Nogomet

Novo poglavlje nogometne povijesti

Borna Rupnik • nedjelja, 27.06.2010.
Novo poglavlje nogometne povijesti
Foto: EPA

Osmina finala Svjetskog prvenstva ponudit će klasičnu nogometnu poslasticu, dvoboj Engleske i Njemačke. Svatko vjeruje svojim vrlinama, popravnih ispita nema, a cijeli svijet nestrpljivo čeka...

"Nogomet nije pitanje života i smrti. Uvjeravam vas da je nogomet mnogo više od toga", izjavio je svojedobno legendarni Bill Shankly, a ta izjava vrlo istinito zvuči prije svakog ogleda Engleske i Njemačke. Te će dvije velesile u nedjelju u Bloemfonteinu odlučivati o trećem četvrtfinalistu Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Lukas Podolski: "Bilo bi pogrešno podcijeniti Engleze zbog njihovih problema u momčadi. Možda zaigraju bolje baš u drugom krugu, vjerujući da sad počinje ono pravo. Moramo biti oprezni, ali ne bojimo ih se. Poštujemo ih, ali razloga za strah nemamo".

O motivu i svemu što takvu utakmicu okružuje ne treba ponovno trošiti riječi - spominju se ratovi, sportska i manje sportska povijest, mentalitet jednog i drugog naroda, smisao za humor i štošta drugo - ali jasno je da ni jednima ni drugima ne bi bilo draže proći dalje upravo na račun svojih velikih rivala, a to bi moralo jamčiti brojna uzbuđenja na terenu.

Engleski izbornik Fabio Capello najavio je da će protiv Njemačke na igralište poslati istu postavu kao protiv Slovenije, što znači da bi svoje mjesto pored Johna Terryja trebao zadržati Matthew Upson, a novu šansu dobiti i James Milner.

Joachim Löw, s druge strane, neće moći računati na napadača Cacaua, koji se ozlijedio na treningu, dok su upitnici stajali nad Bastianom Schweinsteigerom i Jeromeom Boatengom. No, čini se da će obojica biti spremni za nastup.

Joe Cole: "Povijest između ove dvije zemlje je impresivna. Sjećam se kako smo 1990. godine izgubili na jedanaesterce, ali sada jedva čekamo ukrstiti koplja s njima. Mislim da smo odigrali izvanredno protiv Slovenije i uistinu vjerujemo da ovoga puta možemo do samog kraja".

Nijemci su do osmine finala došli uvjerljivom predstavom protiv Australije, porazom s desetoricom od Srbije te minimalnim slavljem protiv Gane, dok je Gordi Albion startao s dva neplanirana remija (SAD i Alžir), a iskupio se pobjedom nad Slovenijom.

Općeprihvaćeni je dojam da Njemačka nudi kompletniji i konkretniji nogomet, no talijanski stručnjak na engleskoj klupi poznat je po pronalaženju kvalitetnih rješenja za suparnike. Nadalje, Englezi su uvjereni da je prva pobjeda označila buđenje njihovih ljubimaca i da im malo tko može stati na put prema naslovu - što, dakako, može biti dvosjekli mač.

Prostor je posvećen i mogućem raspletu s bijele točke, čega se prosječni Englez naprosto užasava. Capello je već pripremio i taj scenarij te imenovao Gerrarda, Rooneya, Lamparda, Milnera i Barryja, a Elf se uz nešto skromnije najave uzda u Linekerovu izreku "nogomet je igra koju igraju 22 igrača, a uvijek pobjeđuju Nijemci"...

Englezi u sredini terena vjeruju u pojedinačne kvalitete igrača poput Gerrarda i Lamparda, stoga će izrazio važnu ulogu igrati Sami Khedira, Stuttgartov veznjak koji je uskočio u cipele Michaela Ballacka. Njegova će trka i razaranje engleskih napada morati biti na vrhunskoj razini, a nije mu strano dati svoj doprinos prema naprijed.

Od Waynea Rooneya očekivalo se da u Južnoafričkoj Republici potvrdi svoju sjajnu formu iz Manchester Uniteda, no zasad se nije uspio u potpunosti razigrati i početi parati protivničke mreže. Protiv Njemačke Engleskoj će trebati sva raspoloživa oružja, što znači da Rooney mora pokazati sve što zna i može.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 11:29
    Nema tog čarobnog štapića kojim Capello može stvoriti igru, niti vratiti formu ključnim i "iscijeđenim" igračima. Njemačka se jednostavno nesmije preplašit realnosti te mora mirno i rutinirano uzeti sve što joj se danas nudi. Tipujem na Elf...
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani27.06.2010. u 11:29
    ajmo Nijemci, Poljaci, Turčine, Ganče i Tunižanine!!! Neće biti lako protiv Engleza i Karibljana koje vodi Talijan! :-)))
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 02:21
    bude li Engleska igrala kao u skupini loše im se piše..
    Obrisan korisnik
  • Share27.06.2010. u 01:27
    EKIPA Njemacke protiv 11 prepotentih zvijezda
    Share