Zimski sportovi

"Ostvaren san nakon 20 godina"

Tomislav Pacak • četvrtak, 06.08.2009.
"Ostvaren san nakon 20 godina"
Foto: Davor Sajko

Hokej na ledu se na velika vrata vraća u Zagreb! Zaključak je to do kojeg nije teško doći nakon odlično organiziranog predstavljanja momčadi uoči nove sezone EBEL lige u kojoj će po prvi puta zaigrati hrvatski klub...

U Medveščaku su ovog ljeta u pravoj ofenzivi, kako u sportskom, financijskom i organizacijskom dijelu, tako i u onom koji je zadužen za odnose s javnošću.

EBEL liga

Austrijska hokejska liga broji 10 klubova, od kojih je šestiz Austrije - VSV Villach, Red Bull Salzburg, Vienna Capitals, Liwest Black Wings Linz, Graz 99ers i KAC Klagenfurt. Slovence predstavljaju Acroni Jesenice i Olimpija Ljubljana, Mađare Alba Volan iz Szekersfehevara, a Hrvate - Medveščak.

Nakon što je 15. svibnja ove godine Medveščak primljen u austrijsku hokejsku ligu (Ersten Bank Eishockey Lige - EBEL), čelnici zagrebačkog kluba čine sve ne bi li "Medvedi" već u prvoj sezoni igrali itekako ozbiljnu ulogu u jednoj od najjačih europskih liga.

Naravno, poziv i primanje u EBEL ligu nisu došli slučajno, već su plod dugogodišnjeg truda da se klubu osigura jače natjecanje. Prvi korak je bio lanjski nastup u slovenskom prvenstvu, a kada je HV Innsbruck zbog financijskih tegoba napustio natjecanje, Medveščak je ugrabio priliku i osigurao si sudjelovanje u zaista snažnoj ligi.

Medveščak se tako nakon praktički 20 godina vraća na veliku scenu, a u klubu se nadaju da mogu u gradu probuditi zanimanje za hokej kakvo je tada vladalo.

Dugogodišnji kapetan momčadi, danas i predsjednik kluba, Damir Gojanović, izrazio je veliko zadovoljstvo ovakvim raspletom: "Pred kraj karijere ću ostvariti svoj san, tako da ću se od sada nadalje koncentrirati više na taj igrački dio, a manje funkcionerski. Najteže je bilo pridobiti Austrijance da nas uzmu u ligu, ali naš san nije prestajao, mi smo se približavali Slovencima i na kraju došli do EBEL-a."

Kanađanin i Amerikanac

Trener Enio Sacilloto rodom je iz Vancouvera, a trenirao je mnogo klubova u Kanadi i po Europi. Kao pomoćni trener osvojio je naslov prvaka Švicarske s Luganom, a prije dvije godine osvojio je dansku titulu Pokal Cup Champions s klubom Rodrove. Direktor hokejskih operacija, Douglas Bradley, došao je u Medveščak s klupe Jesenica, a trenirao je još i klubove u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Najzaslužniji je (ali i najodgovorniji) za nova imena u Medveščakovoj svlačionici.

Da Medveščak ovu priliku namjerava ozbiljno iskoristiti svjedoči niz pojačanja koje je klub osigurao za iduću sezonu, uključujući trenera Enia Sacillota te sportskog direktora Douglasa Bradleyja. Medveščakov roster nudi nadu da "Medvjedi" neće biti samo sudionici, već ozbiljan suparnik svakome, pa ako sve krene po optimističnim planovima - možda i kandidat za najviša mjesta.

Dakako, s ambicijama ne treba u startu pretjeravati, napomenuli su to i Sacilloto i Bradley: "Glavni cilj je biti među osam najboljih i ući u play-off, a tamo je uvijek sve moguće. Svakom pravom sportašu je cilj osvojiti naslov, ali mi znamo da to toga moramo ići korak po korak. Imamo puno posla da postanemo momčad, ali namjeravamo igrati sve bolje prema kraju sezone i tada dosegnuti top-formu."

