Nogomet

Mali Dinamo priprema Hajduk za veliki

subota, 20.03.2010.
Mali Dinamo priprema Hajduk za veliki
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uvertiru u najveći hrvatski okršaj u polufinalu Kupa Hajduk će u Maksimiru odraditi protiv Lokomotive, a Cibalia i Šibenik svoje visoke ambicije moraju potvrditi u Varaždinu i Rijeci...

Iako mnogi smatraju da će Lokomotiva Hajduku poslužiti samo kao test prije ogleda s Dinamom, momčad Roya Ferenčine bez sumnje će odigrati prije svega za sebe. Na to ukazuju dosadašnji rezultati i zalaganje tih mladića na terenu, koji su itekako željni dokazivanja.

U taboru Lokosa sigurno djelomično računaju i na moguće podcjenjivanje od strane Splićana. Poraz u Vinkovcima nije narušio pozitivnu atmosferu u svlačionici, pogotovo uzme li se u obzir izostanak kažnjenih stopera Puljića i Bagarića, a domaćinima na ruku ide i maksimirska statistika: u deset utakmica upisali su čak sedam pobjeda.

Trener Ferenčina nema problema sa suspenzijama igrača, a na šarolik zdravstveni bilten ionako je već naviknut. "Premda smo najmlađa ekipa lige, ova nam utakmica puno znači", rekao je Ferenčina uoči susreta u kojem Zagrepčani uistinu nemaju mnogo toga za izgubiti, a Nino Bule dodaje: "Naša je prednost to što smo dobri".

Nedostaju: Mario Musa, Josip Pivarić, Mirko Kramarić (ozljeda)

Kasni Rijekin pogodak u derbiju prošlog kola brzo je prizemljio uzletjele hajdučke ambicije, no početak nove serije splitski tabor najavljuje već za subotu i Lokomotivu. Prvo od dva "vezana" gostovanja u Maksimiru Hajduk će odraditi protiv "malog Dinama", kako bi se što bolje prilagodio i pripremio za prvu utakmicu polufinala Hrvatskog kupa protiv Dinama na istom terenu.

Lokomotiva je Hajdukovce namučila i u prvom dijelu sezone, kad su teškom mukom Splićani ubilježili tri boda, a blamaže ih je u posljednjim minutama spasila vratnica. Ovog puta će "bili" zagrebački klub shvatiti puno ozbiljnije, jer su im nužne pobjede ako žele nastaviti put prema drugom mjestu kojeg trenutno čvrsto drži Cibalia.

Trener Stanko Poklepović standardizirao je početnih 11, pa se s priličnom sigurnošću može pogoditi momčad koja će se suprostaviti Lokomotivi u subotu. Jedinu promjenu u odnosu na momčad koja je dočekala Rijeku bit će na stoperskoj poziciji, gdje će kartoniranog Jonjića zamijeniti oporavljeni Maloča.

Nedostaju: Jonjić (kartoni), Pandža (ozljeda)

"Protiv Cibalije na travnjak izvodim 11 ratnika spremnih poginuti. Istovremeno, javno kažem da nemaju obavezu pobijediti, jer želim rasteretiti mlade igrače. Najveći teret nosit će stariji, Mumlek, Balajić, Brezovec i Golubar, od ostalih tražim dobru podršku i da ostave srce na terenu", rekao je novi Varteksov trener Samir Toplak.

Toplak nije želio otkriti sastav kojeg će poslati na teren protiv Vinkovčana, jer smatra da je to njegova prednost pred gostujućim strategom Stankom Mršićem: "Ono što vam hoću reći jest da će promjena svakako biti. Vodim se izrekom da ako ne mogu mijenjati glave moram ljude", objasnio je Toplak.

Što se strategije tiče, Toplak je najavio "hrvanje" s organiziranom Cibalijinom obranom, izbjegavanje prekida u zoni šuta i posebno instruirane stopere, koji će na travnjaku morati pokazati inteligenciju. Posebno će se Varaždinci paziti ubojitih kontri i polukontri Cibalije, a ostale je stvari Toplak ipak ostavio kao iznenađenje.

Nedostaju: Punčec (ozljeda)

Nije aktualna situacija u varaždinskom prvoligašu uljuljala nogometaše Cibalije, dapače. Svi u nebesko-plavom taboru svjesni su kako će njihov niz nepobjedivosti (15 utakmica) biti na velikoj kušnji, pogotovo ako uzmemo u obzir da Vinkovčani u povijesti i nisu baš dobro prolazili u "baroknom" gradu.

