Nogomet

Čija serija se prekida?

Ivana Jurica, Ante Jukić • petak, 02.10.2009.
Čija serija se prekida?
Foto: Kristijan Komarica

Vjerojatno nikada Šibenčani i Vinkovčani s tako visokih pozicija nisu dočekivali međusobni ogled na Šubićevcu. Trećeplasirana i četvrtoplasirana momčad sučelit će se u subotu u Šibeniku, a nečijoj seriji doći će kraj. Šibenčani, otkako ih je preuzeo Branko Karačić, nižu samo uspjehe. Već šest susreta (plus jedan u Kupu) ne znaju za poraz, Vinkovčani su četiri posljednja susreta ne poraženi (ne računajući Kup) i momčad su sa najmanje primljenih pogodaka u ligi. Pogodak nisu primili već četiri kola, a Šibenčani su u posljednjih sedam susreta primili samo jedan. Sve navedeno garantira odličnu utakmicu na Šubićevcu.

Unatoč činjenici da niti ovoga puta neće biti kompletni i što je pred njima možda i najsnažniji protivnik na Šubićevcu ove jeseni, Šibenčani s puno optimizma dočekuju susret s Cibalijom. Nakon sedam susreta bez poraza Šibenčani žele ostvariti i osmi uzastopni pozitivan rezultat i na kratku pauzu otići s odličnim bodovnim učinkom. Očekuju i podršku s tribina, da navijači budu njihov 12. igrač.

Modri sa Šubićevca iznimno respektiraju Vinkovčane, ali vjeruju da sva tri boda ostaju u Šibeniku. Sandro Bloudek, iako je posljednji ovog ljeta stigao u šibensku svlačionicu, vrlo brzo izborio je svoje mjesto u početnoj postavi. Cijeni vinkovački sastav, ali i poručuje da bodovi ostaju na Šubićevcu: "Cibalia je jaka, čvrsta momčad. U svojim redovima ima dosta iskusnih igrača i ugodno su iznenađenje ove sezone. Očekujem tešku utakmicu, ali mi ćemo dati sve od sebe i vjerujem da će bodovi ostati u Šibeniku."

I ovog puta Karačić ima dosta problema oko sastavljanja momčadi. Husmani i Jurčević nemaju pravo nastupa zbog tri žuta kartona, a vrlo vjerojatno izostat će i Ademi zbog problema s leđima. Strateg Šibenčana ima po jednu dilemu u veznom redu i obrani, baš zbog navedenih izostanaka. Za desni bok konkurira Zoričić, ali vjerojatnija je opcija da će na bok Vidić, a na stopersku poziciju uz Budišu i Karadža. U veznom redu, pak, sigurni su Alispahić i Bloudek, dok će od trojca Duro, Bačelić-Grgić, Elez trener izabrati dvojicu koja će započeti susret.

U utorak Šibenčani su odradili zaostalu Kup obavezu u Belišću. Rutinirano su odradili posao i visoko porazili domaćine, a taj je susret uživo gledao i trener Vinkovčana Stanko Mršić koji je nekada i sam sjedio na klupi šibenskog prvoligaša. Budući da Šibenčani nisu bili kompletni pitanje je koliko je kvalitetno Mršić mogao snimiti kvalitete Modrih. Trener Šibenčana Branko Karačić, s druge je strane, rodom iz Ivankova pored Vinkovaca, trenirao je prvoligaša s Bosuta, gledao ih je više puta ove sezone, neke je igrače i sam trenirao i sigurno ima bolji uvid u kvalitetu Vinkovčana nego što njegov kolega Mršić poznaje Šibenčane. Jer od njegova odlaska s klupe Šibenika promijenio se kompletan igrački kadar. No, taj segment naravno, u jednoj utakmici ne mora značiti ništa, ali sigurno će dati određenu draž susretu.

Premda je teško naći gostovanje na kojem se Nebesko-plavi osjećaju kao kod kuće, jedno od njih za Vinkovčane je posebno problematično. No, iako je Cibalia u Šibeniku posljednji put slavila još tamo 1995. godine, a zadnji bod uzela 2001., nisu igrači Stanka Mršića u autobus ušli s "bijelom zastavom". Zasada odlična sezona sve je u prvoligašu s Bosuta napunila optimizmom, tako da se i u Krešimirovom gradu očekuje barem minimalan bodovni ulov.

U širenju dobrih vibracija u Nebesko-plavom taboru prednjači uvijek optimistično nastrojeni Ninoslav Parmaković, koji je odlično upoznat sa situacijom u šibenskom taboru. Pouzdani stoper Vinkovčana pet je sezona proveo u susjednom Zadru, iz kojeg nosi vrlo dobre uspomene kad su gostovanja na Šubićevcu u pitanju.

"Dvaput sam kao igrač Zadra izvukao 0:0 u Šibeniku, i oba puta bile su to vrlo tvrde utakmice s malo prilika. Tako nešto očekujem i u subotu, s obzirom da je Šibenik momčad koja na domaćem terenu gaji vrlo agresivan nogomet, bez neke pretjerane kombinatorike i ljepote. Po meni, ključan će biti početak utakmice - uspijemo li neutralizirati taj njihov "ho-ruk" start i zadržati "nulu" u uvodnih pola sata, naše šanse za uspjeh bitno će porasti. Na njihovu agresiju moramo odgovoriti istom mjerom, samo na taj način možemo se nadati dobrom rezultatu", razmišlja Parmaković, uvjeren da je njegova momčad kvalitetom najmanje "al-pari" s onom Branka Karačića.

S obzirom da će biti zadužen za najboljeg šibenskog strijelca, Ermina Zeca, novinare je zanimalo ima li beskompromisni stoper Cibalije neki poseban recept za njega. "Naravno da imam, no, zadržat ću ga za sebe. U svakom slučaju, vjerujem da se Zec u subotu neće naigrati", zaključio je Parmaković.

Šibenik i Cibalia igrali su do sada 38 utakmica: Šibenčani imaju 12, Vinkovčani 16 pobjeda, a deset je susreta završilo bez pobjednika, uz gol razliku 50:53 u korist Cibalije. Gledajući samo susrete na Šubićevcu domaćin je dosta uspješniji: ima 11 pobjeda, Cibalia samo jednu, a pet je susreta završilo bez pobjednika, gol razlika 32:12. U tri posljednja susreta Vinkovčani nisu zabili niti jedan gol u Šibeniku.

Glavni sudac susreta između Šibenika i Cibalije bit će Vlado Svilokos iz Siska, a njegovi pomoćnici su Tvrtko Jureša iz Zagreba i Hrvoje Barišić iz Osijeka.

T-Com I. HNL, 10. kolo, Šibenik – Cibalia, 20:30 h:

Vjerojatni sastavi:

Šibenik: Blažević – Vidić, Karadža, Budiša, Medvid – Duro (Elez), Bačelić-Grgić, Alispahić, Bloudek – Zec, Fuštar.

Cibalia: Antolović - Tomić, Lučić, Parmaković, Rugašević - Radotić, Milardović, Mazalović, Lukačević - Prgomet, Pavličić.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Međimurje0:3Lokomotiva
Sesvete1:2Rijeka
Zadar1:0Slaven Belupo
Osijek4:2Inter-Zaprešić
Istra 19610:1Hajduk
Šibenik0:2Cibalia
Karlovac 19190:0Zagreb
Dinamo2:1Varaždin
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!