Nogomet

1. Hrvatska nogometna liga, 20. kolo

subota, 13.03.2010.
1. Hrvatska nogometna liga, 20. kolo
Foto: Davor Sajko

U utakmicama 20. kola domaćeg nam prvenstva očekuje nas nekoliko vrlo zanimljivih dvoboja, a posebna će pozornost biti na utakmici Cibalia - Lokomotiva te onoj za Europi gdje igraju Karlovac i Slaven Belupo...

Nakon dvoboja s Varteksom Istru 1961 očekuje još jedan susret u kojem jednostavno moraju pobijediti. U Pulu dolazi sesvetska Croatia, najlošiji sastav dosadašnjeg dijela prvenstva. U Sesvetama su Puljani propustili sigurnu pobjedu. To im se ne smije dogoditi pred domaćom publikom jer bi sve osim troboda značilo korak bliže drugoj ligi.

Trener Zoran Vulić će moći računati na sve važne igrače jer su kaznu odradili Mathias Chago, Khalilou Traore i Marjan Marković. Nedostajat će tek Eldin Mašić koji mora odraditi pauzu zbog kartona.

Vulić će protiv Croatije vjerojatno zaigrati sa svojom uobičajenom 4-4-2 formacijom. No i sam je rekao da bez pobjede s Croatijom bodovi iz Varaždina ne vrijede ništa pa je za očekivati da će pristup biti napadački. Jasno je da Puljani pred svojom publikom, protiv slabih Sesvećana, u susretu u kojem im igra samo pobjeda ne mogu čekati protivničke greške već moraju voditi igru i stvarati prilike.

Nedostaje: Eldin Mašić (Kartoni)

Croatia je došla pobjede protiv Međimurja i tako, barem na kratko, probudila nadu u ostanak u društvu najboljih. Naravno, pobjeda protiv Međimurja dodatno bi dobila na težini ako bi Croatia izvukla bod, ili čak došla do pobjede, protiv Istre.

Novi trener Jerković nije mogao niti zamisliti bolji početak na klupi, no dobre rezultate treba postizati u kontinuitetu kako bi se pokazala kvaliteta koju, barem tako uporno tvrde, Sesvete imaju. Veliki hendikep za momčad iz Sesveta/Kranjčevićeve bit će suspenzija Marka Guje, jednog od najboljih igrača Croatije ove sezone. Osim njega, Jerković neće moći računati niti na Daria Šuška koji je također protiv Međimurja dobio treću javnu opomenu.

Može li Croatia do bod(ova) u Puli? Realno, vrlo teško, no to je jedini način da zadrže nadu u ostanak u ligi. Istra je momčad koju Sesvete mogu dobiti, ali moraju i sami u to vjerovati.

Nedostaju: Marko Guja (kartoni), Dario Šušak (kartoni)

U Čakovcu je situacija sve samo ne vedra. Mučna tišina koju su članovi Uprave nametnuli svim zaposlenicima Kluba izaziva veliku nervozu i nesigurnost, što je bilo vrlo primjetno na treninzima koje smo imali prilike pratiti. Dodatni pritisak je svakako i imperativ pobjede na domaćem travnjaku, jer su nakon skoro nikakve igre u Zagrebu protiv Croatije Međimurci dužni navijačima koji su ih pratili priuštiti pobjedu. To će protiv Osijeka biti izuzetno teško, ali ne i nemoguće ukoliko crveno-crni na travnjak istrče s pravim stavom.

Isto tako, nemoguće je bilo razgovarati s trenerom Srećkom Bogdanom o predstojećem srazu s Osijekom, pa nemamo apsolutno nikakva saznanja o onome što on sprema, već možemo samo nagađati.

Stoga ćemo kazati kako bi do promjene moglo doći na vratima, gdje bi Vuljanka mogao zamijeniti iskusni prvoligaški vratar Mađarić, a kako su dva obrambena igrača, Georgijevski i Bubalo, van selekcije, za ovo kolo može se od prve minute očekivati igra recimo Pintarića i Melnjaka ili pak novopridošlog Goluba.

