Nogomet

Meksiko: S optimizmom u Južnu Afriku

Nikola Vlahović • ponedjeljak, 24.05.2010.
Meksiko: S optimizmom u Južnu Afriku

Najveći uspjeh u povijesti Svjetskih prvenstava, Meksikanci su doživjeli 1970. godine, odnosno 1986. godine. Naime, tada su uspjeli doći do četvrtfinala, a u zadnja četiri Svjetska prvenstva uspjeli su proći skupinu.

Meksiko je postao stalni sudionik Svjetskih prvenstava, a do sada jedino nije sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1934. godine, Njemačkoj 1974. godine i 1982. godine u Španjolskoj. Osim ta tri Svjetska prvenstva, Meksikanci su propustili i Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine jer im je bio zabranjen nastup. 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, snagu Meksika osjetila je i Hrvatska. Tada su Vatreni minimalno poraženi, a Meksiko je završio na čelu skupine G, ispred Italije.

Izbornik

Javier Aguirre Onaindía rođen je 1. prosinca 1958. godine u Mexico Cityju. Nakon igračke karijere trenerski posao započeo je u Meksiku gdje je vodio Atlante i Pachucu. Prvi put na klupu Meksika sjeo je 2001. godine, naslijedivši Enriquea Meza, a 2002. godine izborio je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju. Dubok trag Aguirre je ostavio i u španjolskoj Primeri gdje je trenirao Osasunu i Atletico Madrid. Na klupi Osasune proveo je četiri godine, a 2006. godine osvojio je treće mjesto u Primeri.

Nakon uspjeha s Osasunom, Aguirre, je prešao u Atletico Madrid s kojim je želio igrati u Ligi prvaka. U prvoj sezoni ušao je s Atleticom u tadašnji Kup UEFA, a u sljedećoj sezoni odveo je klub u Ligu prvaka. Na izborničku funkciju vratio se 3. travnja 2009. godine, kada je po drugi put preuzeo Meksiko, nakon što je otkaz dobio Sven-Goran Eriksson. Odmah je donio određene promjene u reprezentaciji te se zahvaljujući njemu Meksiko plasirao na Svjetsko prvenstvo. Krasi ga velika profesionalnost i planove koje zacrta, uglavnom ostvari.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, Meksiko je prošao u drugi krug natjecanja kao drugoplasirani iz skupine D. Prvi je bio Portugal, a iza Meksika su ostali Angola i Iran. Meksiko je put u Južnoafričku Republiku izborio teže nego što se očekivalo. U prvoj kvalifikacijskoj rundi svladali su slabašni Belize. Prva utakmica završila je pobjedom Meksika od 2:0, a u drugoj su slavili s visokih 7:0.

Nakon te pobjede, Meksiko je u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo krenuo iz skupine B zajedno s Hondurasom, Jamajkom i Kanadom. U to vrijeme izbornik meksičke nogometne reprezentacije bio je Sven Goran Eriksson, a Meksikanci su u sljedeću fazu kvalifikacija prošli kao drugoplasirani, zahvaljujući boljoj gol razlici od Jamajke. U zadnjoj fazi kvalifikacija sudjelovalo je šest reprezentacija, a prve tri izborile su direktan odlazak na Svjetsko prvenstvo. Meksiko je završio na drugom mjestu i tako direktno osigurao put u Južnoafričku Republiku.

Međutim, u tom je razdoblju Meksiko odigrao nekoliko loših utakmica, a poraz protiv Hondurasa od 3:1 koštao je izbornika Erikssona, a na njegovo mjesto imenovan je Javier Aguirre koji je doveo reprezentaciju do drugog mjesta i tako otputovao na Svjetsko prvenstvo. Jedan od najvažnijih, a ujedno i najiskusniji igrač Meksika je veteran Cuauhtemoc Blanco. Sa svojih 37 godina trebao bi biti vođa na terenu i pravi primjer mladim igračima koje će Aguirre voditi na festival nogometa.

Snage

Glavna snaga Meksika zasigurno je spoj mladosti i iskustva. Na trenutnom popisu nalazi se osam igrača koji imaju 30 i više godina, a ostatak su sve mlađi igrači. Neki imaju tek 20 godina, dok ih se većina nalazi u najboljim igračkim godinama. Još jedna prednost Meksika je i ta što već dugo vremena odrađuje pripreme kako bi se što bolje uigrali, a do sada su odigrali četiri pripremne utakmice. Minimalnim rezultatom svladali su Senegal, Angolu i Čile, dok je utakmica s Ekvadorom završila bez pobjednika. Do početka Svjetskog prvenstva odradit će još tri izuzetno jake provjere, a protivnici će im biti Engleska, Nizozemska i Italija.

Slabosti

Meksički izbornik, Javier Aguirre, tijekom priprema za Svjetsko prvenstvo istaknuo je da je najlošiji dio njegove momčadi napad. Naime, Meksiko je u svim pripremnim utakmicama stvorio puno šansi, a na kraju su tri utakmice završili istim rezultatom, 1:0. Zbog te činjenice Aguirre se još nije odlučio za dvojicu prvih napadača. Druga slabost Meksika je i ta što nekoliko igrača tijekom sezone nije bilo standardno u svojim klubovima i to bi se moglo osjetiti u njihovoj igri na Svjetskom prvenstvu.

Očekivanja

Uspjeh: Meksiko se nalazi u skupini A zajedno s Južnoafričkom Republikom, Francuskom i Urugvajem. Favorit skupine je Francuska, barem na papiru, i činjenica je da će se Meksiko boriti za drugo mjesto. Plasman u drugu fazu natjecanja opravdao bi očekivanja meksičke javnosti, a sve iznad toga bio bi veliki uspjeh za Meksiko.

Realno: Ako se malo pogledaju ostale reprezentacije u skupini A, treba priznati da će Meksiko teško doći do plasmana u drugi krug. Premda Francuska ne "sjaji" pod vodstvom Raymonda Domenecha, treba priznati da imaju kvalitetnu momčad koja ne bi smjela imati problema u skupini. Osim Francuske tu je i domaćin, Južnoafrička Republika, koja se uz bučnu podršku svojih "trubača" nada prolazu skupine. Osim domaćina na drugo mjesto "pikira" i Urugvaj, koji ima vrlo zanimljivu momčad koja je sposobna iznenaditi svaku reprezentaciju.

Neuspjeh: Meksiko je u zadnja četiri Svjetska prvenstva uspio doći do drugog kruga i ukoliko taj rezultat ne ponove, zasigurno će se igrači Meksika razočarani vratiti kući. Eventualni poraz od Francuske ne bi bio razočaranje, ali porazi od Južnoafričke Republike i Urugvaja ne dolaze u obzir.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!