Košarka

Drastična razlika u klasi

Ivor Krapac • ponedjeljak, 07.09.2009.
Drastična razlika u klasi
Foto: EPA

Grčki košarkaši ugrabili su prva dva boda na EP-u u Poljskoj, a način na koji su to ostvarili omogućio im je da uštede energiju uoči preostala dva nastupa u prvom krugu, sutra protiv Hrvatske i u srijedu protiv Izraelaca. Izabranici Jonasa Kazlauskasa potpuno su nadigrali nemoćne Makedonce i najavili da mogu puno i bez dva važna aduta, Thea Papaloukasa i Dimitrisa Diamantidisa...

Kaže se da je svaki početak težak, no u slučaju susreta Grčke i Makedonije na otvaranju hrvatske skupine A, favoriziranoj reprezentaciji je malo toga predstavljalo problem. Grci su su se u Poznanu rano odvojili i u nastavku više nije bilo neizvjesnosti, a završilo je s ogromnih 32 razlike, 86:54.

Vassilis Spanoulis i Ioannis Bourousis, vodeći aduti grčkog sastava kojeg je Kazlauskas doveo u Poljsku, opravdali su svoje uloge u prvom poluvremenu. Spanoulis je na otvaranju utakmice povukao favorite do 18:3 u petoj minuti, a nakon tako furioznog starta, Bourousis se priključio s pet poena u povećanju na 28:10 u završnici prve četvrtine. Makedonci nisu imali pravog odgovora u obrani, a u napadu im se igra svodila na ispucavanje trica. Zabili su tri (Gečevski, Stefanov, Massey), no problem je bilo sve ostalo, za dvicu su u prvih deset minuta probali samo tri puta i promašili sva tri šuta.

Nakon užasnog otvaranja za jedne i sjajnog za druge, u drugoj četvrtini se rezultatski nije promijenilo previše. Istina, Makedonci su ulaskom Predraga Samardžiskog konačno dobili čovjeka koji se u stanju izboriti za poziciju i nešto zabiti pod košem, nedugo uoči poluvremena se s četiri poena uz prekršaje istaknuo Massey, ali ništa od toga nije bilo dostatno za ozbiljniju prijetnju. Prva četvrtina završila je s 28:13, rano u drugoj Grci su to povećali na 35:13, a nakon toga Makedonija više nije bila bliže od 20 razlike. Na 15-minutni predah otišlo se s 52:28, praktički riješenom utakmicom.

Po povratku iz svlačionica Kazlauskas je nastavio s rotacijama koje su započele nakon što su pobjegli bez pozdrava u prvom poluvremenu, no kako suparnika i dalje nije bilo nigdje, rezultat nije patio. U drugih 20 minuta su se čak i dotad bučni makedonski navijači predali i nijemo pratili nemoć svoje reprezentacije, koja je potkraj treće četvrtine gubila i s 34 razlike (69:35), dok je na kraju utakmice grčka prednost bila tek dva poena manja.

Vodeći strijelac pobjednika bio je Spanoulis (17), a po 11 poena dodali su Bourousis i Schortsanitis, Bourousis uz osam skokova. Kod Makedonaca je preko 10 zabio jedino Jeremiah Massey (12), dok su Todor Gečevski i Pero Antić dodali po devet poena, a Gečevski i šest skokova. No, u slučaju donedavnog centra Zadra ta statistika zavarava s obzirom da je pokazao puno premalo za ono što se od njega očekuje.

"Sretan sam kako smo počeli utakmicu, ali i ovaj turnir. Ovo nam je najbolji nastup otkako smo krenuli u pripreme", komentirao je Jonas Kazlauskas nakon visoke pobjede: "Nismo se opuštali ni u jednom trenutku utakmice, držali smo intenzitet do samog kraja, to je bio najbolji dio naše današnje igre."

Makedonski izbornik Jovica Arsić nije mogao ništa drugo nego priznati da su Grci jednostavno bolji: "Obrana nam u ovoj utakmici nije bila dovoljno dobra, a kad smo takvi u obrani, ne možemo dobiti nikoga, ne samo Grčku."

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!