Zimski sportovi

Rusija po zlato u Vancouver

Krešimir Ferlak • petak, 25.12.2009.
Rusija po zlato u Vancouver
Foto: Davor Sajko

Na sam Božić, reprezentacija Rusije objavila je momčad koja će je predstavljati na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Rusi su prva od velikih hokejskih reprezentacija koja je objavila momčad, a iako su puni zvijezda, ima i nekih značajnih izostanaka.

Trener Vladimir Bikov i menadžer ekipe, legendarni Vladislav Tretjak nisu imali lagan posao oko odabira Ruske ekipe. Već prije mjesec dana je Tretjak izjavio da će momčad biti pomiješana između igrača iz NHL-a i ruskog KHL-a- Tako je i bilo, izabrano je četrnaest igrača iz najjače lige svijeta, a devet iz najjače lige Europe.

Bjelorusi s četvoricom iz NHL-a

Prvi od svih, dva dana prije Rusije, ekipu su objavili Bjelorusi. Spadaju svakako među autsajdere turnira, ali mogu i iznenaditi. U momčadi su četiri igrača iz NHL-a. Branič Colorada Ruslan Salei, zatim braća Kosticin iz Montreala, Andrej i Sergej, te napadač Toronta, Mihajl Grabovski. Uz iskusnog Andreja Mezina na vratima, oni će biti glavna snaga Bjelorusa.

Zvijezde momčadi su svima poznate, ali krenimo redom. Na vratarskim pozicijama izabrani su Evgeni Nabokov iz San Josea, zatim Ilja Brizgalov iz Phoenixa, te mladi golman Washingtona Semjon Varlamov. Izbor je bio očekivan, pogotovo s obzirom da je Nikolaj Khabibulin već duže vrijeme ozlijeđen i nije mogao konkurirati za sastav. Prvi vratar će gotovo sigurno biti Nabokov, ali i Brizgalov fantastično brani ove sezone, pa će to biti slatke brige za trenera Bikova.

Najširi i najteži izbor bio je u napadu. Alex Ovečkin i Evgeni Malkin su, naravno, najveće zvijezde ekipe, ali tu su i Ilja Kovalčuk, Pavel Dacjuk, te Aleksandar Semin. Već sada je to napad od kojeg će svi strahovati, a nismo došli niti do polovice ekipe. Od igrača iz NHL-a tu je još Maxim Afinogenov iz Atlante.

Ostala napadačka šestorka dolazi iz ruske lige, ali samo dvojica nemaju NHL iskustvo. To su Danis Zaripov i Sergej Zinovjev, dok su Alex Radulov i Aleksej Morozov imali nekoliko sezona u NHL-u, vode glavnu riječ u KHL-u. Tu još veteran Viktor Kozlov, sada igrač UFE, te legendarni Sergej Fedorov, koji se nakon 18 godina u NHL-u vratio kući, ali je i dalje bitan dio reprezentacije.

Od bitnih izostanaka, odmah se primjećuje jedno ime - Aleksej Kovaljev. On je bio kapetan ekipe u Torinu i očekivalo se da će biti dio reprezentacije, ali ove sezone mu ne ide najbolje u Ottawi i to je, čini se, presudilo. U ekipu nisu ušli niti Aleksandar Frolov, Nikolaj Žerdev, kao ni iskusni Aleksej Jašin ili Maksim Sušinskij.

Što se tiče obrambenih igrača, tu nema puno iznenađenja. Sergej Gončar je izabran za svoje četvrte olimpijske igre, a tu je i Andrej Markov, zatim Anton Volčenkov iz Ottawe, Denis Grebeškov iz Edmontona, te branič Blue Jacketsa, Fedor Tjutin. Njih petorica će činiti okosnicu ekipe u obrani, a ostala tri braniča stižu iz ruske lige.

Prvi je vrlo poznati Dmitrij Kalinjin, koji se ove sezone vratio u Rusiji, a tu su i dvojice bez NHL iskustva, Ilja Nikulin i Konstantin Kornejev. Momčad nisu izborili iskusni Sergej Zubov i Oleg Tverdovskij, vođe reprezentacije su se više oslonile na igrače koji su trenutno u punom naponu snage.

Sve je jasno – Rusija je kandidat za zlato. Prepuna iskustva, kvalitete i velikih utakmica i s obzirom da su osvojili dva zadnja svjetska prvenstva, s pravom pucaju na zlato. No, konkurencija će biti paklena, i zato će turnit hokejaša na ledu, nesumnjivo biti najveći događaj igara u Vancouveru.

Rusija na ZOI

Vratari: Ilja Brizgalov (Anaheim), Evgeni Nabokov (San Jose), Semjon Varlamov (Washington)

Braniči: Sergej Gončar (Pittsburgh), Denis Grebeškov (Edmonton), Dmitrij Kalinin (UFA), Konstantin Kornejev (CSKA), Andrej Markov (Montreal), Ilja Nikulin (Kazan), Fedor Tjutin (Columbus), Anton Volčenkov (Ottawa)

Napadači: Maksim Afinogenov (Atlanta), Pavel Dacjuk (Detroit), Sergej Fedorov (Magnitogorsk), Ilja Kovalčuk (Atlanta), Viktor Kozlov (UFA), Evgeni Malkin (Pittsburgh), Aleksej Morozov (Kazan), Aleksander Ovečkin (Washington), Aleksander Radulov (UFA), Aleksander Semin (Washington), Denis Zaripov (Kazan), Sergej Zinovjev (UFA).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 22:57
    što nije brizgalov iz kojota??!?
    Obrisan korisnik