Nedostaju: Daniel Georijevski (ozljeda), Hrvoje Bubalo (kartoni)

Osječko proljeće nije dobro otpočelo i u dvije utakmice su zabilježena dva minimalna poraza bez postignutog gola. Bijelo plavima su posebno teško pali promašaji u utakmici s liderom prvenstva, zagrebačkim Dinamom. Igrači i trener Tomislav Steinbrückner misle da su potrošili kvotu promašaja i da će utakmica u Čakovcu značiti prekretnicu za osječke napadače. U prilog tome ide i statistika posljednjih susreta Osijeka i Međimurja.

U pet prošlih dvoboja osječki bijelo – plavi su uvjerljivo slavili i pri tome postigli 16 i primili samo četiri zgoditka. I trenutne pozicije na prvenstvenoj tablici subotnjih suparnika u Čakovcu daju za pravo gostima da se nadaju produžetku tradicije i prvoj pobjedi u proljetnom prvenstvu s kojom bi počeli povratak u gornji dom HNL-a.

Najbolji osječki strijelci Josip Barišić i Ivan Miličević će morati dobro zapeti na raskvašenom čakovečkom terenu i pokazati da su promašaji u Karlovcu i Osijeku tek uvod u efikasno proljeće. Ivan Ibriks i Tomislav Šorša su lakše ozlijeđeni i nisu trenirali punim intezitetom, ali se očekuje njihov nastup.

Nedostaju: Goran Todorčev (ozljeda), Milan Pavličić (ozljeda)

Dinamo dočekuje Zadar u trenutku kada gosti igraju vrlo dobar nogomet i samo zbog vrlo loše realizacije na “proljetnom kontu” imaju tek dva boda. Naravno, cilj Dinama je uvijek isti pa bi tako sve osim sigurne pobjede Plavih bilo veliko iznenađenje.

Modri će po pobjedu krenuti bez Milana Badelja koji je u Osjieku zaradio treći žuti karton, a nema niti ozlijeđenih Bišćana i Dodoa. U momčad se vraća Pedro Morales tako da je zapravo zbog kartona Badelja svoje mjesto u momčadi zadržao Ivan Tomečak.

Jedina dvojba Krune Jurčića jest ona u napadu, no veća je šansa da će od prve minute krenuti Miroslav Slepička nego Andrej Kramarić koji se igrom u Osijeku udaljio od prvog sastava. Što se tiče stoperskog para, nakon što se oporavio od ozljede Tomislav Barbarić ponovno će igrati u paru s Cufreom dok će Robert Kovač odmarati.

Nedostaju: Dodo (ozljeda), Igor Bišćan (ozljeda), Milan Badelj (kartoni)

Nakon "velikog" boda sa Šubićevca, Zadar je na Stanovima rezultatski podbacio odigravši protiv Karlovca tek 1:1. Bod na strani je od velike važnosti, no ključ je ne prosipati bodove na domaćem terenu što su Zadrani ove sezone u više navrata učinili.

Slijedi najlakša utakmice sezone - Maksimir. Sve osim čistog "bunkera" Zadrana nerealno je za očekivati. Vrlo vjerojatno Zadrani će postaviti igru s dva zadnja vezna, a te uloge će zauzeti Banović i Jerbić, a Mršića na boku zamijenit će Čuljak.

U kombinacijama za susret u Maksimiru nema Ivana Santinija koji je zaradio treću javnu opomenu. Njegovo mjesto u napadu preuzet će pridošlica iz Kranjčevićeve Davor Piškor od kojeg se puno očekuje u nastavku sezone. Piškor će protiv Dinama imati ulogu povučene špice, a sam u vrhu napada bit će Želimir Terkeš. Zadrani su do sada u 17 navrata gostovali na Maksimiru i osvojili - tek bod!

