Košarka

Zadarsko slavlje ili četvrta?

Ivor Krapac • subota, 05.06.2010.
Zadarsko slavlje ili četvrta?
Foto: Kristijan Komarica

Tjedan dana nakon prvog koraka, pobjede u Draženovom domu u prvoj utakmici finala, košarkaši Zadra vraćaju se na isto mjesto s nadom da će kući putovati s trofejem u autobusu. Zadrani su u dvije utakmice pokazali više od Cibone i izborili svoju prvu meč-loptu za naslov hrvatskog prvaka, a hoće li je iskoristiti ili će Cibosi produžiti nadu, doznat ćemo u subotu navečer...

Svjestan da puno toga u igri njegove momčadi nije bilo dobro, ali s vjerom da se u nastavku serije može dogoditi preokret - s tim mislima najavio je Velimir Perasović dvoboj koji će započeti u subotu u 18 sati u Draženovom domu. Zadar ima 2-0 i sada je, kako je rekao trener Cibosa, loptica u rukama protivnika, no njegova momčad se neće predati tek tako.

"Iako smo bili s najlošijim postotkom šuta ove sezone imali smo priliku dobiti obje utakmice, izgubili smo u neizvjesnim završnicama, a to nam daje za pravo da mislimo da možemo dobiti u sljedećim utakmicama", najavio je Peras novi ogled u Zagrebu: "Vidjeli smo koje su stvari koje moramo popraviti - pokazali smo veliku želju, dvaput smo ih nadjačali u skoku, u drugoj utakmici imali smo puno bolji odnos osvojenih i izgubljenih lopti nego u prvoj, no pokazali smo veliku nepreciznost".

"Ukoliko se uspijemo smiriti, doći do boljeg postotka šuta u čistim situacijama, u kakvima je normalno da se šutira barem 50 posto, imat ćemo šansu. Evidentno je da Zadar igra obranu koja nam dopušta puno otvorenih šuteva za tricu, ali zatvara lagane prodore i igru ispod koša", nastavio je trener Cibosa, ne zaboravivši ni na drugi važni segment koji, uz slab postotak šuta, u igri njegove momčadi zasad nije bio pravi u finalu.

Ulazak od 16:30 sati

S obzirom na najavljen velik broj Zadrovih navijača i detaljniji pregled na ulasku, iz kluba i zagrebačke policije zamolili su da svi posjetitelji dođu što ranije u dvoranu kako bi se izbjegle gužve na ulazima ili kašnjenje na utakmicu. Ulazi u dvoranu bit će otvoreni od 16:30 sati, sat i pol prije početka utakmice.

"Oni 70 posto svoje igre baziraju na pick&rollu, pogotovo kako utakmica ide kraju. Evidentno je da je to ključ utakmice, moramo bolje braniti njihov pick&roll - njihovu drugu veliku snagu, ofanzivni skok, smo u ove dvije utakmice dobro riješili", dodao je Perasović: "Problem je kako igramo obranu, kada igraš bilo koju obranu dobro, onda nemaš problema - sve je stvar izvedbe, svaka obrana je dobra ako se kvalitetno odradi".

Upitnika, naravno, u Ciboninim redovima ima više nego na strani suparnika. Jamont Gordon, koji je bio na svojoj najboljoj razini samo u dijelu drugog poluvremena zadarske utakmice, nekako je u prvom planu, ali nije jedini.

Velik problem predstavlja i Bojan Bogdanović, koji je izgubio formu i samopouzdanje pauzirajući zbog ozljede, sada se traži, no barem je stanje s bolnom nogom sve bolje. Poteškoće s ozljedama, pak, prate Dalibora Bagarića (leđa) i Roberta Trohu (vrat), koji su proteklih dana izbivali s treninga, a hoće li i koliko moći pomoći, vidjet će se u subotu.

Dakako, tu je i psihološki teret koji će u trećoj utakmici biti uglavnom na leđima Cibosa. S 2-0 u rukama, Zadrani u Draženovom domu mogu biti puno rasterećeniji - i sve probati riješiti već u subotu u gostima. No, kako najavljuje Rok Stipčević, preopušteni sigurno neće biti...

"Ne smijemo se opustiti. Serija se igra na tri, a ne na dvije pobjede", kazao je organizator igre Zadra, strijelac odlučujućih poena u završnici druge utakmice, najavljujući treću u razgovoru za portal eZadar: "Mi smo tek na jedan korak od trofeja, bit će to jedan veliki korak".

U trećoj utakmici pritisak će ipak biti puno manji nego bi bio u mogućoj četvrtoj u Zadru, što je Stipčeviću i njegovim suigračima dobar motiv da četvrte ne bude: "Sada smo rasterećeni i u subotnjoj utakmici moramo ići po pobjedu i trofej".

S obzirom na najavljenu zadarsku navijačku "invaziju" na Zagreb, gostima neće nedostajati pomoć s tribina, a tek ćemo vidjeti hoće li i zagrebački ljubitelji košarke odgovoriti kako finale prvenstva zaslužuje. U hrvatskim završnicama je već bilo takve atmosfere, bilo bi lijepo da se ponovi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2010. u 15:05
    ajmo dečki, u 3 koraka iz bunara!!!!
    Obrisan korisnik