"Sjećam se 1993. godine i našeg slavlja 'gore'. Nisam se tada ni u snu nadao će nakon te utakmice Cibalia još samo jednom (1999.) odnijeti tri boda iz Varaždina", bacio je pogled 17 godina unazad tadašnji i aktualni trener Vinkovčana, Stanko Mršić, izrazivši nadu kako ponovno može biti koban za "krojače" na njihovom travnjaku.

Nebesko-plavi su na put krenuli s dosta izostanaka, no jedini pravi zapravo je onaj Josipa Milardovića, uvjerljivo najboljeg pojedinca u prošlotjednoj pobjedi nad Lokomotivom. U početnu jedanaestoricu nakon dugo vremena trebao bi se, pak, vratiti Mario Lučić, čija je ozljeda trbušnog zida konačno u potpunosti sanirana.

Nedostaju: Josip Milardović (kartoni), Edin Husić (kartoni), Tomislav Jurić (kartoni), Vlatko Šimunac (ozljeda)

U Osijeku je utakmica sa Sesvećanima okarakterizirana kao posljednji vlak za Europsku ligu. Iako će se osječki bijelo-plavi sastati s "fenjerašem" to nikako neće biti laka utakmica zbog imperativa pobjede i osvajanja bodova, a trener Tomislav Steinbrückner kaže: "Susret s Croatijom Sesvete bi trebala biti utakmica koja će nam donijeti tri boda. Sesvete su zadnje, što ne znači da će nam biti lak protivnik. Ovaj put ćemo biti rastrčani, razigrani i napadački orijentirani".

Antonio Hrnčević, strijelac jedinog pogotka za Osječane u proljetnom dijelu se nada da će ovaj put biti u sastavu koji će započeti utakmicu: "Bez podcjenjivanja, Croatia Sesvete su nam protivnik po mjeri. Nadam se da ću biti strijelac ako budem u prvom sastavu".

Osječki trener ne može biti zadovoljan s napadom i tu se očekuju promjene, kao i u srednjem redu. Ivan Miličević i Pero Stojkić imaju od utakmice s Međimurjem manje zdravstvene probleme, ali se očekuju da konkuriraju za subotnju utakmicu.

Nedostaju: Goran Todorčev (ozljeda), Milan Pavličić (ozljeda)

Sesvete u Osijek dolaze kao autsajderi, no to ne znači kako momci iz Sesveta/Kranjčevićeve planiraju potpisati predaju. Obzirom na lošu situaciju koju pokazuje tablica, Sesvetama je svaka utakmica kvalifikacijska i moraju pokušati "uhvatiti što se uhvatiti može". Osijek sigurno ima bolju momčad od Croatije, što jasno pokazuje i tablica, no mladi Osječani nemaju iskustvo ostvarivanja rutinskih pobjeda i tu svoju nadu vide Sesvete.

Loša vijest za Gorana Jerkovića su kartoni dva (po)najbolja igrača - Jasmina Agića i Marka Puškarića. Agić već dugo ne igra na nekadašnjoj razini, no njegovo golemo iskustvo puno znači na terenu pa će tako itekako nedostajati u Gradskom vrtu. Što se pak tiče Puškarića, on je u suradnji s Gujom "motor pokretač" igre Croatije i teško će Jerković nadoknaditi njegov izostanak.

Osijek je favorit u ovom dvoboju, no baš bi ta uloga mogla "vezati" noge mladićima u bijelim dresovima; tome se barem nadaju Sesvećani.

Nedostaju: Jasmin Agić (kartoni), Marko Puškarić (kartoni)

Pred Riječanima je zadatak oplođivanja splitskog boda domaćom pobjedom nad vrlo dobrim Šibenikom. Tri proljetna dvoboja su nogometaši s Kantride završili identičnim rezultatom od 1:1. Definitvno je vrijeme za trobod koji bi Gračanovoj momčadi dao dodatnu dozu samopouzdanja pred nastavak sezone.

Gračan vjeruje u svoju momčad, ali istovremeno poziva i na oprez protiv neugodnog suparnika. ”Igramo pred našim navijačima i sigurno da nam je velika želja da ostvarimo pobjedu nakon tri neodlučena rezultata. Momčad djeluje dobro i sigurno i vjerujem da ćemo ono što je želja svih i ostvariti. Igramo protiv treće momčadi na tablici koja je drugu treću sezonu u vrhu hrvatskog nogometa, tu su jer to zaslužuju”, rekao je riječki strateg.

