Nogomet

Panathinaikos pao, Lyon se osigurao

Ivana Spahija • srijeda, 19.08.2009.
Panathinaikos pao, Lyon se osigurao
Foto: EPA

Dosta uzbuđenja ponudio je drugi dan odigravanja susreta posljednjeg pretkola Lige prvaka. Nogometaši Panathinaikosa u uzbudljivoj su utakmici doživjeli poraz na domaćem terenu od madridskog Atletica, dok je Lyon "petardom" protiv Anderlechta praktički osigurao Ligu prvaka. Debrecen je u Sofiji šokirao Levski pobjedom od 2:1, čime je došao na korak do plasmana u Ligu prvaka, a nogometaši Maccabija iz Haife istim su rezultatom u Salzburgu svladali Red Bull i približili se povijesnom ostvarenju...

Najuzbudljiviji susret dana zasigurno je bio dvoboj grčkog Panathinaikosa i madridskog Atletica. U utakmici prepunoj prilika i pogodaka spretniji su bili Španjolci, koji su rezultatom 3:2 osigurali miran san uoči uzvrata u Madridu. Naš Mario Galinović na vratima Panathinaikosa tri je puta kapitulirao, ali i obranio nekoliko solidnih pokušaja gostiju, dok je Ante Rukavina cijeli susret odgledao s klupe grčke momčadi.

Prva veća prilika u susretu pripala je Madriđanima, prilično oštar udarac prema vratima domaćina uputio je Raul Garcia u 18. minuti susreta, ali je na mjestu bio Galinović. Tri minute kasnije zaprijetili su i nogometaši Panathinaikosa, Cisse je isprobao svoj udarac prema vratima gostiju, a madridski vratar Sergio Asenjo paradom je obranio taj pokušaj Francuza.

Gosti iz Madrida kao da su se bolje snašli u prvom poluvremenu susreta, tako njihov trud nije ostao nenagrađen. Igrala se 35. minuta, sve je zakuhao Raul Garcia dodavanjem za Forlana, koji je idealno uposlio Maxija Rodrigueza, a veznjak gostiju matirao je Galinovića i Atleticu donio vrijednu prednost od 1:0. Samo otvaranje drugog dijela donijelo je promjenu rezultata, u 47. minuti Salpingidis je svojim udarcem prebacio Sergija Asenja i poravnao rezultat na 1:1. Nakon toga uslijedio je ponovni pritisak Španjolaca na grčku obranu, koja je ponovno kapitulirala u 65. minuti kada je Diego Forlan matirao Galinovića i goste doveo u vodstvo od 2:1.

Pet minuta kasnije ponovno se tresla grčka mreža, Aguero je s lakoćom prošao dvojicu braniča Panathinaikosa i pogodio mrežu Galinovića za veliku prednost Madriđana od 3:1. Niti tada nije sve bilo gotovo, ponovno se bude domaćini i u 74. minuti nakon lijepog pogotka Leta ponovno se vraćaju "u igru" barem za remi, ali to se u konačnici ipak nije dogodilo te Atletico u Madrid odlazi s pobjedom od konačnih 3:2. Ipak, u ovom susretu još uvijek nije ništa riješeno i nogometaši Panathinaikosa imaju realne šanse preokrenuti rezultat i slaviti u uzvratu u Madridu.

Nogometaši francuskog Lyona već u prvom susretu riješili su gotovo sve dvojbe oko njihovog plasmana u glavni ždrijeb Lige prvaka. Izabranici Claudea Puela bez većih su poteškoća potpuno nadigrali goste iz belgijskog Anderlechta te sa zalihom od 5:1 mirno čekaju rasplet u Bruxellesu. Domaćini su već od prvog sučevog zvižduka preuzeli inicijativu, a pritisak na obranu gostiju urodio je plodom već u 11. minuti susreta. Bosansko-hercegovački reprezentativac Miralem Pjanić iz slobodnog je udarca pronašao put do mreže gostujućeg vratara Prota za vodstvo Lyona od 1:0.

