Nogomet

Barca i United: Usporedba po pozicijama

Borna Rupnik • utorak, 26.05.2009.
Barca i United: Usporedba po pozicijama
Foto: EPA

Na travnjak rimskog Olimpijskog stadiona u srijedu će istrčati neke od najsjajnijih zvijezda europskog i svjetskog nogometa, čija se individualna kvaliteta procjenjuje na basnoslovne iznose. Barcelona i Manchester United vrve igračima koji o nogometu jednostavno znaju sve i stvaraju svojim trenerima mnoštvo slatkih briga, unatoč određenim izostancima...

Josep Guardiola i Alex Ferguson imaju još nešto više od 24 sata kako bi odlučili kojih će 11 gladijatora poslati na rimsku travu kako bi se izborili za naslov prvaka Europe. Kombinacija je nekoliko, a usporedba sljedećih sastava blagu prednost odnosi na stranu Engleza, no matematika u nogometu nikada nije donijela pobjedu.

Uz spomenute igrače, za Fergusonovu udarnu postavu konkuriraju još, primjerice, Ji-Sung Park, Paul Scholes ili Dimitar Berbatov, koji mogu donijeti i promjene u formaciji, dok Guardiola računa i na mladog Sergija Busquetsa, Martina Caceresa ili nadarenog Bojana, čije bi uvrštavanje u prvu jedanaestoricu također moglo izazvati neke pomake.

Victor Valdes - Edwin van der Sar 0:1

Prednost među vratnicama leži na strani Manchester Uniteda. Edwin van der Sar na vrhuncu je svoje karijere i potpuno je neopterećen godinama. Za razliku od kolege mu Victora Valdesa, koji brani na nadahnuće pojedinog trenutka, Nizozemac sigurnošću ulijeva povjerenje u svoje suigrače i jedna je od najjačih karika snažne engleske obrane. Valdes je povremeno sklon nekontroliranim intervencijama, premda u Rimu vjerojatno neće riskirati ekshibicijama uprskati stvar.

Carles Puyol - John O'Shea 1:0

Iako je kapetan Barcelone bolji na stoperskoj poziciji, ove je godine Carles Puyol u više navrata igrao na desnoj strani obrane i taj mu zadatak, dobiven zbog žutih kartona Daniela Alvesa, neće biti nikakav novitet. Međutim, nedostaje mu probojnosti i tehničkih kvaliteta u igri prema naprijed, uključujući i ono najbitnije,centaršut, ali nema sumnje da će sve mane nadoknađivati kapetanskim zalaganjem i trkom. Osim toga, igra Barcelone ne temelji se na ubacivanju visokih lopti u protivnički šesnaesterac. U najtežim se trenucima uvijek prometne u vođu ekipe, a rimsko će finale zasigurno biti jedna od takvih situacija.

John O'Shea tajno je oružje Alexa Fergusona. "On je neopjevani junak Manchester Uniteda", nedavno je izjavio Škot ciljajući na marljiv rad 27-godišnjeg Irca koji vjerojatno nikada neće dosegnuti slavu Rija Ferdinanda ili Nemanje Vidića, no njegov je doprinos uspjesima Crvenih vragova iznimno velik. Slično kao i Puyol, bolji je u defenzivnim nego ofenzivnim zadacima i prvenstveni će mu cilj biti pomoći zaustaviti Barcelonin napad.

Yaya Toure - Rio Ferdinand 0:1

Ozljeda i oporavak Rija Ferdinanda s pravom je jedna od najobrađivanijih tema prije završne utakmice Lige prvaka. Engleski reprezentativni stoper stup je Unitedove obrane i ukoliko neće biti 100% spreman bit će to vrlo neugodan udarac po planove Alexa Fergusona. Želje i motiva ima napretek, a o igračkim vrlinama ne treba trošiti puno riječi. Rijetki su oni koji su se pored njega naigrali ili dobivali izravne duele.

S druge strane, Guardiola je Yayu Tourea na mjesto stopera morao povući zahvaljujući ozljedi Rafaela Marqueza i suspenziji Erica Abidala, a prednost je dobio nad ne toliko uigranim Martinom Caceresom. Toure je vatreno krštenje na toj poziciji imao u grotlu Stamford Bridgea, ali ispit karijere ipak će imati čuvajući Rooneya, Ronalda i Teveza. Dobar je i u skoku i u postavljanju, a je li mu napad prvaka Engleske prevelik zalogaj, pokazat će 90 (ili više) minuta na Olimpicu.

