Nogomet

Video: Arsenal u Ligi prvaka, Eduardo strijelac

Marin Vuković • srijeda, 26.08.2009.
Video: Arsenal u Ligi prvaka, Eduardo strijelac
Foto: EPA

Arsenal je iz drugog ogleda sa Celticom izašao kao pobjednik i 12. sezonu zaredom izborio plasman u skupine Lige prvaka. Prvi je pogodak djelo Eduarda da Silve, koji je izborio, a potom i realizirao udarac s bijele točke. U Ligi prvaka igrat će i Fiorentina nakon još jednog remija sa Sportingom, a tamo će se naći i ciparski Apoel. Stuttgart i Olympiacos bez problema su obranili dva pogotka prednosti iz prve utakmice.

Nogomet je ponekad okrutna igra, a u to su se najbolje uvjerili igrači Celtica u dvije utakmice s Arsenalom. Nakon što su u Glasgowu oba pogotka pospremili u vlastitu mrežu, večeras su poraženi iz po svemu sudeći nepostojećeg jedanaesterca. Izborio ga je Eduardo da Silva odglumivši prekršaj u šesnaestercu, zbog čega je vratar Celtica Artur Boruc izgubio živce i htio se i fizički obračunati s našim reprezentativcem.

Loptu je na bijelu točku postavio Eduardo i pogodio mrežu za vodstvo Arsenala i već tada praktički osiguran plasman u Ligu prvaka. Osim jedanaesterca, Eduardo je u prvom poluvremenu imao još dvije vrlo izgledne prilike, u desetoj minuti iz neposredne blizine promašio je prazna vrata, a pred kraj prvog dijela dalekometnim udarcem umalo iznenadio Boruca.

Eduardo je ponovno u centru pozornosti već početkom drugog dijela, no udarac lošijom, desnom nogom odsjeo je daleko od gola Artura Boruca. Nedugo zatim nakon lijepe, školske akcije Arsenala na 2:0 povisio je Emmanuel Eboue i riješio svaku dvojbu oko pobjednika u ovoj utakmici.

Eduardo je zamijenjen u 71. minuti, umjesto njega u igru je ušao Andrej Aršavin i u svom prvom dodiru s loptom povisio na 3:0, nakon još jedne sjajne akcije Topnika. Tek u posljednjoj minuti sudačke nadoknade Celtic je došao do utješnog pogotka, mrežu Almunije pogodio je Donati, a Arsenal se s ukupnih 5:1 plasirao u skupine Lige prvaka.

Sporting je već u prvoj utakmici protiv Fiorentine pokazao da će biti tvrd orah i u uzvratu, premda su Talijani kući odnijeli aktivnih 2:2. Svoju vrlo dobru igru u prvom poluvremenu okrunili su u 35. minuti utakmice, Joao Moutinho sjajno izvedenim slobodnim udarcem donio je vodstvo portugalskoj momčadi.

U drugom poluvremenu Fiorentina je zaigrala puno bolje i već na samom početku došla do izjednačenja. Pozitivan impuls talijanskoj momčadi dao je Stevan Jovetić i u 54. minuti postigao pogodak vrijedan plasmana u Ligu prvaka.

Pravu kišu pogodaka vidjeli su gledatelji u Nikoziji, gdje je domaći Apoel ugostio Kobenhavn i hvatao zaostatak od jednog pogotka. Zaostatak su dohvatili već u drugoj minuti kada je Kosowski načeo mrežu danske momčadi, a u 18. minuti stadion je eksplodirao nakon što je Chrysostomos Michael realizirao jedanesterac za 2:0 Apoela.

Slavlje domaćina trajalo je samo četiri minute, a tada je Dame N'Doye vratio Kobenhavn u igru pogotkom za 2:1, no do kraja prvog dijela svojim drugim pogotkom na utakmici Michael je Apoelu vratio prednost od dva pogotka. Ciprani su taj rezultat uspjeli očuvati do kraja utakmice i ove će sezone igrati u europskoj eliti.

Nemoguće misije imali su Sheriff i Timişoara, koji su pred svojim navijačima poraženi s 2:0 od Olympiacosa, odnosno Stuttgarta. Grčka je momčad slavila i u Ateni, i to pogotkom Mitrogloua iz 82. minute, dok su Stuttgart i Timişoara završili susret onako kako su i započeli, rezultatom 0:0.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Celtic0:2Arsenal
Temišvar0:2Stuttgart
Sporting2:2Fiorentina
København1:0APOEL
Šerif Tiraspol0:2Olympiakos
Salzburg1:2Maccabi Haifa
Ventspils0:3Zürich
Lyon5:1Anderlecht
Levski1:2Debrecen
Panathinaikos2:3Atlético Madrid
Anderlecht1:3Lyon
Debrecen2:0Levski
Maccabi Haifa3:0Salzburg
Zürich2:1Ventspils
Atlético Madrid2:0Panathinaikos
Olympiakos1:0Šerif Tiraspol
APOEL3:1København
Arsenal3:1Celtic
Stuttgart0:0Temišvar
Fiorentina1:1Sporting

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!