Košarka

Španjolcima drama protiv Slovenije

Branko Barić • srijeda, 09.09.2009.
Španjolcima drama protiv Slovenije
Foto: EPA

Fenomenalnu utakmicu priuštili su svim ljubiteljima dobre košarke Španjolci i Slovenci. Bilo je tu apsolutno svega, sjajnog tempa, briljantnih poteza, fantastičnih preokreta, dramatične završnice, pogodaka sa sirenom, sudačkog gledanja video snimke, smiješnih situacija. Na koncu, slavili su svjetski prvaci predvođeni tercetom Navarro – Reyes – Fernandez...

Odlična je to utakmica bila od samog početka, a Španjolci su značajno podigli nivo igre u odnosu na prethodna dva dana i prvi nemetnuli svoj ritam. No Slovenci su uspijevali držati priključak, sve do početka posljednje četvrtine kada Španjolci odlaze na velih 15 poena razlike (62:47). No, na krilima fenomenalnog Dragiča Slovenci prave veliki preokret i smanjuju na minus jedan pet minuta do kraja (64:63). Tu kreće dramatična završnica, u kojoj su Španjolci stalno u minimalnoj prednosti.

Posljednji napad na utakmici imali su Slovenci, pri zaostatku od tri poena (78:75). Sekundu i pol prije kraja Španjolci rade taktički faul kako bi onemogućili protivnika da tricom izjednači. Dragič je pogodio prvo slobodno bacanje, a drugo namjerno promašio. Suci nisu dosudili prijestup dvojici slovenskih igrača, lopta se odbila do Erazema Lorbeka, a on ju je iz teške pozicije sa zvukom sirene ubacio kroz obruč. Slovenci su počeli skakati od sreće što su izborili produžetak, Španjolci su počeli skakati pokazujući sucima kako je vrijeme isteklo i čekala se samo odluka sudaca. Kako FIBA sada dopušta korištenje video snimke, ali samo u slučaju kada se radi o dvojbi da li je pogodak na kraju posljednje četvrtine ili produžetka postignut prije ili nakon isteka vremena, suci su odlučili iskoristiti tu mogućnost. Zanimljivo je bilo gledati kako obje ekipe kao ukopane stoje oko zapisničkog stola i čekaju konačnu presudu, a ona je na kraju bila da je pogodak regularan.

Nije to previše poljuljalo Španjolce koji su odlično ušli u produžetak, brzo došli do prednosti i natjerali Lorbeka da s pet osobnih pogrešaka napusti parket. Slovenci su pokušavali, ali nisu uspijevali sustići tu prednost, a nakon nesportske pogreške koju je zaradio Jagodnik zbog divljačkog nasrtaja na Reyesa, sve je bilo odlučeno.

Španjolci su tako rezultatom 90:84 izborili prve bodove koje će prenijeti u drugi krug, a najzaslužniji za to su Navarro s 21 poenom, Fernandez sa 19 poena i pet skokova, te Reyes sa 17 poena i osam skokova. Slovence je predvodio sjajni Dragič s 19 poena, pet skokova i čak šest ukradenih lopti.

"Bila je ovo odlična utakmica, mislim i najbolja do sada na prvenstvu. Sretan sam zbog načina na koji smo reagirali nakon što su Španjolci poveli deset razlike, ali nisam sretan zbog rezultata", izjavio je slovenski reprezentativac Boštjan Nachbar.

Na njegove riječi nadovezao se španjolski izbornik Sergio Scariolo: "Složio bih se s Boštjanom da je ovo bila odlična košarkaška predstava. Danas sam manje rotirao igrače i izgubili smo puno energije u četvrtoj četvrtini. Neki igrači su bili dosta umorni, što se osjetilo i fizički, ali i na njihovoj koncetraciji. Sretam sam s igrom u produžetku, momci su ostali mirni i pronašli put do pobjede."

Eurobasket, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska90:84 *Slovenija
Velika Britanija59:77Srbija
1Slovenija 21+18
2Srbija 21+16
3Španjolska 21+5
4Velika Britanija 03-39

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!