Zimski sportovi

Svindal vodi, Hrvati odlični

Antonija Pavlić • nedjelja, 21.02.2010.
Svindal vodi, Hrvati odlični
Foto: EPA

Aksel Lund Svindal najbrže je prošao skraćeni olimpijski spust u sklopu superkombinacije koja se vozi na stazi Dave Murray u Whistler Creeksideu. Norvežanin je prije slalomske vožnje pred prvim konkurentom, Carlom Jankom, akumulirao pet desetinki prednosti, a najboljim slalomašima - Silvanom Zurbriggenom i Ivicom Kostelićem 0.73 odnosno 1.05 stotinki sekunde. Natko Zrnčić-Dim smjestio se na 13. mjesto, s prihvatljivih 1.72 stotinke zaostatka, dok je Ivan Ratkić doživio teži pad i, čini se, obnovio neugodnu ozljedu ramena...

Aksel Lund Svindal najbolji je superkombinatorac poslije spustaške utrke olimpijskih igara u Vancouveru. Zlatni je superveleslalomaš skraćenu stazu Dave Murray prošao u vremenu 1:53.15, te će u slalomskoj utrci pokušati očuvati prednost od pet desetinki pred Carlom Jankom i 0.68 stotinki pred njegovim sunarodnjakom Didierom Defagom.

No, usprkos sjajnoj Svindalovoj vožnji i velikoj prednosti koju je akumulirao, u najvećeg se favorita kombinacije prometnuo Silvan Zurbriggen, koji je neprijeporno bolji slalomaš od Norvežanina. Zurbriggen je za vodećim zaostao 73 stotinke sekunde, te će voditi veliku bitku s Bodeom Millerom, koji za njim kaska samo tri stotinke i Ivicom Kostelićem, koji je ostao u okviru svojih želja i za Švicarcem zaostao 32 stotinke (1.05 za Svindalom).

Na 12. će mjestu opasan biti i najbolji Austrijanac Benjamin Raich, koji za Svindalom zaostaje 1.55, a Zurbriggenom 82 stotinke; odmah iza njega nalazi se drugi Hrvat Natko Zrnčić-Dim, također s dobrom prilikom da se u drugoj vožnji progura među najbolje. Natkov je zaostatak za Svindalom 1.72 sekunde, dok za favoriziranim Švicarcem kasni 99 stotinki. Ne smije se, također, zaboraviti i na branitelja naslova iz Torina Teda Ligetyja, koji je odradio nešto slabiji spust, no i dalje se nalazi na prihvatljivom 15. mjestu sa zaostatkom od 1.91 stotinki.

Iz sjene svakako valja pripaziti na Čeha Ondreja Banka, koji je akumulirao 2.02 sekunde zaostatka, rasterećenog Andrewa Weibrachta, pa i Sandra Villetu (+2.57). Izvan konkurencije ostali su veoma dobri slalomaši Julien Lizeroux (+4.03) i Manfred Moelgg (+5.14).

Treći hrvatski predstavnik Ivan Ratkić nije uspio doći do cilja i, čini se, obnovio je ozljedu ramena s kojom se bori već neko vrijeme. Ratkić je poslije drugog prolaznog vremena katapultiran u zaštitnu ogradu, no ubrzo se ustao i odskijao do cilja. Drugu slalomsku vožnju, koja starta u 21.15 po hrvatskom vremenu, postavit će Ante Gips Kostelić.

Whistler Creekside, superkombinacija, spust:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška, ATOMIC) 1:53.15
2. Dominik Paris (Italija, NORDICA) +0.39
3. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) +0.50
4. Didier Defago (Švicarska, ROSSIGNOL) +0.54
5. Hans Olsson (Švedska, HEAD) +0.68
6. Silvan Zurbiggen (Švicarska, HEAD) +0.73
7. Bode Miller (SAD, HEAD) +0.76
8. Peter Fill (Italija, ATOMIC) +1.00
9. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER)) +1.05
10. Christof Innerhofer (Italija, ROSSIGNOL) +1.40
...
13. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska, ATOMIC) 1.72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!