Košarka

Rusi se othrvali Zagrebovom povratku

Borna Rupnik • utorak, 23.03.2010.
Rusi se othrvali Zagrebovom povratku
Foto: FaH

Iako su dugo bili u rezultatskom minusu, Mravi su u samoj završnici prvog četvrtfinalnog ogleda protiv ruskog predstavnika iz Samare uspjeli izjednačiti, no spretniji su naposljetku bili gosti...

Momčad Krasnjie Krilja iz Samare s prednošću prve pobjede čeka uzvrat u Rusiji. U Trnskom su svladali Zagreb nakon teške borbe, premda su u nekoliko navrata bili u prilici prelomiti susret, a još je jednom potvrđeno da Zagrebu u europskim utakmicama domaći parket ne predstavlja veliku prednost.

Mravi nisu dobro počeli. Rusi su na krilima Marcusa Douthita sredinom prve četvrtine poveli 12:5 pa 16:7, a samo je koš Petra Babića dvije sekunde prije isteka vremena ublažio vodstvo gostiju na 21:14. No, Zagreb se probudio već početkom sljedeće dionice, kada su ponajbolji igrači na terenu, Damir Mulaomerović i Luka Žorić započeli seriju 9:0, koju je tricom za preokret okončao Toni Dijan.

Najbolji pojedinci

Vezane vijesti

Luka Žorić i Damir Mulaomerović naposljetku su podijelili titulu najefikasnijeg igrača susreta s 22 koša, a jedini je dvoznamenkasti u Zagrebovom sastavu bio Toni Dijan (11). S druge strane, Ernest Bremer ubacio je 21 koš, a Marcus Douthit upisao je double-double (16 koševa i 15 skokova).

Do kraja poluvremena igralo se zapravo "koš na koš", a nešto spretnija pri samom kraju opet je bila momčad iz Samare te se u nastavak ušlo s 36:38 na semaforu.

Nažalost, tada je došao red na rusku seriju. Šest uzastopnih poena bilo je dovoljno za novo odvajanje, a kakav-takav priključak održavao je uglavnom samo Luka Žorić, kojemu je pripomogao Mulaomerović s dva dalekometna ubačaja. No, pri samo tri koša zaostatka, Dijan radi nesportsku pogrešku koju Ernest Bremer kažnjava s četiri poena, a nadograđuje je Douthit te je prije završnih deset minuta Zagreb morao loviti neugodnih 56:65, nakon što je Bremer pogodio još jednu tricu u vrlo važnom trenutku.

Sličan je scenarij viđen i početkom posljednje dionice jer je Ralph Biggs poništio napore domaćih da se vrate u utakmicu, ali Zagrebu su stvari konačno pošle za rukom četiri minute prije kraja, kada je krenulo Andreja Štimca i kapetana Krunoslava Simona za dugo iščekivano poravnanje (73:73).

Tako je u tijesnoj završnici bila potrebna mirna ruka s linije slobodnih bacanja, čime su se mogli pohvaliti Nikša Prkačin i Luis Flores, no Žorić je darovanu loptu Douthita vratio gostima te usprkos ubačaju Mulaomerovića omogućio Floresu da novim bacanjima zapečati zagrebačku sudbinu (77:81).

Uzvratna utakmica na rasporedu je u četvrtak, a kako se igra na dva dobivena susreta, sastavu Denisa Bajramovića igra samo pobjeda žele li ostati na europskom životu.

Eurochallenge

četvrtfinale

Zagreb77:81Krasnjie Krilja Samara
MEG Göttingen75:69FMP
VL Pesaro92:76Antwerp Giants
Chorale Roanne89:67Apoel Nicosia
Krasnjie Krilja Samara79:78Zagreb
Apoel Nicosia78:84Chorale Roanne
FMP71:76MEG Göttingen
Antwerp Giants63:78VL Pesaro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!