Nogomet

Izgubljeni u 360 minuta

Bernard Jurišić • petak, 07.08.2009.
Izgubljeni u 360 minuta
Foto: Duje Bonačić

Cijela Hajdukova sezona raspala se u samo 360 minuta. Umjesto 360 dana radosti i zadovoljstva, samo 360 minuta kreiralo je novo rasulo u klubu koji se sve teže nosi sa svojom realnošću. Realnošću da momčadi protiv Žiline na terenu izgledaju ozbiljnije i modernije...

Pet minuta početne euforije, pa 85 minuta nervoze, straha i preskakanja igre. Tako bi se karikirano moglo sažeti novih tragičnih 90 minuta Hajdukovog europskog pokušaja. Žilina se priključila nizu brojnih Hajdukovih europskih promašaja i samo zarezala još jednu recku na totemu poljudskih europskih posrtaja.

Nije trebalo završiti trenersku školu da bi se vidjelo kako momčad jedne sasvim prosječne Žiline bolje stoji na terenu od Hajduka, ima smisleniju i povezaniju igru, čak i u velikom dijelu utakmice u kojoj su zbog domaćih 1:1 bili u rezultatskom deficitu.

Ta Žilina razgolitila je do bola aktualni trenutak hrvatskog nogometa. Nimalo talentirana, radna momčad u kojoj znanjem pomalo odskače tek kapetan Jež, nadigrala je Hajduk u 180 minuta dvoboja i posve zasluženo prošla u 4. pretkolo.

Da, Hajduk je u Žilini vodio, da Hajduk je u Splitu pogodio dvije vratnice, da Žilina je do 76. minute bila u rezultatskom minusu. Ali ta je Žilina i u 75. minuti splitskog dvoboja djelovala smislenije i organiziranije nego Hajduk u ijednoj od minuta oba dvoboja.

Hajdukove zvijezde i zvjezdice koje primaju bezobrazno visoke novce za to da budu nespremni, nespretni ili nesposobni, zaslužili su da ih se pribije na stup srama. Svi, od prvog do zadnjeg, zajedno s onima koji su ih pripremali, bilo tjelesno, bilo taktički, bilo psihički.

Hajduk je protiv Osijeka, Zadra i Žiline djelovao kao amaterska družina. Na terenu naravno, na bankovnim računima su itekako profesionalni. U samo 360 minuta četiri ovosezonska dvoboja, Hajduk je vjerojatno izgubio i prvenstvo i Europu. Uprava na čelu s Matom Perošem u petak će napustiti klub i prepustiti ga - kome?

Ako ovakav Hajduk nije uspio izbaciti ovakvu Žilinu, što tu uopće može napraviti neki novi predsjednik, neka nova uprava? Ako je cijeli svijet vidio da Ivica Kalinić prepisuje ono što je 48 sati prije neuspješno pokušao provući Kruno Jurčić i pola sata prije kraja izvlači iz igre jedinog napadača i pojačava sredinu želeći držati 0:0 do kraja - što će tu promijeniti nova vodeća garnitura koja će smijeniti "preoblikovatelje"?

Žali Bože novca. Tolikih milijuna koji će se ove sezone sliti u džepove likova koje su "vozali" osječki klinci, ismijavali siromašni Zadrani koje bi jedan Cernat mogao kupiti svojom polugodišnjom plaćom, a dokrajčili bezlični i netalentirani slovački trkači pokazujući im jasno koliko su smiješni i koliko su daleko od ozbiljnog europskog nogometa. Žali Bože novca kojeg mi "obični" ljudi nećemo zaraditi ni da živimo deset života...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!