SP 2010., Doigravanje, Osmina finala, 28.06.2010, 20:30 h, Johannesburg, Stadion Ellis Park
Suci: Howard Webb, Darren Cann, Michael Mularkey (svi Engleska)
Brazil
Brazil
Juan 35'
Luis Fabiano 38'
Robinho 59'
3:0(2:0) Čile
Čile

Video: Brazil autoritativno do četvrtfinala

Ante Zovko • ponedjeljak, 28.06.2010.
Video: Brazil autoritativno do četvrtfinala
Foto: EPA

Brazil je treća južnoamerička reprezentacija koja je osigurala četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Do dvoboja s Nizozemskom došli su preko Čilea, kojeg su svladali s lakoćom i demonstrirali igru iz najboljih kvalifikacijskih utakmica. Konačnih 3:0 realan je ishod susreta u kojem se jasno vidjelo tko je moćniji, atraktivniji i, najvažnije, učinkovitiji.

Brazil
Čile
Brazil
Čile
12
Julio Cesar
23
Maicon
 
Lucio
 
Juan
 
Michel Bastos
 
Gilberto Silva
 
Luis Fabiano
(do 76')
 
Kaka
(do 81')
 
Robinho
(do 85')
 
Daniel Alves
 
Ramirez
Pričuvni igrači
 
Nilmar
76'
 
Kleberson
81'
 
Gilberto
85'
Trener
Carlos Dunga
1
Claudio Bravo
 
Ismael Fuentes
4
Mauricio Isla
(do 62')
 
Pablo Contreras
(do 46')
6
Carlos Carmona
7
Alexis Sanchez
8
Arturo Vidal
 
Humberto Suazo
 
Mark Gonzalez
(do 46')
15
Jean Beausejour
18
Gonzalo Jara
Pričuvni igrači
 
Rodrigo Tello
46'
10
Jorge Valdivia
46'
 
Rodrigo Millar
62'
Trener
Marcelo Bielsa

Treća pobjeda Brazila u nokaut-fazi na svjetskim prvenstvima protiv Čilea možda se pokazala i lakšom od očekivanog. Iako su Čileanci u početku pokazali dobru organizaciju, slomljeni su s dva pogotka u 34. i 38. minuti, dok je treći bio samo zaključak moćne brazilske predstave.

Čileanci na startu nisu izgledali nimalo impresionirano nego su čak uzeli loptu i prisilili favorite da se vrate na svoju polovicu. Brazil se ipak odupro i uputio prvi ozbiljniji udarac - Gilberto Silva opalio je s tridesetak metara u devetoj minuti, a Bravo je odbio u prvi korner. Igra se zatim preselila u sredinu terena, s tim da je Seleçao preuzeo kontrolu nad igrom, ali nijedna momčad nije uspijevala organizirati napad koji bi završio izglednom prilikom.

BRAZIL - ČILE

Vezane vijesti

Udarci: 17/15
Udarci u okvir: 6/3
Posjed lopte: 51%/49%
Prekršaji: 14/18
Točna dodavanja: 280/329

Kreativci se nisu iskazali u prvih pola sata pa su napadi završavali uglavnom bez prave prijetnje s obje strane. U 27., nakon gužve u čileanskom šesnaestercu, Lucio je pao prilično teatralno kad ga je Contreras sapleo. Kontakta je bilo, ali na suca Howarda Webba pad brazilskog kapetana nije ostavio dojam za najstrožu kaznu.

Kad nije išlo iz igre, Brazilci su ključ za čileansku bravu pronašli iz kornera. U 34. minuti nepokriveni Juan skočio je na ubacivanje Maicona i glavom neobranjivo poslao u mrežu. Već četiri minute kasnije sijevnula je brazilska kontra u režiji trojca Robinho - Kaka - Luis Fabiano. Nakon Robinhova prodora s lijeve strane, Kaka je Fabianu proslijedio savršeno tempiranu loptu na vrh šesnaesterca, a ovaj je s lakoćom zaobišao Brava i upisao svoj treći gol na prvenstvu.

Dungini izabranici mogli su u drugi dio krenuti puno komotnije pa su to i učinili. Puno im je u tome pomogao i Čile koji je morao krenuti po gol i otvorio mnogo prostora. U 59. Brazil je potpuno slomio čileanske nade. Ramires je povukao iz sredine terena i donio loptu sve do čileanskog šesnaesterca, do Robinha, koji prekrasnim udarcem šalje loptu u "malu mrežicu". Već dvije minute kasnije Dani Alves je mogao povećati rezultat snažnim udarcem koji je fijuknuo iznad okvira.

Nokautirani Čileanci do prve velike prilike morali su čekati do 66. minute. Valdivia je s vrha kaznenog prostora poluvolejom uputio neugodan udarac koji je otišao iznad vrata Julia Cesara. Nakon toga Bielsini su igrači pokušavali prije svega zadržati Brazilce od svog gola kako bi izbjegli katastrofu. To se naziralo kad je Robinho dočekao još jednu dugu i preciznu loptu, ali je proslijedio pokraj vratnice. S druge strane zaprijetio je Suazo, ali nedovoljno dobro za prvoklasnog vratara Brazila.

Obrane su popustile na obje strane pa je uslijedilo nekoliko poluprilika. Robinhu je poništen drugi pogodak zbog zaleđa, dok je Suazo opet zaprijetio, pogodivši gredu nakon kornera. Ležerniji pristup nikome se nije osvetio pa je 3:0 ipak bio konačni ishod.

Čile jednostavno nije imao nikakve šanse protiv razigrane brazilske selekcije koja je možda po prvi put u Južnoj Africi pokazala zašto je proglašavana jednim od najvećih favorita turnira.


SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 11:35
    2:1 je isto pravi nogomet...ali se vidi na terenu kad postoje dvije ekipe koje žele igrati nogomet, i kada su na terenu dvije ekipe koje samo čekaju na pogrešku protivnikaBrazil jučer bio pravi? Da se Čile zatvorio ko Portugal i čekao na pogrešku protivnika, opet bi bilo 0:0, eventualno 1:0, a to... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 09:21
    Upravo to. Oni bi izgleda najsretniji bili kad bi svaka momcad dobila svoju loptu i svoj gol, pa tko zabije vise golova u 90 minuta.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 07:03
    Apsolutno obožavam komentatore koji vaterpolo rezultate smatraju jedinim pravim nogometom. Pitao bih ih, zašto onda postoje obrambeni igrači na terenu i zašto je tu golman? A kreature koje nakon statističkog podatka da je brazil 17 puta pucao na gol od čega 6 puta u okvir, a Čile 15 i tri puta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • markabc29.06.2010. u 02:04
    ne slažem se.. brazil je uvijek igrao jako čvrsto sa puno obrambenih i igrača sa defanzivnim zadaćama.
    markabc
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 23:45
    dunga je pametan,i on sam dobro zna da njegov brazil igra na ljepotu vec bi odavno bio proslost!!
    Obrisan korisnik