Rijeka je u većini dvoboja pod stijenama Kantride favorit, tako će biti i ovog puta. Svojim suigračima u pokušaju da dođu do prve proljetne pobjede neće moći pomoći ozlijeđeni Matko, Gerc i Čejvanović. Oporavljenik Landeka će vjerojatno zasjesti na klupu za pričuve, dok bi Yourassowsky trebao biti spreman.

Nedostaju: Matko, Gerc i Čejvanović (ozljeda)

Prije povijesnog susreta sa Varteksom u polufinalu Kupa pred nogometašima Šibenika je i prvenstveni ogled na Kantridi. Nakon tri uzastopna remija na startu proljetnog dijela sezone otputovali su Šibenčani u Rijeku s ambicijama da domaćinima pokušaju pomrsiti račune. Domaćin će igrati otvoreno, napadački, a upravo to najviše odgovara Karačićevoj momčadi.

O prvoligašu s Kantride trener Šibenika Branko Karačić kaže: "Dolaskom Nenada Gračana Rijeka je potpuno nova momčad u odnosu na onu jesensku. Oni su uvijek lagani favoriti kad igraju doma. Bez obzira na izostanak dvojice naših igrača, ja vjerujem da kroz kvalitetnu organizaciju, kontrolu lopte kad je posjedujemo možemo ugroziti Rijeku i doći do rezultata koji će nas zadovoljiti".

Niti u Rijeci Šibenčani neće biti kompletni. Izostaju dva Ivana, Medvid zbog napuknuća jednog rebra u susretu sa Interom, odnosno Fuštar zbog tri žuta kartona. Na njihova će mjesta Elez, odnosno Dajić (postoji i mogućnost da od prve minute, uz Zeca, zaigra i Božić).

Nedostaju: Ivan Medvid (ozljeda), Ivan Fuštar (kartoni)

Još Zadrani prepričavaju utakmicu protiv Dinama - bod iz Maksimira vrijedi višestruko, a posebice raduje vrlo dobra prezentacija Zebićeve momčadi. Zadranima je to treći remi u proljetnom dijelu prvenstva i još uvijek je neporažen, no borba za ostanak u prvoligaškom društvu se nastavlja i od neprocjenjive su važnosti pobjede na domaćem terenu.

Nakon Maksimira, Zadar dočekuje Međimurce. Susret je to susjeda na ljestvici koji imaju isti broj bodova. Zadrane još boli težak poraz (3:0) iz jesenskog dijela prvenstva od Međimurja i cilj je revanširati se. Neće biti lako, no drugog izlaza nema - pobjeda je imperativ, a sve ostalo je podbačaj.

Nakon odrađene kazne zbog tri žuta kartona u momčad se vraća mladi Ivan Santini. Nitko od igrača Zadra nije isključen, pa Zebića muče "slatke brige". Bez obzira za koju će se postavu odlučiti, svi će dati sve od sebe kako bi ostvarili prvu proljetnu pobjedu, jer upravo čvrst karakter krasi ovu "oslabljenu" momčad.

Nedostaju: Nitko.

Ohrabren podrškom Uprave Srećko Bogdan i njegovi igrači kreću na Zadar. Ideja je osvojiti bod, onaj za kojeg čelništvo NK Međimurja smatra da su igrači propustili uzeti u proljetnom dijelu.

No, Međimurci nisu nakon Pule i pobjede nad Istrom baš briljirali: "Mislim da su oscilacije normalna stvar, jer nisu to strojevi već ljudi. Ekipa ima kvalitetu potrebnu da ozbiljno ugrozi Zadar. Dočekat će nas ekipa koja se bori za ostanak, ali ima pozitivan zamah zbog remija na Maksimiru, na kojem im treba dati punu zaslugu. Pokazali su fantastičnu borbenost i jako dobru obranu", najavio je Bogdan.

Što se kadra tiče, još uvijek nema previlikih promjena, no zanimljivo je da je trener i ovog puta za prvih 11 najavio Bratkovića, jednog od rijetkih Međimuraca u Međimurju, iako on dugo nije igrao i u utakmici protiv Osijeka je morao biti zamijenjen zbog grčeva. Vjerojatno je njegovo iskustvo na travnjaku prevladavajući faktor, a ljubiteljima crveno-crne svakako je dobro vidjeti čovjeka iz svog kraja u dresu Međimurja.

Nedostaju: Georgijevski (ozljeda), Lesjak (ozljeda), Bubalo (van kadra)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Zagreb1:1Istra 1961
Inter-Zaprešić0:1Karlovac 1919
Zadar2:0Međimurje
Osijek0:0Sesvete
Varaždin1:1Cibalia
Lokomotiva2:1Hajduk
Rijeka0:1Šibenik
Slaven Belupo0:1Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!