Nedostaje: Ivan Santini (kartoni)

U susretu sa Žutima iz Zaprešića Šibenčani, nakon dva remija, traže prvu proljetnu pobjedu. Iako su domaćini favoriti, neće biti jednostavno pobijediti Zaprešićane koji u Šibenik stižu sa dva poraza u dva do sada odigrana kola. Najviše briga treneru Karačiću zadaje činjenica kako njegova momčad nije kompletna, štoviše, u posljednjoj će liniji morati zaigrati potpuno nova četvorica igrača koja nikada nisu igrala zajedno.

Unatoč svim problemima u pobjedu nad Interom vjeruje Stipe Bačelić-Grgić, veznjak Šibenika: "Imamo kvalitetu, imamo samopouzdanja, mi smo lagani favoriti, kao što je i trener rekao. Svaku utakmicu kući moramo krenuti na pobjedu, a misliti kako nam je bod dosta; bez obzira falilo nam tri ili pet igrača.“

Budući da je Karačić lišen usluga trojice standardnih obrambenih igrača Medvid seli na stopera, a na njegovo će mjesto Elez. Mladi Gusić debitirat će za Šibenik na svojoj poziciji stopera, dok će silom prilika na desni bok i ovoga puta Spahija. Karačić još dvoji i koga pridružiti Zecu u napadu – Fuštara ili Dajića. Neposredno prije početka utakmice donijet će se i odluka o tome hoće li nastupiti Arijan Ademi koji je u Koprivnici slomio nosnu kost.

Nedostaju: Velimir Vidić (kartoni), Igor Budiša (kartoni), Mladen Jurčević (kartoni)

Inter je protiv Hajduka upisao i drugi uzastopni poraz u proljetnom dijelu prvenstva. Ako se uzmu u obzir i posljednja dva kola jesenskog diela, Inter ima četiri uzastopna poraza. Stvar je u tome da se to u Zaprešiću ne bi smjelo dogoditi. Daleko od toga da uvijek postoji bolji, ali s obzirom na situaciju i činjenicu da u Zaprešiću teku med i mlijeko što se tiče redovnih primanja, bio bi red da igrači i počnu vraćati uloženo u njih.

Trener Perković se jako ljutio na Golema koji je kardinalno pogriješio kod vodećeg pogotka za Hajduk, pa je vjerojatno da će pomaknuti Živka na bočnu poziciju ili ubaciti Batarela. Do promjene bi trebalo doći i u veznom redu gdje bi Miroslav Šarić trebao dobiti priliku umjesto ozlijeđenog Tomislava Šarića.

U posljednja četiri susreta protiv Šibenika Inter je poražen tri puta, tako da je vrijeme da se barem tu prekine taj negativni rezultatski niz. Još dodajmo da je ugovor s Interom potpisao Tomislav Labudović kojem je posljednji klub bio Croatia Sesvete.

Nedostaju: Yankep, Tomislav Šarić , Bernard Gulić (ozlijeđeni), Mario Grgurović (suspendiran od strane kluba)

Kada su 22. kolovoza prošle godine pokleknuli od Lokomotive u Maksimiru, nitko u redovima Cibalije nije mogao niti pomisliti kako će taj poraz ostati zapisan kao posljednji prvenstveni sve do dana današnjeg. Niz nepobjedivosti nebesko-plavih produžio se, evo, od Lokomotive do Lokomotive, tako da ne treba posebno naglašavati s koliko motiva subotnji dvoboj iščekuju u vinkovačkom taboru.

“Ne radi se tu toliko o porazu, nego više o načinu na koji smo izgubili“, prisjetio se te ljetne zagrebačke večeri Petar Tomić, možda i najbolji igrač Cibalije u prva dva kola proljetnog dijela sezone, dodavši na kraju: “Vrijeme je da s njima izravnamo račune“.

Iako trener Stanko Mršić “službeno“ na raspolaganju ima sve igrače, određeni problemi s ozljedama ipak postoje. Navijače nebesko-plavih najviše brine situacija s preponom Tomislava Pavličića, no očekuje se da će kapetan ipak povesti svoje suigrače prema još jednoj domaćoj pobjedi.

