SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 28.06.2010, 16:00 h, Durban, stadion Durban, gledatelja: 61.962
Suci: Alberto Undiano Mallenco, Martinez, Yuste Jimenez (svi Španjolska)
Nizozemska
Nizozemska
Arjen Robben 18'
Wesley Sneijder 84'
2:1(1:0) Slovačka
Robert Vittek 90'+4' (11m)
Slovačka

Robben i Sneijder srušili Slovačku

Ivana Spahija • ponedjeljak, 28.06.2010.
Robben i Sneijder srušili Slovačku
Foto: EPA

Kako se i ranije očekivalo, Nizozemska je u osmini finala Svjetskog prvenstva svladala reprezentaciju Slovačke i time rezervirala mjesto u četvrtfinalu. Oranju su plasman među najboljih osam na svijetu donijeli pogoci Robbena i Sneijdera, a unatoč nekolicini prilika za promjenu rezultata, Slovaci su tek u završnici uspjeli doći do pogotka koji je postao tek počasni pogodak za oproštaj od Svjetskog prvenstva...

Nizozemska
Slovačka
Nizozemska
Slovačka
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Weil
3
Johnny Heitinga
4
Joris Mathijsen
5
Giovanni van Bronckhorst
6
Mark van Bommel
7
Dirk Kuyt
8
Nigel de Jong
9
Robin van Persie
(do 80')
10
Wesley Sneijder
(do 90'+2')
11
Arjen Robben
(do 71')
Pričuvni igrači
17
Eljero Elija
71'
21
Klaas-Jan Huntelaar
80'
20
Ibrahim Afellay
90'+2'
Trener
Bert van Marwijk
1
Jan Mucha
2
Peter Pekarik
3
Martin Škrtel
5
Radoslav Zabavnik
(do 88')
7
Vladimir Weiss
11
Robert Vittek
15
Miroslav Stoch
16
Jan Durica
17
Marek Hamšik
(do 87')
18
Erik Jendrišek
(do 71')
19
Juraj Kucka
Pričuvni igrači
20
Kamil Kopunek
71'
10
Marek Sapara
87'
14
Martin Jakubko
88'
Trener
Vladimir Weiss

"Zicer" dana, dvoboj Nizozemske i Slovačke dobio je očekivan rasplet. Oranje je rezultatom 2:1 svladalo Slovačku i tako se plasiralo u četvrtfinale. Izabranici Berta van Marwijka ostvarili su relativno rano vodstvo zahvaljujući majstoriji Arjena Robbena, nakon čega su prilično usporili ritam igre, kojega su ponovno podigli u nastavku. Bez prilike nisu ostali niti Slovaci, koji su sredinom drugog dijela u dva navrata mogli doći do izjednačenja, ali ih je u tome spriječio raspoloženi nizozemski vratar Stekelenburg. Sneijder je deset minuta prije kraja potvrdio plasman Nizozemske u četvrtfinale, a kasni pogodak Vitteka s bijele točke bio je tek počasni gol Slovačkoj.

Nedodirljivi kad povedu

Nizozemska vrsta ima neobičan rekord u dvobojima u kojima prva dođe do vodstva. Naime, Nizozemci su slavili u sedam posljednjih susreta Svjetskog prvenstva u kojima su prvi poveli, a nisu upisali poraz u čak 14 dvoboja Svjetskog prvenstva u kojima su prvi došli do vodstva. To im se posljednji put dogodilo davne 1978. godine kada su rezultatom 3:2 poraženi od Škotske.

Samu utakmicu nešto razigranije su otvorili Slovaci, koji su nizozemskim vratima zaprijetili već u prvoj minuti susreta pokušajem Jendrišeka koji je završio iznad gola, a dvije minute kasnije neprecizan je bio i Hamšik. Nešto bolji slovački početak nije potrajao dugo, Nizozemci su ubrzo preuzeli stvar u svoje ruke i počeli su plesti mrežu oko gola Muche.

