Nogomet

1. Hrvatska nogometna liga, 19. kolo

Sportnet • subota, 06.03.2010.
1. Hrvatska nogometna liga, 19. kolo
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 19. kolu domaćeg nam prvenstva svakako će biti zanimljivo na Kantridi gdje dolazi najugodnije iznenađenje prvenstva, drugoplasirana Cibalia dok će biti zanimljivo vidjeti kako će odigrati Lokomotiva i Zagreb. Nakon teškog poraza na Poljudu, Slaven nema puno vremena za oporavak jer im već u ovom kolu u Koprivnicu dolazi Šibenik koji je pak ostao dužan protiv Zadra...

Varaždincima, a posebno treneru Damiru Jagačiću utakmica protiv Istre prilika je da se ispravi negativni dojam kojeg su ostavili u prvom kolu u Zagrebu protiv Lokomotive. "Treniramo i trudimo se, nakon susreta protiv Drave smo ipak malo bolje. Vjerujem da će igrači pronaći motiva, usprkos svemu."

Vezane vijesti

Posebno je dobro to što će u sastavu biti Smrekar, dok će ostatak postave ostati isti, najavio je Jagačić. "Od Istre će nam prijetiti polukontre i kontre, vjerujem da će u Varaždinu igrati zatvorenije. Najveća je opasnost dakako Šehić."

Varaždinci u srijedu nisu trenirali, iz solidarnosti s zaposlenicima koji su u štrajku, no kapetan Miljenko Mumlek uvjerio je novinare da neće biti posljedica na spremu ekipe. Radna zajednica je k tome odlučila da će prekinuti štrajk u subotu i odraditi pune pripreme za utakmicu, kako ih se ne bi moglo optuživati da zbog njihovog bojkota ekipa nije osvojila bodove, saznajemo neslužbeno.

Nedostaju: Conjar, Sačer (ozljede)

Istra 1961 u proljeće je krenula s obavezom da u prva četiri kola osvoji što više bodova protiv direktnih konkurenata. Već u prvom kolu doživljen je neočekivan, ali i zaslužen poraz pred domaćom publikom protiv Međimurja. Situacija Puljana u borbi za opstanak se bitno zakomplicirala, a s klupe je i potjeran Valdi Šumberac te je doveden iskusni Zoran Vulić.

Budući da je u prvom susretu Istra 1961 ostala s nulom, u iduća tri kola imaju imperativ doći do što više bodova, a poraz u Varaždinu doveo bi ih na sam rub druge lige. Uz to, novi trener već pred okršaj s Varteksom ima poteškoća sa sastavljanjem početne jedanaestorice. Naime, zbog kartona ne može računati na Matiasa Chaga, Marjana Markovića i Khaliloua Traorea.

Vulić je svjestan da Istri 1961 nužno trebaju bodovi te će s Varteksom zaigrati napadački. Splitski stručnjak smatra da su glavni problem Puljana nedostatak agresivnosti i pobjedničkog mentaliteta i tvrdi da će to nastojati promijeniti u predstojećim tjednima.

Nedostaju: Mathias Chago (Isključenje), Khalilou Traore (Kartoni), Marjan Marković (kartoni)

Gostovanje Hajduka Interu je jedan od najtežih dvoboja. S nikime Inter nema tako crnu statistiku kao sa Splićanima. U nekoliko posljednjih dvoboja Inter je bio jako blizu pobjede, ali im ni dva pogotka prednosti nisu bila dovoljna.

Ovaj tjedan bio je malo turbulentniji što se tiče Zaprešića, u smislu da je ipak malo narušena atmosfera suspenzijom Grgurovića čiji se neki potezi nisu svidjeli Upravi kluba. Sigurno je da Grgurović kvalitetom odskače od ostatka momčadi, ali očito problem leži negdje drugdje što klub iz Zaprešića neće tolerirati.

Momčad je u gotovo kompletnom sastavu, nedostajati će jedino Gulić koji se lakše ozljedio, ali ovo nije susret gdje igraju nespremni ili zaliječeni igrači. Ostatak momčadi koncentriran je na traženje treće pobjede Intera protiv Hajduka u povijesti lige.

Nedostaju: Yankep, Palić, Gulić (ozljede), Grgurović(suspendiran)

"Petica" protiv Slaven Belupa brzo je opet raširila hajdučka krila. Tri boda koja su splitsku momčad podigla na peto mjesto napunila su igrače optimizmom uoči gostovanja u Zaprešiću, u kojemu je Hajduk uglavnom dobro prolazio. Planiraju to "bili" napraviti i ovaj put, jer bi s tri boda kod Intera opet vratili euforično raspoloženje u navijački puk kojemu malo treba da se "zapali".