Gerard Pique - Nemanja Vidić 0:1

Prva zvijezda reprezentacije Srbije na Old Traffordu je prerasla u jedno od vodećih imena europskog nogometa. Svojim se nastupima uvrstio među kandidate za brojne pojedinačne nagrade, a posebnu prijetnju predstavlja baš na Barceloninoj bolnoj točki, igri u zraku. Osim što s Ferdinandom tvori teško prelazni bedem, opasan je u napadačkom skoku i nije mu strano tresti protivničke mreže.

Gerard Pique nalazi se u vrlo specifičnoj situaciji. Prošle je godine osvojio naslov prvaka Europe u dresu Uniteda, a u srijedu će biti nositelj obrambene linije izazivača. U Engleskoj je stasao u klasnog, beskompromisnog stopera, u Guardiolinoj Barceloni objeručke ugrabio priliku za dokazivanjem, čime se probio u nacionalnu selekciju europskih prvaka, ali može li 22-godišnji Katalonac izdržati golem pritisak na svojim leđima?

Sylvinho - Patrice Evra 0:1

Prema vlastitoj procjeni, Patrice Evra najbolji je lijevi bočni igrač na svijetu. No, bez obzira na udio istine u toj izjavi, bolji je od Sylvinha, čiji je igrački zenit prošao. Francuz na Old Traffordu stanuje od 2006. godine, a u Ligi prvaka skupio je nemalih 27 utakmica i pritom postigao jedan gol. No, u Rimu će u paru s neopjevanim Ircem na drugoj strani biti prvenstveno orijentiran prema natrag.

Barceloninom Brazilcu ove godine ističe jednogodišnje produženje ugovora, a travu rimskog stadiona osjetit će kao zamjena za kažnjenog Erica Abidala, isključenog na uzvratnom susretu polufinala. S 35 godina na leđima najveći su mu aduti rutina i iskustvo u izrađenim prilikama, premda bi Barceloni mogla nedostajati njegova brzina, tim više što će na desnoj strani bok probijati Carles Puyol, koji je također samo rezervno rješenje.

Seydou Keita - Michael Carrick 0,5:0,5

Prljavi posao Manchester Uniteda obavljat će Michael Carrick, dok će isto zaduženje u redovima Barcelone čekati Seydoua Keitu. Engleski je nogometaš svakako uglednije ime od malijskog reprezentativca, no Keita je ove sezone u velikoj mjeri razuvjerio sve skeptike. Obojica su neumorni trkači i razarači protivničke igre, a Keita se u Barcelonu uklopio i dobrim akcijama prema naprijed.

U nepunih godinu dana na Camp Nou stigao je postići i nekoliko pogodaka, uključujući i onaj na Allianz Areni protiv Bayerna u četvrtfinalu ovog natjecanja, a krasi ga i sasvim solidan udarac te povremeno fino dodavanje. Carrick je prvi osigurač ispred posljednje Unitedove linije i preuzima defenzivnu odgovornost kada njegovi suigrači krenu u napad.

Xavi - Anderson 1:0

Unatoč plejadi sjajnih nogometaša u napadu, konce Barcelonine igre u svojim rukama drži Xavi, Guardiolina produžena ruka na terenu. Svojim je dirigentskim sposobnostima vodio Španjolsku prema naslovu europskog prvaka, a isto želi ponoviti i na klupskoj razini. Ima briljantan pregled igre, a individualnim se mogućnostima savršeno uklapa u Barceloninu koncepciju.

Za razliku od Španjolca, Unitedov će Brazilac vjerojatno češće ići na izlete po bokovima, a tako će svojim dinamičnim kretanjem pokušati unijeti nered u protivničku obranu. U svojim najboljim izdanjima postaje nezadrživ u proboju prema golu, a brzinom bi trebao parirati Barceloninim vedetama iz srednjeg reda, odnosno pripomoći u oduzimanju lopte.

Andres Iniesta - Ryan Giggs 0,5:0,5

Poput pripadajućih trenera, Ryan Giggs i Andres Iniesta predstavljaju sukob generacija. Velšanin je u crvenom dresu osvojio sve što se osvojiti može, i to više puta, dok je Iniesta još jedan proizvod Barcelonine omladinske škole koji traži svoje mjesto pod suncem. Unatoč mladoj dobi, igra bez imalo respekta i hrabro razbija obrambene postavke suparnika. Odličan je dribler, izvrsno mijenja smjer kretanja i vrlo ga je teško čuvati u igri jedan-na-jedan, pogotovo kada s boka krene prema sredini.

