Nogomet

Pred eliminacijom, ali još uvijek vjeruju

Ante Jukić • utorak, 22.06.2010.
Pred eliminacijom, ali još uvijek vjeruju
Foto: EPA

Ne dogodi li se veliko iznenađenje, u utorak ćemo gledati posljednji ples Francuske i Južnoafričke Republike na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Posebno je to traumatična spoznaja za aktualne doprvake, koji ogled s domaćinom Mundijala dočekuju u kaotičnoj atmosferi...

Puno se posljednjih godina govorilo o problematičnim odnosima u francuskoj nogometnoj reprezentaciji, no tek su poraz od Meksika i vijesti o dogodovštinama iz svlačionice nakon istog otkrili o kakvom se tu zapravo kaosu radi. Što je za sve članove francuske ekspedicije na jugu Afrike najgore, poslije svih poruka "ljubavi" izmijenjenih na relaciji igrač-igrač, igrač-trener, igrač-kondicijski trener i tko zna kojoj još, Tricolori moraju još jednom odglumiti momčad i odraditi svoju vrlo vjerojatno posljednju obvezu na ovom prvenstvu.

"Mi smo fokusirani isključivo na svoju utakmicu. Moramo pokušati izboriti što uvjerljiviju pobjedu, te se potom nadati dobrim vijestima iz dvoboja Urugvaja i Meksika. Šanse su male, ali još uvijek postoje", rekao je uoči možda i svojih posljednjih 90 minuta na klupi francuske reprezentacije Raymond Domenech.

Raymond Domenech: "Mi smo fokusirani isključivo na svoju utakmicu. Moramo pokušati izboriti što uvjerljiviju pobjedu, te se potom nadati dobrim vijestima iz dvoboja Urugvaja i Meksika. Šanse su male, ali još uvijek postoje."

Aktualni doprvaci svijeta u osminu finala mogu ući samo izjednače li se po broju bodova s Urugvajom ili Meksikom (to zahtjeva njihovu pobjedu nad Južnoafričkom Republikom i slavlje nekog od takmaca u drugoj utakmici), te uz to ostvare bolju gol-razliku od eventualno poraženog u Rustenburgu. Kako Urugvaj u posljednje kolo ulazi s gol-razlikom +3 (3:0), Meksiko s +2 (3:1), a Francuska s -2 (0:2), jasno je da šanse "galskih pijetlova" nisu velike, pogotovo što i Meksiku i Urugvaju odgovara remi u njihovom međusobnom dvoboju.

Cijeli ovaj scenarij o prolazu Francuske u osminu finala, vrijedi i za Južnoafričku Republiku, s razlikom što je gol-razlika domaćina Prvenstva malo lošija (1:4), pa je time njihova situacija još teža. No, i Alberto Parreira, poput kolege mu na drugoj strani, još uvijek vjeruje:

"I prije početka Prvenstva znali smo da će zadnja utakmica u skupini biti ključna. Više nemamo što čekati, moramo preuzeti puno rizika i nadati se najboljem."

Hoće li dobre vibracije koje isijavaju Domenech i Parreira izvući njihove selekcije iz ovog ponora, ostaje nam vidjeti, no ljubitelji nogometa u ovoj bi utakmici svakako mogli uživati. S obzirom da obje reprezentacije "hvataju" visoku pobjedu, trebao bi to biti festival napadačke igre, prilika i pogodaka - dakle, svega onoga što su Francuska i Južnoafrička Republika u prva dva kola pružale na kapaljku...

Nema sumnje kako je Franck Ribery jedan od najboljih nogometaša svijeta, no od njegovih vještina na ovom Prvenstvu malo smo toga vidjeli. Tko zna, možda baš sad, kad su Francuze svi otpisali, veznjak Bayerna iz inata izvuče ono najbolje iz sebe

Sve napisano za Riberyja na globalnoj razini vrijedi za Stevena Pienaara u južnoafričkim razmjerima. Najzvučniji igrač domaćina ostao je dosta dužan navijačima, ali odličnom predstavom protiv Francuza sve bi to brzo potisnuo u zaborav.

SP 2010. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Meksiko0:1Urugvaj
Francuska1:2Južna Afrika
1Urugvaj 34:0+47
2Meksiko 33:2+14
3Južna Afrika 33:5-24
4Francuska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000722.06.2010. u 16:25
    JAR poveo...
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 14:59
    ajde, francuzi, pakirajte se, niste niti zaslužili biti tu!
    Obrisan korisnik