Nedostaju: nitko

Iako to vjerojatno nitko prije početka nije mogao zamisliti, ali derbi 20. kola hrvatske nogometne lige zapravo se igra u Vinkovcima gdje gostuje – Lokomotiva. Naravno, Hajduk – Rijeka je opravdano derbi kola zbog povijesti i svega ostaloga, no ako se gleda isključivo prema ljestvici u Vinkovcima susret igraju drugoplasirana i sedma momčad prvenstva.

Lokosi su upisali dvije pobjede u nastavku prvenstva pa tako bez pritiska idu u Vinkovce gdje ih čeka sjajna Cibalia. Bit će to vjerojatno utakmica s malo golova, a u takvoj igri itekako bi bitno moglo biti što Roy Ferenčina ima velikih problema u obrani. Naime, zbog žutih kartona u Vinkovcima ne može računati na Mateja Bagarića i Tomislava Puljića, dva vrlo bitna obrambena igrača.

Unatoč tome, Bule, Martinac i ostali napadački orijentirani Lokosi sigurno u Vinkovce ne putuju po poraz.

Nedostaju: Matej Bagarić (kartoni), Tomislav Puljić (kartoni)

U prva dva kola proljetnog dijela HNL-a, nogometaši Karlovca ubilježili su jednu pobjedu i jedan remi. Ove subote na stadion Branko Čavlović - Čavlek, dolazi neugodni Slaven Belupo, koji još nije upisao pobjedu u nastavku prvenstva.

Trener Karlovca Igor Pamić, najavio je da će njegova momčad pokušati ponoviti utakmicu od prije dva tjedna, kada su na svom stadionu svladali Osijek. "Po ovakvom terenu nema kombinatorike, moramo tražiti jednostavna rješenja dugim loptama i pokušati rano zabiti dok se gosti ne snađu. Rano vodstvo dalo bi nam određeni mir, dok bi gosti onda morali juriti rezultat", rekao je Pamić.

Međutim, momčad Slaven Belupa također će imati motiva da se osveti Karlovcu za poraz iz petog kola, kada je Karlovac slavio u Koprivnici 3:1. Strateg Karlovca svjestan je da se prvenstvo približava kraju i da su bodovi vrlo važni, posebno zbog činjenice što je Karlovac još u igri za Europu.

Nedostaju: Ivan Lajtman (ozljeda)

Slaven Belupo je ambiciozno krenuo u proljetni dio prvenstva, no težak poraz na Poljudu ne samo što je vrlo loše odjeknuo već je i poljuljao samopouzdanje Koprivničana. Momci Zlatka Dalića su protiv Šibenika odigrali znatno bolju utakmicu, no niti na domaćem terenu nisu uspjeli upisati pobjedu.

Gostovanje u Karlovcu bit će pravi tekst za Slaven jer ukoliko žele izboriti nastup u Europi onda mjesta za pogrešku – nema. Remi nije loš, pobjeda se traži, a poraz bi bio vrlo težak udarac euroskim ambicijama. Obzirom na stanje na tablici, Karlovac je direktan konkurent Slavenu pa tako tri boda iz ove utakmice vrijede – duplo.

Težak udarac doživjele su Slavenove europske ambicije tijekom tjedna kada se na prijateljskoj utakmici s Vrbovcem teško ozlijedio Aljoša Vojnović kojem je pukla kost u stopalu te Dalić na njega više ove sezone neće moći računati. Unatoč tome, Slaven se iz Karlovca mora vratiti neporažen.

Nedostaje: Aljoša Vojnović (ozljeda), Filip Marčić (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Zagreb3:0Varaždin
Cibalia1:0Lokomotiva
Istra 19611:0Sesvete
Međimurje1:1Osijek
Dinamo0:0Zadar
Karlovac 19190:0Slaven Belupo
Šibenik0:0Inter-Zaprešić
Hajduk1:1Rijeka
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Zagreb3:0Varaždin
Cibalia1:0Lokomotiva
Istra 19611:0Sesvete
Međimurje1:1Osijek
Dinamo0:0Zadar
Karlovac 19190:0Slaven Belupo
Šibenik0:0Inter-Zaprešić
Hajduk1:1Rijeka
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114