Nogomet

Hajduk gleda gore, petorka gleda dolje

četvrtak, 13.05.2010.
Hajduk gleda gore, petorka gleda dolje
Foto: Duje Bonačić

U posljednjim ovosezonskim susretima domaćeg prvenstva Hajduk će protiv fenjeraša tražiti uspon na drugo mjesto na tablici, a konačno će se rasplesti i gužva u donjem dijelu tablice...

Iako pogled na tablicu ne donosi sreću igračima Sesveta, s puno radosti i zadovoljstva igrači Sesveta napokon su dočekali kraj sezone, sezone koju će što prije pokušati zaboraviti. Kao i u većini posljednjih utakmica, Sesvetama bodovi ne znače ništa dok će njihovi protivnici biti vrlo motivirani, ovoga puta zbog borbe za drugo mjesto na tablici.

Sve momčadi koje igraju protiv Croatije već si unaprijed uračunaju bodove i to bi mogao biti hendikep za Hajduk, no Splićani sigurno neće imati niti najmanje popusta za domaćine u Kranjčevićevoj niti će im bilo kakvo opuštanje pasti na pamet.

Posljednja utakmica i ružan poraz od Cibalije bila je težak udarac za igrače Croatije, no mala je šansa da će Goran Jerković nešto posebno mijenjati u sastavu; jednostavno nema što. Naravno, Croatia ima puno (previše) igrača, no malo njih, ako itko, zapravo može odgovoriti zahtjevima prve lige. Sve u svemu, još Hajduk pa Croatia ide na remont i slaganje momčadi koja će nastupati u drugoj ligi; ako se bogati vlasnik uopće odluči za tako nešto.

Nedostaju: Čižmek (kartoni)

Osvojeni kup uljepšao je Hajdukovu sezonu, a dobri proljetni rezultati ostavili su "bile" u mogućnosti da u zadnjem kolu osiguraju i mjesto doprvaka. Splićani pobjedom žele ispratiti Croatiju u drugu ligu i odraditi svoj dio posla čekajući da istovremeno Cibalia ne pobijedi u Osijeku. U tom slučaju Hajduk će prvenstvo završiti kao drugi.

Trener Stanko Poklepović u Kranjčevićevoj će imati prorijeđene redove, gotovo cijelu jednu momčad muče problemi s manje ili više ozbiljnim ozljedama ili bolestima. Subašić i Maloča su virozni, Tomić, Rubil, Skoko, Andrić, Strinić i Anas Sharbini su lakše ozlijeđeni i vjerojatno će susret odgledati bilo s klupe, bilo s tribina.

Van stroja je i Ahmad Sharbini, koji ima obiteljskih problema. S obzirom da su oba vratara "načeta", prvenstveni debi na vratima Hajduka mogao bi doživjeti nadareni Dante Stipica.

Nedostaju: Subašić, Maloča (bolest), Tomić, Rubil, Skoko, Andrić, Anas Sharbini (ozljeda)

Istra 1961 u zadnjem prvenstvenom kolu igra protiv Rijeke. Puljani još moraju osigurati opstanak. Još se ne zna kakva će se liga igrati iduće sezone, no Istri bi pobjeda protiv zadnjih ovosezonskih protivnika trebala biti dovoljna za ostvarivanje cilja.

Pobjeda s Rijekom čini se kao realna mogućnost. Riječani će se sigurno truditi da dođu do pobjede, no više nemaju što tražiti od prvenstva i teško je vjerovati da će biti motiviraniji od svojih protivnika. Uz to Istra igra pred domaćom publikom. U potrazi će Puljani vjerojatno imati brojnu i bučnu podršku s tribina.

Trener Zoran Vulić može računati na sve igrače i protiv Rijeke će na teren moći poslati najjači sastav. Splićanin je uspio iz svojih igrača izvući maksimum od kad je sjeo na klupu Puljana i sada je ostala tek posljednja prepreka kako bi ostvario cilj s kojim je došao u Istru. Opstanak bi dao novu mogućnost čelnicima da napokon krenu sa stabilizacijom kluba.