Lijepa prilika za vodstvo Nizozemskoj se ukazala u sedmoj minuti susreta, ali je Van Persie glavom pogodio nekoliko centimetara pokraj gola Slovačke. Četiri minute kasnije Van Persie je odlično uposlio Sneijdera, koji je traljavo gađao ravno u ruke Muche. Upornost se Nizozemcima isplatila u 18. minuti susreta, Robben je probio po desnoj strani slovačke obrane, potom je prevario trojicu braniča i loptu poslao u mrežu nemoćnog Muche za vodstvo Oranja od 1:0.

Taj je pogodak dosta umirio igru s obje strane, Nizozemci su se i dalje približavali prostoru Slovačke, ali bez konkretnijih realizacija. Niti momčad Vladimira Weissa nije ostala bez prilike, sredinom prvog dijela pokušali su iz dva slobodna udarca zaprijetiti golu Stekelenburga, ali bez uspjeha. Bezidejna igra živnula je krajem prvog dijela kada se Van Persie u dva navrata našao u mogućnosti povisiti vodstvo Oranja, ali je jednom bio neprecizan, a drugi pokušaj mu je uspio obraniti Mucha.

U drugom dijelu odlučnije su krenuli Nizozemci, Robben je u 47. minuti s ruba prostora potražio vrata Slovačke, ali je spreman bio Mucha. Slovački se vratar iskazao i u 49. minuti, Robben je odlično uposlio Mathijsena, čiji je pokušaj također ukrotio Mucha. Oranje je ponovno zaprijetilo u 58. minuti susreta, Van Persie je iz slobodnog udarca tukao izravno prema golu Slovačke, ali je i taj pokušaj uspio odbiti raspoloženi Mucha.

NIZOZEMSKA - SLOVAČKA

Udarci: 16/12
Udarci u okvir: 9/3
Posjed lopte: 52%/48%
Prekršaji: 17/19
Točna dodavanja: 527/504

Dominacija Oranja nastavila se i dalje, Robben i Van Persie stvarali su najviše pomutnje u slovačkoj obrani, ali bez promjene rezultata. Slovaci su se probudili u 67. minuti susreta, pokušaj Stocha uspio je obraniti Stekelenburg, a minutu kasnije Vittek je Slovačkoj mogao donijeti izjednačenje, no i njegov je opasan udarac uspio ukrotiti Stekelenburg.

"Točku na i" plasmanu Nizozemske u četvrtfinale stavio je Sneijder u 84. minuti susreta. Kuyt je iskoristio pogrešku Muche koji je izišao s vrata i dodao za Sneijdera, koji nije imao težak posao pospremiti loptu u praznu mrežu za vodstvo Nizozemske od 2:0. U trećoj minuti sudačke nadoknade dosuđen je jedanaesterac za Slovačku zbog prekršaja Stekelenburga nad Vittekom, koji je s bijele točke smanjio vodstvo Nizozemske na 2:1.

To je ujedno bio i konačni rezultat ovog dvoboja, Nizozemci su ostvarili zacrtani cilj i približili se korak bliže naslovu, a u četvrtfinalu čekaju pobjednika dvoboja Brazila i Čilea. Slovaci također ne mogu biti nezadovoljni raspletom ovog prvenstva, u svom debitantskom nastupu prošli su skupinu, a uz to su bili "krvnici" svjetskih prvaka Talijana.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 07:08
    Naprosto nevjerojatno što su Slovaci promašili u drugom poluvremenu. Šteta...
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack28.06.2010. u 21:28
    Opet Nizozemci raaaaazočarali..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 20:13
    onaj skrtel je takva budala,prosto nevjerovatno da igra u nekom ozbiljnom klubu, a kamoli u najjacoj ligi svijeta!
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH28.06.2010. u 19:23
    Više sam očekivao od Nizozemske, imam dojam da su igrali tek onoliko koliko je trebalo za minimalnu pobjedu ali to neće biti dovoljno u četvrtfinalu jer će protivnik biti puno opasniji od Slovačke. Valjda će onda imati drugačiji pristup.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 19:08
    sjebali mi hendikep! 'ebem ti peh! :)
    Obrisan korisnik