Nogomet

Jedan europski predstavnik manje

Mihaela Bradovski • utorak, 29.06.2010.
Jedan europski predstavnik manje
Foto: EPA

Nakon što je u međusobnom dvoboju osmine finala reprezentacija Njemačke s Prvenstva ispratila Engleze, danas se očekuje oproštaj još jedne europske predstavnice. Drugo i trećeplasirane momčadi po Fifinoj ljestvici, Španjolska i Portugal vjeruju da imaju čime zaustaviti protivnički sastav, a nakon što su uspješno arhivirali "skupinu smrti" Portugalcima odgovara što u ovaj susret ne ulaze kao favoriti...

Španjolska je na jug Afrike stigla kao prvi favorit Prvenstva. Europski prvaci međutim nisu neokrznuti prošli skupinu, poraz protiv Švicarske doveo ih je u poziciju da prolaz u iduću fazu natjecanja traže u posljednjem, odlučujućem kolu. Portugalu je potvrdu osmine također tražio u trećoj utakmici skupine, no sedmica Sjevernoj Koreji dala mu je kvalitetno zaleđe i neopterećen ulazak u dvoboj s Brazilom.

Carlos Queiroz, izbornik Portugala: Spremni smo zaigrati protiv svakoga, a vjerujem i pobijediti svakoga. Ovakve smo 'sve ili ništa' utakmice igrali tokom čitavih kvalifikacija, naučili smo kako se iz njih uspješno izlazi. U susret ćemo ući samo s jednim ciljem - ostati na Svjetskom prvenstvu. Ono najbolje što Portugal može dati tek dolazi.

Izabranici Carlosa Queiroza remijem u kojem su uspjeli vlastitu mrežu, još jednom, sačuvati netaknutom, pokazali su da imaju protuigru za najbolje svjetske momčadi. Seleçao će i na ovome susretu prednost dati obrambenim zadaćama, a brza transformacija prema naprijed mnoge bi mogla podsjetiti na švicarsku taktiku koja je porazila Španjolce na otvaranju. Dođe li do produžetaka, pa potom i kaznenih udaraca, Portugalci vjeruju da vratar Eduardo barem jednom može slaviti. Pa makar na drugoj strani stajali španjolski strijelci.

"Kako bi nam pošlo za rukom da eliminiramo Španjolsku morat ćemo zaigrati čvrsto i agresivno. Postignemo li to i tako loptu zadržimo u našem posjedu imat ćemo velike šanse zaigrati našu igru. Respektiramo protivnika, ali se ne bojimo. Moramo razmišljati o sebi, vjerovati kako možemo proći dalje i s tom vjerom sigurniji odlaziti u napade. Španjolska ima vrlo malo mana, vole loptu držati u svojim nogama. Vidjet ćemo možemo li biti bolji od toga", jasan je bio jedan od najiskusnijih Portugalaca, Simao Sabrosa.

A iako su skupinu za sobom ostavili s većim mukama nego što se očekivalo, reprezentativci Španjolske i u ovaj će susret ući kao favoriti. S pritiskom se Del Bosqueova momčad naučila nositi, no mnogi su u afričkom kampu ostali zatečeni negativnim komentarima na njihovu igru. Komentarima koji su stizali iz domovine iz usta velikog broja stručnjaka, pa čak i bivšeg izbornika Aragonesa. Dvoboj i pobjeda protiv susjeda prava su prilika da kupe dio izgubljenog povjerenja.

Vicente del Bosque, izbornik Španjolske: Portugal je odlična momčad i morate znati, mnogo više od Cristiana Ronalda. Jedini su koji ne znaju kako je to primiti pogodak i to dokazuje da su naučili igrati kao kolektiv. Obrana im je kompaktna, imaju mirnoću u igri, a kontra napadi su im ubojiti. Bit će ovo zaista teška utakmica, dalje prolaze samo najspremniji i najvještiji.

"Nadamo se kako su problemi koje smo imali kroz skupinu ovu momčad učinili snažnijom. Zadovoljni smo dosadašnjim igrama, uostalom, od skupine smo se oprostili s prvoga mjesta. S druge će strane stajati odlična momčad koja je ušla u top formu. Najveća nam opasnost prijeti od Cristiana Ronalda, moramo zaustaviti protok lopte prema njemu. Više ćemo o svojoj formi i mogućnostima moći reći nakon ovih 90 minuta", najavio je posljednji okršaj osmine finala branič Sergio Ramos.

Uoči večerašnjeg dvoboja momčad europskih prvaka morala se suočiti s nekoliko izostanaka. Nakon Xabi Alonsa koji je ozlijedio gležanj na utakmici s Čileom, istu je ozljedu na treningu u subotu zaradio i Raul Albiol. I dok će on definitivno propustiti Portugal, Alonso bi u slučaju neplaniranog razvoja događaja mogao ući kao zamjena. S druge strane, Queiroz će ponovno moći posegnuti za uslugama veznjaka Deca iako je vjerojatnije kako će svoju priliku za pomoć suigračima čekati s klupe. Upitan je međutim njegov kolega iz središnjice Danny, a male su šanse da nastup upiše i Ruben Amorim.

U današnjem će susretu vrlo bitno biti prvi stići do pogotka. Od najboljeg strijelca Furije, Davida Ville očekuje se nastavak golgeterskog niza. Iako dobrobit momčadi stoji na prvome mjestu, napadač Barcelone zasigurno neće željeti propustiti priliku da postane najbolji strijelac u povijesti svoje zemlje na svjetskim prvenstvima, a želi li si omogućiti tako nešto, Španjolska će morati proći dalje.

Iako na kontu ima tek jedan pogodak Cristiano Ronaldo i dalje je najveća opasnost koja iz portugalskih redova prijeti protivničkim. Iako neće dobiti striktnog čuvara Španjolci će na njega posebno paziti. U tom slučaju jedan od najboljih igrača današnjice morat će dokazati zbog čega je u tom društvu, te naći vremena i prostora za potez više. Uspjeh Seleçaa često je ovisio o samo jednom takvom potezu.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2010. u 02:15
    pa kako expert može dobit toliko pluseva a besty7 toliko minusa? vi n sport net-u ste gori od sudaca na ovom SP-u
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 16:50
    pa ovdje ce pobjedit najvjerovatnije španjolska osim ako se CR9 ne probudi i pocne zabijat golove ko prije u man.unitedu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 16:25
    na ovoj utakmici je stvarno sve moguce. po dosad prikazanom ne bi favorizirao niti jednu ekipu...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 15:24
    Nisam ja rekao da je Portugal favorit,nisu,Španjolska je,ali ako budu razmišljali lo Ekspert,e onda se neće dobro provesti,jer su Portugalci jači od Hondurasa,Švice i Čilea,tako da će Španjolci morati pružiti puno više da bi prošli dalje..
    Obrisan korisnik
  • danchy29.06.2010. u 15:02
    gle, u svakoj liniji i na klupi su slabiji od španjolske, imaju šanse veće nego tele, al ne puno veće...
    danchy