Nogomet

Meksikanci dočekali priliku za uzvrat

Ante Jukić • nedjelja, 27.06.2010.
Meksikanci dočekali priliku za uzvrat
Foto: EPA

Pogodak Maxija Rodrigueza u 98. minuti utakmice donio je Argentini pobjedu nad Meksikom u osmini finala Svjetskog prvenstva odigranog prije četiri godine u Njemačkoj, a ždrijeb i sudbina htjeli su da se ove dvije reprezentacije ponovno "potuku" za četvrtfinale Mundijala. Uloga favorita i ovog je puta na strani Gaučosa, no Meksikanci nisu previše impresionirani moćnim protivnikom...

Reprezentacija Argentine ispraćena je na Svjetsko prvenstvo s dosta sumnji i upitnika, no prikazanim u grupnoj fazi natjecanja Diego Maradona i njegovi igrači svrstali su se u najuži krug favorita za naslov prvaka. Prvu, od četiri pobjede koje vode do željenog cilja, Gaučosi će tražiti u nedjelju navečer u Johannesburgu, protiv svog starog poznanika. Svim ljubiteljima nogometa u sjećanju je još uvijek duboko urezan dvoboj ove dvije reprezentacija s prethodnog Svjetskog prvenstva, u kojem su Argentinci krajnjim naporom uspjeli okrenuti početno vodstvo Meksikanaca i stići do pobjede, sjajnim pogotkom Maxija Rodrigueza za 2:1 u osmoj minuti prvog produžetka. Poučeni tim iskustvom, Gaučosi i u nedjelju očekuju vrlo tešku utakmicu, o čemu svjedoče i riječi njihovog izbornika.

Lionel Messi: "Nisu me zabrinuli promašaji u prve tri utakmice. Naravno, volio bih da je koja lopta završila u mreži, no najvažnije je da je momčad igrala dobro i pobjeđivala. Uz malo sreće, zabit ću gol Meksiku."

"Meksiko ima naš maksimalan respekt, to je reprezentacija koja u svakoj utakmici točno zna što želi. Neće nam biti lako, ali ja imam neograničeno povjerenje u svoje igrače", rekao je Diego Maradona uoči jedne od najvažnijih utakmica svoje izborničke karijere. Sve kritike na njegov račun koje su poslije uvodnih pobjeda u Južnoafričkoj Republici otupile, u slučaju poraza od Meksika ekspresno bi isplivale na površinu, i u takvoj situaciji Maradonin ostanak na klupi Argentine bio bi jako upitan, da ne kažemo nemoguć.

U taboru Meksikanaca su, naravno, svjesni snage Gaučosa, no straha nema ni u tragovima. Posebno je optimistično raspoložen kapetan Rafa Marquez, strijelca vodećeg pogotka za Meksiko u već spomenutoj utakmici protiv Argentine s prošlog Svjetskog prvenstva. U riječima igrača Barcelone jasno se oslikava bolna uspomena na taj dvoboj: "Možda je Argentina bolja nego je to bila u Njemačkoj, ali i mi smo, a u grlu još imamo kost koja nam je zapela u toj utakmici 2006. godine i želimo je se riješiti. Bio je to susret u kojem smo prezentirali najbolju igru, događa se to samo jednom u životu, a ipak smo eliminirani s turnira."

Rafa Marquez: "U domovini uvijek prevladava nepovjerenje u nacionalnu momčad, to je prava istina. Ponekad stoga nemamo kredibilitet kao većina suparnika, ali ništa nam drugo ne preostaje nego ljude razveseliti, natjerati ih da u nas vjeruju radom, borbom, srčanošću."

Bez previše ustručavanja, Marquez je jasno ukazao na slabosti Maradonine selekcije: "Znamo da defenzivno nisu najjači, siguran sam da će nas trener na to dobro pripremiti i da ćemo to pokušati iskoristiti. Svoje izlaganje o Argentini, kapetan Meksika završio je zaključkom koji već znaju i ptice na grani: "Ključ naše pobjede leži u zaustavljanju Lea Messija."

I dok Meksikanci smišljaju kako "ukrotiti" najboljeg igrača današnjice, Argentinci se nadaju kako će se Messiju u ovom dvoboju konačno "otvoriti". Iako su i bez golgeterskog doprinosa svoje najveće zvijezde upisali tri pobjede, svima je jasno da će Gaučosima za najveće domete na ovom Prvenstvu trebati i poneki Messijev gol. Prvu priliku za prekid posta napadač Barcelone imat će u nedjelju, protiv reprezentacije čijom obranom dirigira njegov klupski suigrač Rafa Marquez. Nema sumnje, poraženom iz ovog dvoboja neće biti lako na prozivci Barce uoči početka priprema za novu sezonu.

Najbolji igrač svijeta odigrao je vrlo dobre tri utakmice u grupnoj fazi natjecanja, no nikako ga nije htio pogodak. Ta spoznaja itekako može brinuti Meksikance, jer ako se Messiju "otvori" upravo u ovoj utakmici, njihov put do četvrtfinala bit će znatno otežan.

Nema nikakve dvojbe - žele li Meksikanci "preskočiti" Argentinu, moraju odigrati vrhunsku obranu. Upravo zato veliki će teret biti na leđima Rafe Marqueza, kapetana i glavne obrambene uzdanice Javiera Aguirrea.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 17:58
    mexico nema sta trazit razbit ce ih messi,mora ga krenit,ukrotit ce jabulani napokon!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 14:49
    Napokon bi mogao vidit nogomet na ovom SP
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000727.06.2010. u 13:51
    ajmo meksiko
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik27.06.2010. u 13:27
    vamos mexico!!!!!
    Obrisan korisnik