Vodeni sportovi

Naslov vraćen u Gruž

Hrvoje Vuković • subota, 30.05.2009.
Naslov vraćen u Gruž
Foto: FaH

Vaterpolisti Juga u trećoj su utakmici finala Prvenstva Hrvatske ostvarili i treću pobjedu protiv Mladosti, čime su nakon jedne godine izbivanja, vratili trofej u Dubrovnik. Do svog sedmog naslova prvaka Jugaši su došli u dosta mučnoj i teškoj utakmici, koja je zbog nakupljenog umora, obilovala promašajima i lošim akcijama...

JUG - MLADOST 10:7 (2:3, 0:1, 5:2, 3:1)

Bazen u Gružu, 3. utakmica finala PH, gledatelja: 1500

Jug CO: Vićan, Vranješ, Bošković 4 (2), Azavedo, Seman 1, Smodlaka, Ivanković, Bušlje 1, I.Sukno 1, Dobud, Drobac, Obradović 2, S.Sukno 1, Nižić, trener: Fatović

Mladost: Jurin, Burić, Babić, Vrdoljak, Paškvalin 1, Franković, Herceg 1 (1), Antonijević 1, Karač 1, Muslim 1, Hinić, Buljubašić 2, Pavić, Lončar, trener: Bonačić

Igrač više: Jug CO 7/15, Mladost 3/12
Peterci: Jug CO 2/2, Mladost 1/1
Suci: Gomez, Bianchi (Italija)

Nakon neuspjeha na Final Fouru Eurolige, i Mladost i Jug tražili su u Hrvatskom prvenstvu spas sezone, iako su Dubrovčani već osvojili dva trofeja - Kup i Jadransku ligu. Gosti su kroz cijelu godinu pokazivali nestabilnu, uglavnom ne baš sjajnu formu, a u Gruž su posljednji put došli pod vodstvom trenera Ozrena Bonačića koji se nije na najljepši način oprostio s upravom te će nakon završetka sezone prepustiti kormilo Emilu Nikoliću.

Jug je nakon dvije dobivene finalne utakmice, pošto poto htio već danas okončati cijelu priču i vratiti naslov u Gruž, a na pravi put poveo ih je Sandro Sukno pogodivši u situaciji sa dva igrača više za 1:0. Talijanski suci zauzeli su od početka oštar kriterij, a to još jednom koristi Bošković i s igračem više odlično pronalazi Bušlju na drugoj stativi za 2:0.

Prvu pravu akciju Mladost je pretvorila u pogodak, kada iz polukontre Muslim neometan smanjuje na 2:1. Žapci su potom upropastili sva tri igrača više koji ih muči cijelu sezonu, no zato Herceg iz peterca vraća na nulu, a u posljednjoj minuti prve četvrtine Buljubašić vara žabicom Vićana koji je možda mogao i bolje reagirati i pomalo neočekivano gosti vode sa 2:3.

Domaćini nakon početnog vodstva ne igraju dobro, također slabo s igračem više, a na drugoj strani Buljubašić iz kontranapada povisuje na, za Jug opasnih, 2:4. Tim rezultatom završena je i druga četvrtina u kojoj nismo vidjeli puno vaterpola, što je i razumljivo, pošto se radi o samom kraju sezone.

Golgeterski post Juga prekida Bošković nakon dva uzastopna igrača više, a Mladost na drugoj strani ne uspijeva u situaciji "šest na četiri " probiti domaću obranu i ponovno otići na dva razlike. Miho Bošković potom koristi novog igrača više za Jug i pogađa za 4:4, ali odmah u sljedećem napadu "žapci" po prvi puta koriste brojčanu nadmoć i ponovno vode sa 4:5. Jug potom ima veliku šansu sa dva igrača više, a Obradović teškom mukom uz pomoć bloka gura loptu u mrežu za novo izjednačenje.

Slovak Seman imao je odličnu priliku za Jug, ali odlučuje se iz blizine za pokušaj loba, koji lako hvata Pavić. Karač je još jednom doveo goste u minimalnu prednost, odmah zatim sve to anulira Obradović golom za 6:6, a u posljednjoj sekundi treće dionice Ivan Sukno iz prekršaja dalekometnim udarcem uz samu stativu pogađa za 7:6 i prvo vodstvo Dubrovčana nakon početnih 2:0.

Nakon što su ostali bez najjačeg centra Hinića, a ubrzo i bez jedinog pravog beka Burića, Mladostašima je dodatne probleme stvorio Bošković koji je iz peterca pet minuta prije kraja pogodio za 8:6. Gosti su u napadu zaredali s lošim rješenjima, u dobroj mjeri uzvraćali su na isti način i Jugaši, ali nadu žapcima vraća Paškvalin pogotkom s igračem više za 8:7. Uslijedili su kontraprekršaji na obje strane, a potom vratar Pavić radi pomalo sumnjiv peterac na Obradoviću, kojeg Bošković pretvara u 9:7 dvije minute prije kraja.

Petar Muslim potom je dva puta probao iz daljine, ali bez efekta, a točku na"i" stavlja Lukaš Seman nakon što je ostao sam pred Pavićem. Dubrovčanima je ovo peti naslov prvaka u šest godina i kad se sve zbroji, osvojili su ga potpuno zasluženo protiv Mladosti, koja ipak uz ovakvu igru nije mogla više od drugog mjesta.

HVL, finale, 3. utakmica, 30.5.:
Jug - Mladost 10:7 (3:0 ukupan rezultat)

HVL - završnica

finale

Jug AO11:9Mladost
Mladost8:10Jug AO
Jug AO10:7Mladost

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!