Nogomet

Debrecen u eliti, Red Bull razbijen

Petar Plevnik • utorak, 25.08.2009.
Debrecen u eliti, Red Bull razbijen
Foto: EPA

Kao i svake sezone i ove se u društvo najboljih europskih klubova probio jedan od autsajdera. Za tu privilegiju ovaj se put izborio mađarski prvak Debrecen, koji je i u uzvratnom susretu bio bolji od favoriziranog Levskog. Atletico, Lyon i Zürich opravdali su uloge favorita, dok je Maccabi Haifa razbio Red Bull Salzburg...

Apsolutno najveći podvig napravili su nogometaši Debrecena, koji su postali prva mađarska momčad nakon Ferencvarosa koja je uspjela izboriti nastup u Ligi prvaka. Da pobjeda 2:1 prije tjedan dana u Sofiji nije bila slučajnost mađarski prvak potvrdio je večeras i pred svojim navijačima. Mađari su u vodstvo stigli već u 13. minuti lijepim pogotkom Varge s ruba 16-erca, a iz slične situacije Rudeolf je u 36. minuti još ljepše pogodio za 2:0 i osigurao Debrecenu najveći europski uspjeh u povijesti kluba.

Iako su prošle sezone u Ligi prvaka pružili nekoliko sjajnih igara na gostovanjima, poraz od 2:3 u prvom susretu u Ateni pokazao se prevelikim hendikepom za nogometaše Panathinaikosa večeras u Madridu. Grčki viceprvak nije izgledao loše na Vicente Calderonu, no autogol Vyntre već u četvrtoj minuti usmjerio je tijek susreta u korist Atletica. Na ruku Grcima nije išlo ni isključenje nervoznog Cissea u 72. minuti, a igrača više Atletico je iskoristio sedam minute prije kraja susreta kada Aguero koristi lošu reakciju gostujuće obrane i Maria Galinovića te postavlja konačnih 2:0. Hrvatski vratar branio je svih 90 minuta za Panathinaikos, dok Ante Rukavina nije konkurirao za susret.

Nakon uvjerljivih 5:1 u prvom susretu u Lyonu, Francuzi se tek nešto manje uvjerljivi bili u večerašnjem uzvratu u Bruxellesu. Anderlecht je mrežu držao netaknutom do 26. minute kada grubu pogrešku domaće obrane koristi Lisandro Lopez i pogađa za 0:1. Sjajnu večer ubojiti Argentinac potvrdio je pogocima u 32. i 41. minuti, a sve što su Belgijanci uspjeli napraviti u nastavku susreta bio je počasni pogodak Suareza u 51. minuti.

Kao i Bruxellesu, uzvrat je formalnost bio i u St.Gallenu, gdje je Zürich u susret protiv Ventspilsa ušao s velikih 3:0 ostvarenih prije tjedan dana u Latviji. Sve vrijedno spomena na AGF Areni gotovo da se dogodilo u prvih deset minuta susreta; Vonlanthen je u šestoj minuti doveo domaćine u vodstvo, da bi Tigirlas dvije minute kasnije izjednačio za goste. Kada se već činilo da će Ventspils neporažen iz Švicarske, Abdi u posljednoj minuti susreta glavom pogađa za novu pobjedu Züricha.

Još jedna potvrda velike prigode koju je propustio Dinamo u srazu s Red Bullom stigla je večeras u Haifi. Nakon što su slavili u Salzburgu, Izrealci su i u uzvratu potvrdili da su puno bolja momčad od Dinamovog krvnika, koji je večeras mogao i teže stradati. Dvališvilija je u 31. načeo mrežu Austrijanaca, Golsa u 57. minuti zabio za 2:0, da bi pobjedu i drugi plasman Maccabi Haife u Ligu prvak potvrdio Ghadir u posljednoj minuti susreta.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Celtic0:2Arsenal
Temišvar0:2Stuttgart
Sporting2:2Fiorentina
København1:0APOEL
Šerif Tiraspol0:2Olympiakos
Salzburg1:2Maccabi Haifa
Ventspils0:3Zürich
Lyon5:1Anderlecht
Levski1:2Debrecen
Panathinaikos2:3Atlético Madrid
Anderlecht1:3Lyon
Debrecen2:0Levski
Maccabi Haifa3:0Salzburg
Zürich2:1Ventspils
Atlético Madrid2:0Panathinaikos
Olympiakos1:0Šerif Tiraspol
APOEL3:1København
Arsenal3:1Celtic
Stuttgart0:0Temišvar
Fiorentina1:1Sporting

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!