Trener Stanko Poklepović primio je čestitke za efikasnu izvedbu prošle nedjelje, a sad ga čeka prvi gostujući izazov ove sezone. "Važna mi je igra, ako budemo igrali dobro i rezultat će doći. Promijenit ćemo neke detalje u odnosu na utakmicu protiv Slavena i naravno da nam je želja poraziti protivnika", rekao je iskusni "Špaco".

Pet različitih strijelaca protiv Koprivničana najavljuju da Hajduk u svojim redovima ima dosta raspoloženih igraca, no još uvijek se čeka "eksplozija" najskupljih jesenskih eksponata - braće . U zadnjoj liniji problemi su se pojavili s ozljedama Maloče i Pandže, pa će u tandemu s Juricom Buljatom u Zaprešicu vjerojatno krenuti mladi Jonjić.

Nedostaju: Čop (ozljeda), Maloča (ozljeda), Pandža (ozljeda)

Lokomotiva je rutinski slavila na otvaranju nastavku prvenstva protiv Varteksa koji se nalazi u teškim financijskim problemima, no već u sljedećem kolu mladu momčad s Kajzerice očekuje pravi izazov - Zagreb Igora Štimca.

Kako god završio mini-gradski derbi, sigurno je kako gledatelji Maksimir neće napustiti razočarani jer se radi o dvije momčadi koje igraju dobar nogomet. Roy Ferenčina odlično je spojio mladost Dinamovih juniora i iskustvo Sopića, Bule i još par iskusnijih te od Lokosa napravio solidnog, dapače čak i vrlo neugodnog, prvoligaša.

Osim ozljeda koje prate Lokose još od prvog dijela sezone, veliki udarac svakako će im biti neigranje Tomislava Martinca. Naime, mladi vezni igrač skupio je tri žuta kartona pa će tako morati pauzirati utakmicu što će biti velik nedostatak jer je Martinac vrlo važan igrač u Lokomotivu; recimo prošlo kolo je namjestio oba pogotka. U svakom slučaju, Lokosima ništa osim pobjede nije na pameti; uostalom, samo tako se i može doći do tri boda.

Nedostaju: Tomislav Martinac (kartoni)

Nakon što je prvu od četiri uzastopne zagrebačke utakmice momčad Zagreba arhivirala s tek osvojenim bodom, u idućim će susretima morati krenuti po maksimalan bodovni učinak. Iako Lokomotiva ima velikih 13 bodova prednosti, Igoru Štimcu najveća je želja da u subotu vrijeme bude pogodno za igru.

"Protiv Rijeke nismo mogli pokazati ono što smo radili na pripremama, slijedi nam prilika za popravak, no svjesni smo da nas očekuje teška utakmica. Lokomotiva je kvalitetan domaćin, treba respektirati rezultate koje su napravili do sada. Riječ je o čvrstoj momčadi s dobrim individualcima. Bule koji svakome može zabiti, hitri Havojić, a tu je i Sopić koji sve vuče i povezuje. Osim toga, opasni su iz prekida."

Što se kadra Pjesnika tiče, u odnosu na Rijeku doći će do nekoliko promjena. Krstanovićeva suspenzija otvorit će mjesto Ljubojeviću ili Mediću, a maksimirski susret najvjerojatnije će propustit i bolesni Abdurahimi. Iako će se sastav znati netom prije susreta siguran je povratak Špičića na lijevi bok.

Nedostaju: Ivan Krstanović (suspenzija), Besart Abdurahimi (bolest), Vedran Celjak (ozljeda), Marko Kartelo (ozljeda)

Unatoč ohrabrujućim nastupom i osvojenim bodom na Šubićevcu, Zadrani su pali za jednu poziciju na prvenstvenoj ljestvici i sada su 13. uz 19 osvojenih bodova. Zadrani su itekako zadovoljni bodom protiv Šibenika, no sada ih čeka težak domaći ispit - na Stanove stiže hit prvenstva Karlovac.

Upravo je protiv Karlovčana momčad Dalibora Zebića odigrala možda i najlošiju partiju ove sezone. Zadrani su spremni uzvratiti za jesenski poraz, a ukoliko to ne potvrde na terenu i bod sa Šubićevca neće imati prevelik značaj. Iz tog razloga očekuje se napadačka igra domaćina.

U kombinacijama za utakmicu protiv Karlovca nema pridošlice iz Hrvatskog dragovoljca Tomislava Čuljka koji odrađuje kaznu nakon trećeg žutog kartona, a posebno oprezni moraju biti mladi Ivan Santini te Jure Jerbić koji imaju dvije javne opomene. U sastav se vraća Josip Bilaver koji je u proteklom kolu odradio kaznu.