Giggsu pak godine ne smetaju da okomito napada suparnika, a tome dodaje i osjećaj da se u pravo vrijeme nađe na pravome mjestu. Velika je Fergusonova uzdanica, posebno u slučaju ako se utakmice ne bude razvijala po Škotovim željama jer Giggsa krasi rijetko viđen pobjednički karakter. On ne odustaje sve dok ne uspije u svome naumu i takav će biti stalna opasnost za Barcelonine defenzivce.

Thierry Henry - Wayne Rooney 0,5:0,5

Tjelesna sprema izjednačila je mogućnosti Engleza i Francuza. Henryja muči ozljeda i u Rimu će sigurno nastupiti izvan optimalne forme (naravno, ako mu ozljeda uopće dopusti istrčavanje na teren) i to je vrlo dobra vijest za Manchester United. Naime, kada je u punom zamahu praktično ga je nemoguće zadržati, pogotovo kada je okružen kombinatorcima poput Messija, Xavija ili Inieste. Osim toga, još je u razdoblju kada je branio boje Arsenala naučio kako igrati protiv Fergusonovih trupa, a uz nevjerojatno lakoću zabijanja nisu mu strane ni asistencije.

Wayne Rooney svojom snagom može probiti bilo koju obranu na svijetu, ali Barceloni će se morati suprotstaviti i hladne glave jer bi eventualni gubitak živaca mogao skupo koštati njegovu momčad. Izvrsno se uklapa u sve Fergusonove zamisli, pogađa sa svih pozicija i može igrati u visokom tempu od prve do zadnje minute, što bi u ovako izjednačenom finalu moglo biti od velike koristi.

Lionel Messi - Cristiano Ronaldo 0,5:0,5

Nema toga što već nije rečeno o sudaru dvojice najboljih svjetskih igrača. Obojica znaju sve sa loptom i obojica trenutkom inspiracije mogu sami presuditi svaku utakmicu, uključujući i one najveće poput ove koja ih čeka u Vječnom gradu. Njihovo je najprepoznatljivije obilježje igra za potez više, s time da ostaje dojam da Messijeve majstorije malo više koriste momčadi, ali Ronaldove su već umnogome obogatile vitrine Old Trafforda.

Međutim, i Ronaldo i Messi svjesni su da finale Lige prvaka nije pozornica za osobni obračun za titulu najvećeg nogometnog znalca na planeti, nego da će im taj epitet donijeti tek slavlje njihove ekipe, odnosno trofej Lige prvaka. Stoga sve svoje kapacitete moraju podrediti uspjehu kluba, ali svaki je njihov potez blagdan za sve nogometne sladokusce.

Samuel Eto'o - Carlos Tevez 1:0

Premda se Ferguson na raspolaganju ima i formaciju s gušćim veznim redom i Bugarina koji bi mogao naplatiti slabosti Barceloninog skoka, brojke ipak idu u prilog Argentincu koji bi ovoga ljeta mogao napustiti Old Trafford, što bi zapravo bio dvosjekli mač - razmišljanje o nastavku karijere koštalo bi ga nužne koncentracije prije ovako važnog dvoboja, ali ujedno bi se sigurno želio od crvenog dresa oprostiti novom vrijednom titulom.

Najbolji kamerunski nogometaš, Samuel Eto'o, pod Guardiolinim se vodstvom pretvorio u pravi stroj za golove. Ove je godine postigao 29 zgoditaka u prvenstvu i pet u Ligi prvaka. Drugim riječima, gotovo sve što Messi i društvo slože, a ne realiziraju sami, Eto'o pospremi u mrežu. Ne oprašta pogreške, a ako ne ide drugima, može i sve sam. Bit će prava napast čak i za vrhunske braniče poput Ferdinanda i Vidića.

I za kraj, novac

Prema popularnom Transfermarktu, spomenute jedanaestorice zajedno vrijede ni više ni manje nego teško pojmljivih 576,7 milijuna eura. Jasno, s po 60 milijuna najveće su stavke Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, a u Barceloninih 301,2 milijuna ističu se još Xavi (44 milijuna) te Iniesta i Eto'o (42 milijuna). Najmanje bi trebalo izdvojiti za Sylvinha, samo nešto više od milijun eura.

Uz Rooneya, čija se vrijednost procjenjuje na okruglih 40 milijuna, najskuplji su Fergusonovi eksponati stoperi, Ferdinand (34) i Vidić (31,5), a uskoro bi mogla biti testirana i stvarna Tevezova cijena (navodi se nemalih 27 milijuna eura). Želi li si netko manje imućan priuštiti nekog od ovih nogometaša Manchester Uniteda, za Johna O'Shea treba ponuditi "samo" 4,5 milijuna, odnosno pola milijuna više za vratara Van der Sara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!