Nogomet

Bilić: "Niko gušta u reprezentaciji"

Tomislav Pacak • srijeda, 17.11.2010.
Bilić: "Niko gušta u reprezentaciji"
Foto: Davor Sajko

Pokisnut - ali ovoga puta samo doslovno, zbog dosadne kiše, ne figurativno, zbog lošeg rezultata - Slaven Bilić prokomentirao je posljednju ovogodišnju utakmicu hrvatske reprezentacije koja je pobjedom protiv Malte na najbolji način okončala 2010. godinu u kojoj Bilić nije upisao niti jedan poraz...

John Buttigieg vjerojatno je prije sinoćnjeg sna zamišljao što bi rekao kada bi njegova momčad nekim čudom na Maksimiru izvukla bod(ove), no iz rukava je ipak morao izvući onaj govor koji je već dobro uvježban:

”Bila je teška utakmica zbog uvjeta na terenu. Hrvatska je igrala jako, jako dobro i zasluženo je pobijedila. Mi smo dali sve od sebe i zbog toga sam zadovoljan. Razočarani smo rezultatom, posebno prvim pogotkom, ali sveukupno je jasno da je Hrvatska zaslužila pobijediti. Želim sve najbolje Hrvatskoj u nastavku natjecanja. Znali smo da je Kranjčar igrač koji radi razliku, ali cijela hrvatska ekipa je jaka i očekujem da će se plasirati na Euro.”

Slaven Bilić postao je prvi hrvatski izbornik koji je u jednoj ozbiljnoj natjecateljskoj godini ostao neporažen – 1990., 1991. i 1993. smo ipak odigrali ukupno tek četiri utakmice. U deset susreta 2010. Hrvatska je upisala tri remija i sedam pobjeda, uključujući ovu očekivanu protiv Malte:

”Čestitam igračima na odličnoj igri, na fantastičnom pristupu koji je nekad znao biti upitan kod nas Hrvata protiv slabijih protivnika. Ova generacija je pokazala da to kod nje nije slučaj. Hvala i publici što je po ovoj kiši došla na utakmicu; žao nam je zbog vremena, ne samo zbog publike nego i zbog travnjala. Hvala Malti na korektnoj igri, oni su dosta napredovali, kompaktni su i čvrsti.”

Bilić nije mogao ne spomenuti briljantnog Niku Kranjčara koji kao da frustracije iz Tottenhama liječi na hrvatskim protivnicima – s pet pogodaka potopio je Izrael, Norvešku i Maltu: ”Niko je i sam rekao da zbog ove specifične situacije u klubu – a on stvarno voli igrati nogomet – s posebnim guštom čeka reprezentaciju i koristi ove utakmice na najbolji način, kako bi eventualno dobio veću minutažu u Tottenhamu.”

Hrvatska je godinu okončala kao prva u skupini čemu smo se i nadali uoči početka kvalifikacija, no do Ukrajine i Poljske ipak je još dalek put: ”Svaka pobjeda nas približava, svaki kiks protivnika nas približava, ali malo je utakmica i taj jedan kiks baca te drastično unazad. Mi smo priželjkivali ovakvu situaciju, no daleko smo još, ni na pola puta. Čekaju nas vrlo teške dvije utakmice s Gruzijom, kroz te utakmice si možemo bitno olakšati ili otežati put.”

Kako će Bilić pamtiti 2010. – po nizu neporaženosti ili po izbivanju sa SP-a? ”Mi smo razočarani bili lani, i slažem se da je to bio veliki neuspjeh. Ali od tada do danas napravili smo dobar rezultat, dobro stojimo na ljestvici. Nije toliko bitno što nismo izgubili niti jednu utakmicu, ali je bitno što smo kvalitativno proširili broj kandidata, dosta smo pomladili reprezentaciju pa se i današnji izostanak nekih igrača manje osjetio. Kad smo igrali tradicionalnu utakmicu mladi-stari, Kranjčar i Modrić su bili među – starima.”

Izbornik je ukratko komentirao Eduardovu igru: ”Eduardo je bio u nekoliko prilika, nekoliko ih je namjestio suigračima.. Mi smo se nadali da će zabiti gol, nije uspio, ali napravit će u budućnosti.”

Kapetan Darijo Srna još je jednom dobio nepotreban žuti karton: ”Žao nam je zbog toga, žao je i njemu, međutim, on je igrač energije, kakvih ima puno na svijetu, koji dobivaju takve nepotrbne kartone – ne mogu mu ništa zamjeriti. Kada bismo mu oduzeli taj segment igre, onda on ne bio bio Darijo Srna, kvalitetan igrač i naš kapetan.”

Srđan Lakić nije dobio mjesto ni na klupi – da li zbog hijerarhije ili zbog kvalitete?

”Respektirali smo Maltu, pa smo htjeli imati pokrivenu klupu na svim pozicijama, a ne da tamo imamo pet napadača. Hjeli smo dati šansu Kaliniću kojeg izuzetno cijenimo kao igrača od kojeg očekujemo jako puno, ne sutra nego danas. Imali smo Matu Bilića koji ima nerazumljivu situaciju u klubu, on je odličan igrač, odličan na treningu i u doslovno svim prigodama u reprezentacijama je svaku minutu iskoristio maksimalno. Imali smo i Mandžu kojeg možemo koritstiti na više pozicija. Lakić je dobio poziv jer igra fenomenalno i jer zabija golove u Bundesligi. Ovo je hijerarhija, ali ne hijerarhija po zaslugama nego hijerarhija kvalitete.”

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • snoopy18.11.2010. u 10:28
    meni je glupo ovo kad govore da smo neporaženi ove godine, pa draže bi mi bili da imamo 3 poraza na SP, u skupini, polufinalu i za treće mjesto, nego ovako
    snoopy
  • Vatreni8218.11.2010. u 09:12
    Nema trener Malte bit sto bit razocaran zbog prvog gola. Ipak im je ON zabijo i darovao im je jos drugi gol. Budite sretni i slavite Maltezani.
    Vatreni82
  • Obrisan korisnik17.11.2010. u 23:55
    preporučam najfinije ribe interneta
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2010. u 23:19
    večeras pijemo! malta je pala!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2010. u 23:13
    Dobro je, 2 boda protiv Grka fale za "perfect score", ali mislim da u konačnici začudo taj kiks i nije ne-dobrodošao... Ovakav rasplet, do sada, ne daje nam komoditet za nikakve kalkulacije sa Gruzijom i uvjeren sam ako budemo pravi (a hoćemo) u tom "dvomeču", rješit ćemo plasman na Euro 2012, bez... [više na forumu]
    Obrisan korisnik