Nogomet

"Bit će teško, ali smo spremni"

Borna Rupnik • petak, 05.06.2009.
"Bit će teško, ali smo spremni"
Foto: Kristijan Komarica

Dan uoči iznimno važne kvalifikacijske utakmice s Ukrajinom, hrvatski izbornik ima samo jednu dvojbu oko sastava - hoće li zaigrati Ognjen Vukojević ili Ivan Rakitić, a nije ni mogao ni želio pobjeći od izjava koliku težinu nosi ovaj susret...

Izbornik Slaven Bilić prije povratka u Zagreb posvetio se prije svega važnosti utakmice s Ukrajinom. Nije velika novost reći da bi se subotnji ogled u Maksimiru mogao pokazati presudnim za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

"Bez ikakve sumnje, to je jedna od najvažnijih utakmica ove reprezentacije. Teško je reći da li je neka druga bila bitnija", premišljao je je Slaven Bilić, sjetivši se 1997. godine i doigravanja za odlazak u Francusku. Međutim, ne boji se spomenuti i mogućnost poraza, koju se malo tko usudi uopće razmatrati.

"Ni tada nam ne bi potonule sve lađe. Naravno, ne bismo više ovisili sami o sebi, a pritom bismo znali da moramo pobjeđivati bez iznimke, uključujući i susret na Wembleyu", rekao je izbornik. "S pobjedom smo bliže Južnoj Africi, ali treba se sjetiti kvalifikacija za Austriju i Švicarsku. Nakon gostovanja u Izraelu smo imali osjećaj da je gotovo, a nije bilo gotovo do samog kraja".

Nije ni Ukrajincima lako što se pritiska tiče, njima dvoboj u Zagrebu također nosi ogroman rezultatski naboj. Oni će se u slučaju poraza prvenstveno uzdati u svoje istočne susjede, kaže Bilić: "Ukrajina je svjesna da neće ispasti iz utrke za Južnoafričku Republiku izgubi li u Zagrebu jer nas prije kraja čekaju teška gostovanja".

Ipak, sve to ne znači da će nogometaši u kockastim dresovima razmišljati o negativnim raspletima. "Deset smo se dana kvalitetno pripremali. Sasvim smo spremni i u najboljem mogućem stanju te ćemo na Maksimiru tražiti pobjedu, unatoč tome što znamo će biti teško", najavio je Bilić, koji se sa svojim izabranicima u metropolu vraća oko 13 sati.

Na izbornikovu se izjavu nadovezao i Robert Kovač, koji će protiv Ukrajine nositi kapetansku vrpcu: "Jedva čekamo da istrčimo na travnjak, svi smo maksimalno motivirani i puni samopouzdanja".

"Igrao sam već i protiv Voronjina i protiv Ševčenka. Oni mogu ozbiljno prijetiti našem golu. Ševčenko može u minuti riješiti utakmicu. No, spremni smo za sve njihove adute, a osim toga kvalitetniji smo", zaključio je brat donedavnog kapetana Nike.

Bilić već zna deset imena koja će suprotstaviti Ukrajincima. Uz Runju, Ćorluku, Kovača, Šimunića, Pranjića, Srnu, Jurića, Modrića, Petrića i Olića na teren će istrčati Ognjen Vukojević ili Ivan Rakitić, ovisno o tome odluči li se izbornik za defenzivniju ili ofenzivniju varijantu.

"Imamo nekoliko opcija, sve su kvalitetne, a na pripremama smo uvježbavali dvije. Odlučit ću prije početka dvoboja", objasnio je Bilić, koji nije propustio prokomentirati ni ukrajinske varijante, posebno nakon vijesti o ozljedi Alijeva.

"Moguće je i da zaigraju sa tri špice, ali ako se mene pita, ne mislim da će tako igrati. Istina, tako bi ojačali napad, no to bi nam ostavilo mnogo prostora", smatra Bilić.

Hrvatska će večeras na najvećem zagrebačkom stadionu odraditi trening.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!