Košarka

Vujčić povukao za startni trijumf

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 07.09.2009.
Vujčić povukao za startni trijumf
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši pobjedom su otvorili svoj račun na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Teže nego što se očekivalo pobijedili smo Izrael, na krilima povratnika Nikole Vujčića koji nas je poput lokomotive vukao kad nikome nije išlo...

Prvi ispit na Eurobasketu hrvatski su košarkaši otvorili dosta dobro. Petorka Ukić, Kus, Rozić, Banić, Kasun krenula je sa 6:0 i 11:4, a tek je snažni centar Kozikaro stvarao probleme našim centrima pod košem. Šut nas je dobro služio, a trice Kusa i Ukića odvele su nas do najviših 23:12 u 8. minuti.

Repeša je već na početku druge četvrtine izrotirao 10 igrača, želeći raspodijeliti minutažu i raspršiti naprezanje na što širi krug. Do 14. minute držali smo prednost od deset razlike, ponajviše zahvaljujući odličnom napadačkom skoku i mnoštvu drugih prilika (čak 13 u prvom dijelu) ali onda su dvije "mini-serije" vratile Izraelce u priključak. U posljednjoj minuti prvog poluvremena prišuljali su nam se na samo 40:37.

U trećoj četvrtini kola su krenula nizbrdo. Počeli smo smušeno u napadu, Ukić je igrao jedan na pet, napad nam je bio statičan i 24 sekunde brzo su nam curile bez smislenih akcija. U 23. minuti imali smo 48:42, no serijom od 10:0 Izraelci su preuzeli vodstvo i poveli 48:52 tri minute kasnije.

Raspucao se Burstein, a Eliyahu se poigravao s našom obranom. Brzo su Izraelci kombinirali pod našim košem i stvarali višak igrača, kojeg je uglavnom Eliyahu neumoljivo iskorištavao i krcao naš koš.

No, odgovor je stigao i to u liku Nikole Vujčića. Vujo je povukao poput lokomotive, zabio 7 poena u nizu u trećoj četvrtini, a u posljednjem periodu igre rutinski rješavao situacije jedan na jedan i iznuđivao gomilu prekršaja koje je realizirao s linije slobodnih bacanja.

Vujčić nas je držao u egalu, čekavši da mu se još netko priključi u napadačkom dijelu. Pomoć je stigla od Popovića, koji je najprije tricom za 75:71, a zatim i prodorom za 77:73 skinuo teret s Vujčićevih leđa. Prednost smo zadržali do samog kraja, imali smo mirnu ruku s linije slobodnih bacanja i osigurali prve bodove na ovogodišnjem Eurobasketu.

Vujčić je susret završio s 21 poenom i 4 skoka, po 13 ubačaja dodali su Ukić, Kus i Popović. Sjajni Eliyahu nam je ukrcao čak 31 poen uz 6 skokova, srećom pomoć je imao samo u Mekelu koji je ubacio 16.

Završnica susreta protekla je bez junaka naše pobjede koji je dobio udarac u leđa u jednoj obrambenoj akciji tri minute prije kraja, no vjerujemo da neće biti problema da i u utorak protiv Grčke Vujčić je pruži dobru partiju. Prvi su bodovi u džepu, a dojam ćemo brzo zaboraviti. I ruke i noge još uvijek se uštimavaju.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!