Košarka

Mozgov zatvorio vrata

Branimir Korać • utorak, 15.09.2009.
Mozgov zatvorio vrata
Foto: EPA

Rusija je osigurala nastup u četvrtfinalu Eurobasketa pobjedom protiv Makedonije u posljednjem kolu skupine E 71:69. Za to najveće zasluge odnosi sjajni Timofej Mozgov koji je dominirao najvećim dijelom susreta...

Rusija i Makedonija ušli su u dvoboj samo s razmišljanjem o pobjedi. Makedoncima je poraz automatski značio neulazak u četvrtfinale dok bi s pobjedom od sedam poena viška sigurno bili unutra. Rusija je pak mogla čak i do druge pozicije u skupini u nekim kombinacijama, no isto tako s porazom je mogla ispasti.

Važnost dvoboja utjecao je na igrače te su obje reprezentacije ušle dosta nervozno i u prvoj četvrtini ubačeno je ukupno tek 24 poena. Rusi su bili nešto precizniji i imali prednost 14:10.

U prvih pet minuta druge četvrtine Rusi su se na krilima Mozgova odvojili na osjetnijih 26:18. Imali su Rusi i najviših 30:21 da bi Makedonija ipak do odmora smanjila na 33:29.

Mozgov s 15 poena i sedam skokova stvarao je najveće probleme Makedoncima dok je na drugoj strani vrlo dobar bio trio Stefanov - Antić - Massey.

U drugo poluvrijeme puno bolje ulazi Makedonija koja u prve tri minute radi preokret i stiže do vodstva 36:35. U 27. minuti odlična situacija za Makedonce. Pero Antić ubacio je jedno slobodno bacanje za vodstvo 45:42, međutim važnije je to što je u toj akciji četvrtu osobnu zaradio nezadrživi Mozgov koji je u tom trenutku bio na 21 poenu i devet skokova.

Ipak nisu Makedonci znali to iskoristiti, čak štoviše, Rusija je napravila 5:0 i preokrenula zaostatak, a gdje je stao Mozgov pod košem je nastavio Voroncevič. Uoči posljednje četvrtine rezultat je bio poravnat 49:49 što je ostavljalo sve opcije otvorenima.

U posljednju četvrtinu Rusi ulaze bolje i bježe na plus četiri, ali Makedonija vrlo brzo odgovara i preko Vrbice Stefanova i Gečevskog ponovno preuzimaju vodstvo i serijom 8:0 uz šest poena Gečevskog bježe na 57:53.

Šest minuta prije kraja važnu tricu ubacuje Sergej Bikov, zatim McCarty zabija iz kontre i Rusija je na 58:58. U zadnjih pet minuta Arsić ostaje bez Gečevskog koji je iskrenuo koljeno. Mozgov u sljedećem napadu dovodi Ruse u vodstvo i tu je kraj nadanja barem što se tiče hvatanja zaostatka u regularnom dijelu.

Makedonija se u završnici usredotočila barem na pokušaj ulaska u produžetak. Sedam sekundi prije kraja Mirakovski ubacuje jedno bacanje za smanjenje na 71:69, na drugoj strani Fridzon baca loptu u aut i Makedoniji ostaje šest sekundi. Mirakovski je projurio terenom, došao na polaganje, ali lopta je iscurila za oproštaj Makedonaca i prolaz Rusa u četvrtfinale.

Timofej Mozgov s 25 poena i 11 skokova predvodio je Ruse, a dobar je bio i Anton Ponkrašov s deset poena, sedam asistencija i šest skokova. Kod Makedonije Pero Antić ubacio je 19 poena uz deset skokova, a Gečevski i Stefanov dodali su po 16 poena.

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rusija71:69Sjeverna Makedonija
Francuska71:69Grčka
Hrvatska70:68Njemačka
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!