Nedostaju: Čuljak (kartoni)

Ohrabreni pobjedom nad Osijekom, nogometaši Karlovca otputovali su na prvo gostovanje u proljetnom dijelu HNL-a. Karlovčani će na stadionu Stanovi, odmjeriti snage sa Zadrom. Treneru Igoru Pamiću u momčad se vraćaju dvojica ključnih igrača , Josip Jerneić i Željko Kovačević.

Pamić je najavio da je Zadar vrlo neugodna ekipa, te da bi ga i neriješeni rezultat zadovoljio. "Uz sav respekt prema Zadru, ja očekujem barem bod ili sva tri, naravno da ćemo igrati na sva tri. Mislim da smo tehnički bolja ekipa i da se kroz igru moramo nametnuti, moramo doći do posjeda lopte, to bi moglo biti ključno", zaključio je Paminjo.

Trener Karlovca smatra da Zadar igra puno bolje na svom terenu nego u gostima i da ih čeka vrlo teška utakmica. Premda za utakmicu konkuriraju Jerneić i Kovačević, Pamić ne misli mijenjati momčad koja je svladala Osijek. Karlovac će zasigurno tražiti pobjedu jer je Paminjo najavio dvojicu klasičnih napadača od prve minute.

Nedostaju: /

Drastični rezovi i korjenite promjene najavljene su u sastavu Slaven Belupa poslije teškog, mučnog poraza u Splitu (0:5). Zlatko Dalić će neke igrače morati prisilno (zbog ozljeda ili kartona), a s druge zbog slabe igre, posjesti na klupu, te će na stadion u Koprivnici po prvi puta poslije zimske stanke istrčati šest novih igrača.

"Čeka nas teška utakmica i u fizičkom i u psihološkom smislu. Teško se vratiti poslije onako visokog poraza u Splitu, no od svojih ću igrača zahtjevati ponajprije borbenost, zalaganje i motiviranost. Ne tražim ljepotu, već pobjede. Morat ćemo se dobrano potruditi", najavljuje koprivnički trener.

Utakmicu će zbog kartona s tribina pratiti Elvis Kokalović i Alen Maras, dok Filipa Marčića neće biti jer je već u prvom ogledu za novi klub slomio kost u šaci. Na teren se zato vraćaju Delić, Pelin, Poldrugač, Papa, Šafarić i Mujanović.

Nedostaju: Elvis Kokalović, Alen Maras, Filip Marčić

S dosta upitnika vezano uz igrački kadar otputovali su nogometaši Šibenika u Koprivnicu. Iako su ovog tjedna uspjeli trenirati na travnjaku Šubićevca, trener Branko Karačić na raspolaganju vjerojatno neće imati sve raspoložive snage. Unatoč tome i strateg Šibenčana, ali i njegovi igrači uvjereni su da se loše izdanje kao u susretu protiv Zadra neće ponoviti.

"Mi, za razliku od Slaven Belupa, nismo pod psihološkim pritiskom da moramo dobiti utakmicu. I ne zavarava nas njihov visok poraz u prošlom kolu. Nećemo se u Koprivnici samo braniti već ćemo pokušati uspostaviti našu poznatu kombinatornu, pas igru koja nas je krasila jesenas" – kaže trener Šibenika Branko Karačić.

Upitan je nastup Vidića koji je obnovio ozljedu gležnja, a isti problem muči i Božića. Jurčević se tijekom tjedna borio s virozom, Zec se tek u petak priključio nakon povratka s reprezentativne akcije. Kapetan Ademi teško da će u Koprivnici igrati od prve minute jer u proteklih sedam dana odigrao je već tri utakmice (Zadar, dvije utakmice hrvatske U-19 reprezentacije).

Nedostaju: /

Nakon tri mjeseca i jedan dan pauze, riječki će ljubitelji nogometa opet imati priliku gledati svoje ljubimce u borbi za nove bodove protiv Cibalije. U petak su napokon razriješeni problemi s Poreznom upravom, naime, račun Rijeke je deblokiran, ali pod uvjetom da se u roku od šest mjeseci krene u preoblikovanje kluba.

Sigurno je da će Rijeka i nakon ovog kola ostati na devetoj poziciji, međutim Nenad Gračan i ekipa računaju samo na pobjedu s kojom bi oplemenili bod iz Kranjčevićeve. ”Bit će teško, svjesni smo toga, kao i činjenice da u zadnje vrijeme igramo dobro. U taktičkom smislu ovaj susret će biti itekako zahtjevan. U tvrdom susretu bitna nam je i podrška navijača, bez kojih je uvijek teže ostvariti cilj”, za Novi list je izjavio riječki strateg.