Nedostaju: nitko

Posljednje kolo prvenstva Riječane vodi u Pulu na noge Istri 1961 koja još uvijek nije osigurala opstanak. Rijeka već duže vrijeme nema nikakvih briga oko plasmana, tako da će neopterećeni ući i u završnih 90 minuta. Sigurno će doći do promjena u sastavu jer je nekoliko igrača odsutno zbog kartona i ozljeda.

"Bitno je da zadržimo razinu igre koju imamo posljednjih 7-8 kola, razinu discipline i agresivnosti. Također moramo pokazati profesionalnost. Bez obzira na ozljede očekujem od igrača koji nastupe da će biti motivirani jer na neki način svaka utakmica je dokazivanje", najavio je susret trener Rijeke Nenad Gračan koji u posljednjim utakmicama nije baš pružio priliku mlađim igračima kao što je najavljivao.

No, u ovom slučaju će Gračan morati posegnuti za igračima iz pričuve, a već je najavljeno da će od prve minute sigurno krenuti Valentino Stepčić koji će igrati protiv svog bivšeg kluba.

Nedostaju: Đalović, Čagalj, Mance, Pamić (kartoni), Križman, Gerc (ozljede)

Susjedski derbi protiv varaždinskog Varteksa na Gradskom stadionu u Koprivnici za Slaven Belupo neće imati rezultatski značaj, budući da su se s Europom definitivno oprostili već nekoliko kola ranije. No, zato će prigodno pozdravno slavlje upriličiti za napadača Marija Jurića, koji će karijeru najvjerojatnije nastaviti u inozemstvu, u Rusiji ili SAD-u.

"U Slavenu sam proveo tri prekrasne godine i iznimno sam zahvalan svima koji su mi dali priliku - posebno trenerima Jurčiću i Petkoviću, pod čijim smo vodstvom i ostvarili najveće uspjehe", kazao je prije oproštaja 35-godišnji napadač.

Trener farmaceuta Zlatko Dalić u posljednjoj utakmici sezone neće moći računati na od prije ozlijeđene Aljošu Vojnovića, Dalibora Poldrugača i Srebrenka Posavca, te bolesnog veznjaka Marija Gregurinu. Na klupi će zbog lakše ozljede trbušnog zida sjediti Nicolas Niverge Nynkeu, a u prvu se momčad vraća Mateas Delić. Prvi će puta u kadru najbolje momčadi u zapisniku naći mladi koprinički talent, 17-godišnji Gong, a društvo će mu praviti i Jakšinić, Papa, Poredski, Tepurić i Silvio Rodić.

Nedostaju: Marčić, Poldrugač, Posavec (ozljeda), Gregurina (bolest)

Varteksu će u Koprivnici biti najvažnije odigrati opušteno: "Možemo mnogo očekivati s obzirom na svoju trenutnu formu, ali nam se samouvjerenost može i obiti o glavu, pa se nadam da nećemo doživjeti blamažu", rekao je trener Samir Toplak.

Velika želja mladog varaždinskog stratega jest osvajanje desetog mjesta, s kojim bi se izjednačio prošlogodišnji uspjeh. Za to trebaju pobjedu, a Toplak zna da su za nju sposobni, iako u kadru neće biti kartoniranih Brezovca i Golubara te ozlijeđenog Balajića.

Nakon što su sa svojih leđa skinuli suspenziju zbog dugovanja od 550 tisuća kuna i uložili žalbu na nedobivanje licence, koja će im najvjerojatnije biti usvojena, Varaždinci će mirno moći na odmor i potom započeti pripreme. Ne zna se hoće li mnogo igrača zbog financijske situacije napustiti klub, no najava čak tri plaće mogla bi im biti dodatni poticaj u posljednjem ovosezonskom kolu.

Nedostaju: Balajić (ozljeda), Brezovec, Glubar (kartoni)

Jedino što u četvrtak Međimurci mogu učiniti jest zahvaliti se navijačima na potpori pobjedom i oprostiti se s 1. HNL. Ili ipak? Poznavajući tajno funkcioniranje najodgovornijih u nogometu, apsolutno sve je moguće, pa Međimurci još uvijek ne znaju gdje će iduće sezone igrati.

