Košarka

Jagla spasio Njemačku

Mario Plavčić • srijeda, 09.09.2009.
Jagla spasio Njemačku
Foto: EPA

Latvija je pobijedila Njemačku rezultatom 68:62, no taj rezultat nije bio dovoljan Latvijcima za prolaz u drugi krug. Nijemci su izborili drugu rundu natjecanja zahvaljujući porazu ispod osam razlike, a junak dana je Jan-Hendrik Jagla...

Pravi triler odigrao se u susretu između Latvije i Njemačke. Nakon današnje pobjede Francuske nad Rusijom, Latvija je morala pobijediti Njemačku s osam ili više koševa prednosti da bi ostvarili prolaz u drugi krug. Latvija je vodila tijekom susreta, a prva četvrtina završila je minimalnim vodstvom Latvije - 14:13. U drugoj četvrtini momčad Latvije igra znatno bolje od mlade momčadi Njemačke i do poluvremena već je osam razlike za Latviju, a rezultat je bio 37:29.

I u drugom poluvremenu bolja je bila momčad Latvije, a u posljednju četvrtinu Latvijci ulaze s devet koševa prednosti koji im osiguravaju prolaz dalje. Novi šok za Nijemce uslijedio je već na početku četvrte četvrtine nakon isključenja Svena Schultzea zbog pet osobnih pogrešaka. Nijemci su djelovali izgubljeno, a u posljednju minutu susreta ušli su s minusom od osam pogodaka.

Samo 33 sekunde do kraja rezultat je 66:56 za Latviju nakon pogotka Skele. Njemačka je smanjila preko Patricka Femerlinga na 66:57. Nakon timeouta Janicenoks pogađa oba slobodna bacanja i 22 sekunde do kraja prednost Latvije je velikih 11 razlike. Tada se činilo da će Latvija u drugi krug, no tada Jan-Hendrik Jagla pogađa tricu i vraća nadu Nijemcima. Nakon toga sviran je prekršaj za Latviju, a dva slobodna bacanja imao je Kavle koji je postao tragičar utakmice.

Kavle je promašio oba slobodna bacanja i na taj način pružio šansu Nijemcima. U nastavku akcije Blums radi prekršaj svega 10 sekundi do kraja, a siguran izvođač bio je Jagla koji se pretvorio u junaka susreta.

Najbolji strijelci bili su Greene sa 16 i Jagla s 13 koševa kod Nijemaca te Janicenoks sa 14 postignutih koševa.

"Jan je naš junak. Bio je sjajan. Dokazao je koliko je mentalno jak u ključnim trenucima, a to ga čini velikim igračem. Svi smo mu zahvalni na tome" rekao je trener Njemačke Dirk Bauermann i dodao: "Ovo mi je najdraži poraz u karijeri."

Junak susreta Jan-Hendrik Jagla izjavio je nakon utakmice: "Zaista nismo zbrajali koš-razliku tijekom susreta jer to je bilo nemoguće pratiti. Poseban je doživljaj pogoditi ključni koš za plasman u drugi krug, ali za ovo je zaslužna cijela momčad."

Uvis Helmanis bio je utučen nakon eliminacije njegove reprezentacije: "Što reći nakon ovakvog "poraza". Nismo izgubili, ali ne idemo u drugi krug. Svi smo se borili i napravili dobar posao sve do 20 sekundi prije kraja, a onda je Jagla pogodio i sav naš trud je propao. Jako sam tužan."

Eurobasket, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Rusija64:69Francuska
Njemačka62:68Latvija
1Francuska 30+19
2Rusija 12+5
3Njemačka 12-8
4Latvija 12-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!