Nogomet

Sve je (ne)jasno

Ante Zovko • četvrtak, 10.06.2010.
Sve je (ne)jasno
Foto: EPA

Skupina E na papiru nudi "klasičnu" sliku kad su u pitanju velika natjecanja: izraziti favorit, dvije momčadi podjednake kvalitete i jedan autsajder. Dok se Nizozemska čini kao "zicer" za čelnu poziciju, iza nje je sve moguće i nitko ne može najaviti s koje će pozicije i s kojim učinkom krenuti u nastavak natjecanja ili u rodni zavičaj.

Favorit skupine

Nizozemska: U kvalifikacijama uvjerljiva, u pripremnim susretima još uvjerljivija, nizozemska reprezentacija izraziti je favorit skupine. Iako je pojavljivanje ponajboljeg reprezentativca Arjena Robbena još uvijek upitno, izbornik Bert van Maarwijk na raspolaganju ima iznimno moćnu momčad. Tradicionalno lepršava igra i snažni tempo slomili su s lakoćom mnoge reprezentacije u prijateljskim dvobojima, a imena protivnika u skupini ne ulijevaju strah u kosti pa se s razlogom očekuje prvo mjesto. Ako u nokaut-fazi ne "umre u ljepoti" kao mnogo puta u povijesti, Nizozemska se može nadati da će konačno ostvariti san mnogih velikih generacija i podići zlatni trofej.

Realne šanse za prolazak

Danska: Skandinavci se prije svega nadaju drugoj poziciji, pri čemu će se vjerojatno koncentrirati na dvoboje s dva slabija protivnika. Snažni vezni red najjače je oružje Mortena Olsena, ali s druge strane napad nije impresivan. Uspješne kvalifikacije, u kojima su nadjačali i Portugal, zalog su za nade Danaca da se mogu suprotstaviti i najjačima te se probiti bar u osminu finala.

Kamerun: Momčad sa čak 22 internacionalca na privremenom radu na Starom kontinentu gotovo se može nazvati europskom. Iako sa samo jednom svjetskom klasom, Samuelom Eto'om, dobro izbalansirana momčad iskustvom i taktičkom organizacijom, pod dirigentskom palicom Paula Le Guena, može se probiti do svog zadanog cilja, osmine finala, a potajno se nadaju ponavljanju svoga najvećeg uspjeha u povijesti, četvrtfinala 1990.

Autsajder

Japan: Nakon kvalifikacija japanska su očekivanja dotaknula nebo pa je izbornik Takeshi Okada najavio polufinale. Međutim, niz poraza u prijateljskim susretima otrijeznio je Japance koji će između ostalog na Svjetskom prvenstvu zbog serije autogolova morati naučiti na koji gol smiju pucati. Poletna momčad u stanju je izgubiti se u neopreznim napadačkim akcijama, a ako se ne uozbilje, protivnici će to sigurno znati iskoristiti i nije nemoguće da Japanci krenu kući bez ijednog boda.

Utakmica koju nećete propustiti

Nizozemska – Danska: Prva utakmica u skupini ponudit će sraz momčadi sličnih taktičkih zamisli: čvrste vezne linije koje vole držati loptu u svojem posjedu te orijentacija na krilne pozicije s kojih obično lopte dolaze do napadača. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će reagirati obrambene bočne pozicije obaju momčadi. Nema sumnje da je Nizozemska veliki favorit, ali pitanje je hoće li im Danci dati prostora za nametanje ritma i lepršave igre.

Igrač kojeg se isplati pogledati

Robin van Persie: Iako mu je klupska sezona bila obilježena ozljedom koju je zaradio baš u reprezentativnom dresu, napadač Arsenala u prijateljskim se utakmicama pokazao kao najbolji i najučinkovitiji nizozemski igrač. Konačno je dobio poziciju usamljene špice i na najbolji način iskoristio mnoštvo upotrebljivih lopti s krila i iz sredine. Osim toga, njegova ubojita ljevica stavljat će na kušnju vratare prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!