Nogomet

Arsenal bez Eduarda na pragu Lige prvaka

Borna Rupnik • utorak, 18.08.2009.
Arsenal bez Eduarda na pragu Lige prvaka
Foto: UEFA

Njemački Stuttgart, engleski Arsenal i grčki Olympiakos nakon prvih su susreta posljednjeg pretkola najbliži plasmanu u neku od skupina Lige prvaka. Neizvjesniji će se uzvrati igrati u Italiji i na Cipru...

Celtic i Arsenal nisu pružili neku poslasticu od nogometa, a namjere obje momčadi najbolje su oslikale njihove najizglednije prilike u uvodnom dijelu susreta. Gosti iz Londona u 12. minuti sjajno su kombinirali, ali je pogodak Andreja Aršavina opravdano poništen zbog zaleđa, dok su domaćini svoju šansu propustili iz protunapada sedam minuta poslije.

U jednoj od rijetkih smislenijih škotskih akcija Scott Brown je pucao ravno u nezaposlenog Manuela Almuniju, međutim, Arsenal je teško mogao bolje izabrati vrijeme za pogodak. Dvije minute prije isteka prvog poluvremena Cesc Fabregas je snažno potegnuo s dvadesetak metara, leđa je - slučajno ili namjerno - podmetnuo William Gallas i lopta se zakoprcala u mreži.

Nastavak susreta donio je malo uzbudljiviji nogomet. Udarci Denilsona i Van Persieja prošli su pored Celticove vratnice, a napetost je u Arsenalovom kaznenom prostoru stvorio Nicklas Bendtner, čije igranje rukom sudac Massimo Busacca nije odlučio kazniti jedanaestercem.

Pitanje putnika u Ligu prvaka vjerojatno je riješio Celticov branič Gary Caldwell. On je ubačaj Gaela Clichyja iz 71. minute spremio iza leđa svog čuvara mreže, Artura Boruca. Škoti nisu više imali ni snage ni znanja zaprijetiti Arsenalovom vodstvu, koje su Englezi rutinski očuvali. Arsene Wenger našeg Eduarda nije stavio ni na klupu.

Njemački Stuttgart većinu je dilema u Temišvaru riješio dvominutnim blitzkriegom. Gosti su laganu terensku premoć na obostrano otvorenom susretu okrunili su pogocima Time Gebharta s bijele točke u 28. minuti - nakon prekršaja rumunjskog vratara Costela Pantilimona na Ciprianu Marici - te bjeloruske zvijezde Aleksandra Hleba. Hleb je vlastoručno svladao uzdrmanu obranu Timisoare i postavio, pokazat će se, završni ishod.

Premda je grčki prvak Olympiakos u Moldaviju stigao kao izraziti favorit, Šerif je u Tiraspolu dominirao igrom i nizao priliku za prilikom, a tek je Avram Papadopoulos u 44. minuti uzdrmao vratnicu Moldavaca. Međutim, što god je na poluvremenu trener Grka, Zagrepčanima dobro poznati Temuri Ketsbaia, rekao svojim igračima, upalilo je. Dudu je u prvom napadu drugog poluvremena bio strijelac za prednost gostiju.

Dobar potez Ketsbaije bio je i uvođenje Konstantinosa Mitrogloua u 80. minuti. Naime, njegov mu se napadač odmah odužio pogotkom za 2:0, čime su crveno-bijeli vjerojatno ugasili sve nade ambiciozne moldavske ekipe.

Prvi pogodak večeri ipak je postigao peruanski stoper Fiorentine, Juan Manuel Vargas. On je već u šestoj minuti dvoboja u Lisabonu matirao vratara Sportinga i donio talijanskom predstavniku vrijedan pogodak u gostima. Domaćini su na izjednačenje čekali 50 minuta, a zasluge idu na adresu Crnogorca Simona Vukčevića, koji je odmah po postizanju pogotka zaradio drugi žuti karton i prijevremeno tuširanje.

Suprotno očekivanjima, Portugalci su nedugo potom došli i do drugog gola. Nadomak velike i vrlo važne pobjede Sporting je doveo reprezentativni veznjak Miguel Veloso, no Alberto Gilardino je desetak minuta prije kraja poravnao na konačnih 2:2.

Najmanje je pažnje privukao susret danskog Kobenhavna i ciparskog Apoela. Ciprani su s puno trke držali "nulu", ali je češki desni branič Zdenek Pospech prvim udarcem Danaca u okvir gola, u 54. minuti, postigao pogodak dovoljan za minimalno slavlje. Uzvrat je Apoelu otežao i Altin Haxhi, koji je isključen u sudačkoj nadoknadi i neće imati pravo nastupa.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Celtic0:2Arsenal
Temišvar0:2Stuttgart
Sporting2:2Fiorentina
København1:0APOEL
Šerif Tiraspol0:2Olympiakos
Salzburg1:2Maccabi Haifa
Ventspils0:3Zürich
Lyon5:1Anderlecht
Levski1:2Debrecen
Panathinaikos2:3Atlético Madrid
Anderlecht1:3Lyon
Debrecen2:0Levski
Maccabi Haifa3:0Salzburg
Zürich2:1Ventspils
Atlético Madrid2:0Panathinaikos
Olympiakos1:0Šerif Tiraspol
APOEL3:1København
Arsenal3:1Celtic
Stuttgart0:0Temišvar
Fiorentina1:1Sporting

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!