Buran je tjedan iza Rijeke, ponajmanje zbog nogometa, ali očekuje se da ga momci na terenu završe na najbolji mogući način i tako otvore novu nogometnu godinu na Kantridi.

Nedostaju: Landeka (ozlijeđen)

Iako je taj epitet već zaslužila ona prošlotjedna s Interom, a vrlo vjerojatno će to biti i dvoboj s Lokomotivom u sljedećem kolu, Stanko Mršić je utakmicu na Kantridi označio kao ključnu u proljetnom dijelu sezone.

"Svaki pozitivan rezultat u Rijeci za nas bi bio sjajan, dok, s druge strane, poraz ne bi predstavljao veliku katastrofu", rezimira strateg Cibalije, koja na Kvarner putuje s nizom od čak 13 uzastopnih utakmica bez poraza.

U vinkovačkom taboru iznimno cijene svoje subotnje domaćine, no više od kvalitete Riječana brine ih zdravstveno stanje nekolicine standardnih igrača nebesko-plavih. Na već duže vrijeme ozlijeđene Grgića i Duvnjaka, koji sigurno neće igrati, u kategoriji "nedovoljno spremnih" nadovezali su se Lučić, Baraban, Mazalović i Milardović, s time da bi potonja dvojica ipak trebala zaigrati. Sigurno, pak, neće nastupiti pouzdani stoper Ninoslav Parmaković, koji odrađuje kaznu zbog tri žuta kartona.

Nedostaju: Parmaković (žuti kartoni), Grgić (ozljeda), Duvnjak (ozljeda), Baraban (ozljeda)

Što reći u najavi utakmice Croatije i bilo kojeg protivnika? Momčad iz Sesveta/Kranjčevićeve ima sedam osvojenih bodova i rijetko koji igrač se zapravo sjeća kako je to osjetiti pobjedu, a opet - samo tako se (teoretski) mogu izvući iz teške situacije. Klub je pak reagirao kao i nekoliko puta ove sezone - promijenio je trenera.

Nakon odrađenih priprema i samo jedne vođene utakmice protiv Dinama u Maksimiru, Adi Pinter je zaključio kako mu u njegovim godinama nije potrebno toliko se živcirati pa je napustio Croatiju, a na njegovo neželjeno mjesto uskočio je još jedan "vojnik kluba" - Goran Jerković.

Teško je nešto očekivati od prve utakmice na klupi, no obzirom da je momčad (navodno) kvalitetno odradila pripreme, a u goste im dolazi Međimurje koje je prve gostujuće bodove uzelo prije tjedan dana - ima nade za Sesvete. Zapravo, slobodno bi se moglo reći kako im je ovo i posljednja nada jer ako ne mogu uzeti bod(ove) Međimurju na, koliko toliko, domaćem stadionu - neće nikome.

Nedostaju: Božo Musa (kartoni)

Međimurje je u prošlom kolu pobijedilo, da bi svega par dana kasnije izgubilo od trećeligaša Mladosti iz Preloga. Taj im je poraz došao kao dobrodošlo buđenje i spuštanje "nosa iz oblaka", kako bi ostali željni dokazivanja i u Zagrebu protiv Croatije.

Što se sastava tiče, sigurno će doći do promjena, tim više što je Georgijevski ozlijeđen i neće igrati. Trener Srećko Bogdan u zadnji će tren odlučiti hoće li Croatiji suprotstaviti ofenzivniju ili defanzivniju varijantu i prema tome se odlučiti za Goluba ili Andrea na desnom boku.

Trener Bogdan svjestan je težine situacije u kojoj se nalazi Croatia: "Sesvećanima je ovo posljednji vlak za spas sezone. Zbog toga moramo biti iznimno oprezni i ne ostaviti protivnicima previše prostora da razviju svoju igru. Naš je cilj dati gol i vratiti se barem s jedim bodom. To bi nam omogućilo kvalitetan nastavak."

Nedostaju: Georgijevski, Amauri, Lesjak, Mađarić (ozljede)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Varaždin0:2Istra 1961
Lokomotiva1:0Zagreb
Rijeka1:1Cibalia
Inter-Zaprešić0:3Hajduk
Slaven Belupo2:2Šibenik
Zadar1:1Karlovac 1919
Sesvete2:1Međimurje
Osijek0:1Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.03.2010. u 10:12
    Ajde Čećii,složi pobjednički tim...
    Obrisan korisnik