U danima nakon utakmice u Splitu igrači su s Upravom razgovarali o isplati dugovanja, a o svojoj sudbini u NK Međimurju razmišlja i trener Tomislav Ivković, koji je također u pregovorima o ostanku u klubu. On bi rado još skupljao iskustva, ali...

S takvom (ne)motivacijom teško će Čakovčanima biti protiv četvrte ekipe prvenstva, a kad se u obzir uzme da ovog proljeća još nisu doma slavili, situacija je jasna: "Još nije vrijeme za velike analize, to ćemo nakon posljednjeg kola. Ono što sad trebamo je koncentrirati se na susret protiv Šibenika i odigrati tako da budemo zadovoljni", rekao je trener.

Nedostaju: Aganović, Lima (ozljeda), Kovač (kartoni)

Na posljednju utakmicu ove sezone, gostovanje kod Međimurja, nogometaši Šibenika otputovali su potpuno neopterećeni. Utakmica ni za jednu ni za drugu momčad nema rezultatski imperativ, jer sa sadašnjih pozicija ne mogu ni gore ni dolje. Ali, unatoč tome, momčad Branka Karačića želi na najbolji mogući način zaključiti iznimno uspješnu sezonu.

Iako je odmah nakon susreta s Dinamom najavio kako će priliku dobiti igrači s manjom minutažu prema posljednjim informacijama iz šibenskog tabora čini se kako će Karačić i u posljednji susret sezone krenuti s najboljim kadrom koji će u Čakovcu imati na raspolaganju. Ali na vratima će sigurno doći do promjene - nakon više od godinu i pol dana na golu bi se trebao naći Hrvoje Slavica (posljednji put u prvenstvenoj utakmici branio je 22. studenog 2008. godine).

Čini se da će Karačić prisilno odustati (barem od početka utakmice) i od promocije napadačkog tandema JakolišJordan, jer strijelac drugog gola protiv Dinama je ozlijeđen, a strateg Šibenčana ne želi riskirati da mu se ozljeda pogorša, pa da bude izgubljen za reprezentaciju.

Nedostaju: Zec, Elez, Blažević, Bačelić-Grgić (kartoni), Jurčević, Božić, Fuštar (ozljede)

Zadar se s posljednjeg gostovanja opet vratio praznih džepova. Stara, već poznata priča s istim epilogom. Zebićevi izabranici ponovno su podbacili u realizaciji budući da su propustili tri izgledne prigode i to nakon isključenja Mitrovića. Unatoč porazu Zadrani i dalje sami kroje svoju sudbinu.

Nakon poraza u Varaždinu Zadrani u posljednjem ovosezonskom kolu dočekuju preporođeni Zagreb koji je tradicionalno neugodan protivnik, a poseban motiv gostima bit će i vjerojatni oproštaj od trenera Štimca koji je uistinu probudio momčad iz dubokog sna. Sve to ne ide u prilog Zadranima koji se ove sezone baš i nisu proslavili na Stanovima. Unatoč brojnim kombinacijama o tome tko će ostati, a tko napustiti prvoligaško društvo, Zebić od svoje momčadi traži samo jedno - pobjedu.

Bit će to izuzetno teška zadaća budući da u kombinacijama neće biti čak sedmorice prvotimaca - već ranije ozlijeđenim Puljiću, Ježini, Skočibušiću, Banoviću i Santiniju priključili su se kapetan Surać te pocrvenjeli Mitrović. Iako desetkovani, Zadrani žele pobjedom zaključiti sezonu i na taj način oprostiti se od svojih navijača.

Nedostaju: Puljić, Ježina, Skočibušić, Banović, Santini, Surać (ozljeda), Mitrović (kartoni)

Nogometaši Zagreba od jedne nimalo blistave sezone opraštaju se u zadarskim Stanovima, a taj će susret ujedno predstavljati i oproštaj trenera Igora Štimca od klupe Pjesnika. Štimac je, tvrdi, uspješno odradio posao koji je naumio sa Zagrebom i kreće u potragu za ambicioznijim angažmanom.