Velik bi faktor u cijeloj priči oko Medveščaka trebala biti publika. Zagreb zaista ima jaku hokejsku tradiciju, ali isto tako treba biti svjestan da je zagrebačka publika sada već vrlo zahtjevna, i da će trebati dosta truda da je se privoli na hokej. No, projekt Medveščaka za sada djeluje maksimalno ozbiljno, profesionalno i pozitivno, uz solidne rezultate i pravi marketing, Ledena bi uskoro mogla "goriti" zbog Medveščaka. Ritam utakmica u NHL stilu još je jedna privlačnost, a termini utorak-petak-nedjelja mogli bi postati sinomim za hokej.

Momčad Medveščaka

Trenutni roster Medvjeda izgleda ovako: vratari Robert Kristan, Gašper Krošelj, Vanja Belić, bekovi Andy Sertich, Toni Bezina, Alan Letang, Robby Sandrock, Saša Belić, Luka Novosel, Miroslav Brumercik, Martin Conrad, Cristopher Powers, te napadači John Hecimovic, Luka Žagar, Michael Novak, Aaron Fox, Mike Prpich, Mike Ouellette, Damir Gojanović, Marko Lovrenčić, Veljko Žibert, Mato Mladenović, Krešo Švigir, T.J. Guidarelli, Sašo Rajsar i Corey Jeffrey.

Publici se nada i Bradley: "Puno se trudimo na treninzima, vjerujem da ćemo svojom igrom probuditi osjećaje kod navijača jer je očito da Zagreb ima hokejsku tradiciju." Gojanović je i naglasio kako je momčad skupljena upravo s takvim igračima koji bi trebali privuću publiku: "Imamo super momke, karaktere, išli smo na jednu kanadsko-američku struju i taj stil hokeja, ciljali smo na borbenost i mislim da ćemo tako privuću publiku."

Konkurencija će biti jaka i vrlo izjednačena smatra Bradley, ali tu je i šansa Medveščaka: "Zadovoljni smo stanjem u kojem se nalaze sada igrači. Za EBEL ligu moramo biti fizički i taktički maksimalno spremni, nema niti jednog lakog protivnika, to je snažna liga."

Raspored i ulaznice

Medveščak će u EBEL ligi odigrati 54 utakmice, dakle 27 domaćih, u Ledenoj dvorani Doma sportova. Prva utakmica igra se 11. rujna (Jesenice), a termini će biti utorkom, petkom i nedjeljom. Potpuni raspored dostupan je na internet adresi kluba.

Ulaznice za jednu utakmicu stajat će 30 kuna, dok su cijene sezonskih karata 500 kuna. Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan, kao i za osobe s invaliditetom, a ulaznice će se osim na blagajnama prije utakmice moći kupiti i na portalu www.eventim.hr.

Krajem devedesetih Medveščak je punio Ledenu, da li je ova momčad na tom tragu pitali smo kapetana Gojanovića: "Teško je uspoređivati tadašnje cijene s današnjima; tada smo imali priliku dovesti neke vrhunske igrače kakve danas ne možemo, ali sada imamo puno jako dobrih igrača i mislim da su po snazi to slične momčadi. Okupili smo dobru ekipu i vjerujem da ćemo napraviti dobar posao."

Čelnici Medveščaka dobar posao već su obavili priključivanjem EBEL ligi, koja je lani zabilježila 750.000 gledatelja, a gradovi domaćini 13-postotni rast broja turističkih posjeta u danima utakmica.

Sada je na hokejašima da dobrim igrama natjeraju Zagrepčane da se za hokej ponovno traži ulaznica više. Kako trenutno Medveščak organizacijski izgleda, ne treba ni najmanje čuditi ako se to dogodi ove jeseni...

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!