Samo deset minuta kasnije mreža Anderlechta ponovno se zatresla, a ovaj put izravan krivac je upravo golman Proto. On je u svom prostoru srušio Lisandra koji je bio u prodoru prema vratima gostiju, a sudac je pokazao na bijelu točku. Sam Lisandro precizno je izveo najstrožu kaznu za visokih 2:0 domaćina. Za praktički osiguranu pobjedu već uoči kraja prvog dijela pobrinuo se Bastos pogotkom u 39. minuti, a samo minutu kasnije Gomis je pronašao put do mreže nemoćnih gostiju za nedostižnih 4:0 Lyona. Nastavak susreta također je ponudio igru samo jedne momčadi - Lyona, iako su Belgijci u 58. minuti preko Suareza uspjeli doći do počasnog pogotka. No, samo pet minuta kasnije Gomis je drugim pogotkom u susretu vodstvo Lyona povećao na ogromnih 5:1, što je bilo i konačno rješenje ove utakmice.

Veliki šok na lica navijača Red Bulla iz Salzburga izazvali su nogometaši Maccabija iz Haife iznenađujućom pobjedom od 2:1. Time su Austrijanci, koji su u trećem pretkolu iz igre izbacili zagrebački Dinamo, prilično zakomplicirali situaciju uoči uzvrata u Izraelu. Dobru igru i nadmoć u prvom dijelu gosti su okrunili pogotkom Ghadira u 22. minuti susreta, dok su domaćini uspjeli uzvratiti tek u 57. minuti kada je Zickler svojim pogotkom Austrijancima donio nadu u pozitivan ishod. Ipak, Izraelci su imali drugačije planove, tako je Arbeitman pogotkom u 84. minuti donio vrijednu pobjedu Maccabiju i nadu u plasman u Ligu prvaka, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da u uzvratu Austrijanci putuju na teško gostovanje na užarenom terenu u Izraelu.

Mađarski Debrecen uspio je doći na korak do sna i povijesnog plasmana u Ligu prvaka. Nogometaši Debrecena u prvom su susretu svladali Levski na gostovanju u Sofiji i s prednošću od 2:1 čekaju uzvrat kod kuće te se pravom imaju nadati pozitivnom raspletu i ulasku u najelitnije europsko natjecanje. Hladan tuš za domaćine uslijedio je u vrlo ranoj fazi susreta, točnije, već u 12. minuti kada je Bodnar pronašao put do mreže Petkova i gostima iz Debrecena donio vrijedno vodstvo od 1:0. Sreća Mađara potrajala je do 52. minute, Bardon je uspio iznenaditi gostujućeg vratara Poleksića i vratiti rezultat na početak. Pogodak odluke i velike radosti za goste iz Debrecena postigao je Czvithovics u 76. minuti za konačnih 2:1 i veliki korak Mađara prema Ligi prvaka.

U najmanje atraktivnom susretu dana, švicarski Zurich na gostovanju u Latviji je sa sigurnih 3:0 došao do pobjede nad Ventspilsom i time praktički došao do povijesnog ulaska u Ligu prvaka. Gosti iz Švicarske već su u samom početku dali naslutiti da ih ništa neće odvući od zacrtanog cilja, a to je potvrdio Vonlanthen pogotkom u 12. minuti susreta. Aegerter je golom u 52. minuti povisio vodstvo gostiju na 2:0, a sve je riješeno u 75. minuti kada je Đurić pogodio za 3:0 i vjerojatni put Švicaraca u glavni ždrijeb Lige prvaka.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

Celtic0:2Arsenal
Temišvar0:2Stuttgart
Sporting2:2Fiorentina
København1:0APOEL
Šerif Tiraspol0:2Olympiakos
Salzburg1:2Maccabi Haifa
Ventspils0:3Zürich
Lyon5:1Anderlecht
Levski1:2Debrecen
Panathinaikos2:3Atlético Madrid
Anderlecht1:3Lyon
Debrecen2:0Levski
Maccabi Haifa3:0Salzburg
Zürich2:1Ventspils
Atlético Madrid2:0Panathinaikos
Olympiakos1:0Šerif Tiraspol
APOEL3:1København
Arsenal3:1Celtic
Stuttgart0:0Temišvar
Fiorentina1:1Sporting

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!