"Zagreb se spasio, a Zadar je u istoj situaciji jer je evidentno da će ispasti Croatia iz Sesveta i eventualno Međimurje. No, utakmicu u Zadru odradit ćemo iako smo oslabljeni, Jefthon i Parlov bili su nam osnovne poluge u ovom pobjedničkom dijelu. Imamo problema i sa Vugrincem kojeg su Osječani dobro istukli", najavio je ubrzo bivši strateg momčadi iz Kranjčevićeve.

Zbog suspenzija završnih će 60 minuta propustiti spomenuti dvojac veznjaka, a Pjesnici se uoči puta uzdaju i u svoju izvedbu protiv istog protivnika u prvom dijelu prvenstva, kada su slavili s visokih 4:0, uz dva pogotka Davora Vugrineca te po jedan Ivana Krstanovića i Marka Kartela.

Nedostaju: Parlov, Jefthon (kartoni), Špičić, Pejić, Kartelo (ozljeda)

Iako nismo baš sigurni da su u Zaprešiću i još nekim mjestima oduševljeni tom činjenicom, Inter pleše nad ponorom druge lige, te iako ima licencu i za iduću sezonu, nisu sigurni čak ni ako izbore ostanak na terenu budući da se još uvijek ne zna format natjecanja za iduću sezonu.

Interu protiv Lokomotive igra samo pobjeda. U jesenskom susretu Inter je u Maksimiru pobjedio pogotkom Dodoa u sučevoj nadoknadi, a "žuti" bi sigurno i u ovom susretu pristali na isti epilog.

Nažalost, niti u slučaju pobjede Inter ne ovisi sam o sebi. Pobjedom bi preskočili Zadar, Istru i Varteks samo u slučaju da navedeni ne uspiju pobijediti svoje protivnike. Tako da će u Zaprešiću strahovati do posljednje minute iako nije sigurno da će stanje na tablici biti presudno u izboru klubova za iduću sezonu. Varteks visi zbog dugova, a ostali zbog licenci pa će se još dugo nakon sezone prašiti oko Prve lige. Što se tiče izostanaka, Ceraj nema pravo nastupa zbog kartona, ali trener Lončarević ima alternativu za njega u vidu Batarela ili Labudovića.

Nedostaju: Ceraj (kartoni)

Nogometaši Lokomotive na zasluženi će odmor poslije odlične sezone moći krenuti poslije posljednjeg prvenstvenog ispita, koji ih vodi na gostovanje u Zaprešić. S obzirom da ne strahuju za opstanak niti mogu u Europu, pritiska nema, ali motiva ima, i to barem - dva.

Prvi poticaj za pobjedu je mogućnost da se sezona završi na vrlo visokom šestom mjestu što bi bio samo šlag na tortu ionako sjajno odrađenog posla, a drugi je želja za uzvratom za poraz u Maksimiru, jedan od iznimno rijetkih na domaćem terenu.

Branič Ivor Horvat nema pravo nastupa zbog prikupljenih žutih kartona, a trener Roy Ferenčina na noge suparniku kojem još uvijek gori pod nogama vjerojatno će opet morati poslati šaroliki sastav, kako zbog ozljeda, tako i zbog još jednog pružanja prilike onim najneiskusnijima.

Nedostaju: Horvat (kartoni), Musa, Havojić, Maleš, Šimić (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Dinamo1:1Karlovac 1919
Međimurje4:0Šibenik
Sesvete2:5Hajduk
Osijek2:0Cibalia
Zadar1:0Zagreb
Slaven Belupo2:3Varaždin
Istra 19612:0Rijeka
Inter-Zaprešić4:2Lokomotiva
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

30. kolo

Dinamo1:1Karlovac 1919
Međimurje4:0Šibenik
Sesvete2:5Hajduk
Osijek2:0Cibalia
Zadar1:0Zagreb
Slaven Belupo2:3Varaždin
Istra 19612:0Rijeka
Inter-Zaprešić4:2Lokomotiva
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114