u više navrata izgledala neprepoznatljivo i - nemoćno.

Spas i ponovne najveće šanse za obranu titule donio je tako Manchesteru najveći rival, Arsenal, kojega je prvo na Old Traffordu svladao s 1:0, da bi usred Londona postigao još tri pogotka, a primio tek jedan, za veliko slavlje i ulazak u drugo uzastopno finale Lige prvaka.

Barcelonin prolazak Chelseaja, ostat će, pak, zauvijek pod ogromnom sjenom sumnje, nakon što su bili apsolutno suvereni u prvoj utakmici (0:0), ali i potpuno neprepoznatljivi u Londonu, u kojem ga je spasio samo norveški sudac Ovrebo propustivši svirati nekoliko jedanaesteraca na njegovu štetu, te im omogućivši da preko Inieste u posljednjim trenucima izbore toliko željeni plasman u Rim.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!