Nogomet

"Osvježili momčad, a rezultat nije patio"

Borna Rupnik • četvrtak, 18.11.2010.
"Osvježili momčad, a rezultat nije patio"
Foto: Kristijan Komarica

Dan nakon sigurne pobjede nad Maltom, koja je Hrvatsku vratila na čelo kvalifikacijske skupine, Slaven Bilić sažeo je dojmove s utakmice, ali i cijele kalendarske godine...

"Na kraju godine možemo biti zadovoljni", konstatirao je hrvatski izbornik Slaven Bilić podvukavši crtu ispod 2010. godine, u kojoj naša seniorska reprezentacija nije ubilježila niti jedan poraz, a na putu prema Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini nalazi se ispred svojih konkurenata.

"Svoje sam mišljenje o predsjedničkim izborima u Hrvatskom nogometnom savezu već rekao. Naš je plan i program rada vezan isključivo na igrače i zaduženu struku".

To je Bilić i istaknuo: "U jako smo dobroj situaciji za nastavak kvalifikacija. Na vrhu smo i imamo malu tampon-zonu u odnosu na Grčku. Prvo mjesto nam daje dodatno samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti. S druge strane, svjesni da nas jedan kiks može vratiti veliki korak natrag".

No, izbornik je posebno zadovoljan još nečime: "Osvježili smo reprezentaciju, a fantastična je stvar što nam rezultat nije patio. Nije ni smio. Nije se to dogodilo planirano, nego spontano jer su neki izgubili kontinuitet nastupa za klubove, a neki su se mladi igrači potvrdili i praktično nas prisilili da ih pozovemo".

"U odnosu na razdoblje kada smo ostali bez nastupa na Svjetskom prvenstvu, imamo dovoljno novih igrača za gotovo cijelu novu reprezentaciju. Oni su sjajno asimilirali, a stariji su im igrači to olakšali. To nas čini sretnima i ponosnima", nastavio je Bilić.

Upravo je to veliki dobitak za ovu momčad, kaže: "Ne tražimo alibije, no u prošlim smo kvalifikacijama često ostajali bez ključnih igrača. Protiv Malte nam se dogodilo nešto slično, ali u zadnjih smo godinu dana 'podebljali' kvalitetu i manje se osjetio izostanak naših važnih karika".

"Izuzetno nas raduje nadolazeća prijateljska utakmica s Češkom u veljači. Češka je velika ekipa - to je bila prije, to je i sada - i u slučaju da stadion u Puli bude dovršen, bit će to praznik nogometa. I pristupit ćemo joj maksimalno ozbiljno".

Još je nekoliko riječi posvetio neigranju odličnog Nike Kranjčara u Tottenhamu: "Nećemo bježati od problema i skrivati ih. Neki su igrali izgubili kontinuitet nastupa u klubovima i bilo bi nezgodno da se to nastavi. Slučaj Nike Kranjčara, koji igra fantastično, nogomet svoje karijere, ipak je iznimka. Nužan je kontinuitet kako bi se igralo na vrhunskoj razini".

Postavilo se i pitanje manjeg broja pogodaka koji postižu napadači. "Teško će nam se ponoviti igrač poput Šukera", odgovorio je Bilić, "a naši napadači stvaraju opasne situacije i koje često dolaze igrači iz vezne linije i realiziraju ih. Bitno je da stvaramo prilike u dovoljnom broju da svakoga možemo pobijediti, a to i činimo, pritom zadržavajući kompaktnost u igru".

Za kraj se osvrnuo i na nervozu Darija Srne, koji je zaradio žuti karton: "Nisam mogao biti siguran da će dobiti opomenu, ali on je igrač pun energije i ne bi to bio Srna da nema toliko siline u svakom njegovom potezu. Osim toga, on i Ćorluka bili su upitni na poluvremenu zbog problema sa zglobom i mogli su reći da ne mogu više, no rekli su da mogu dalje. I to je pokazatelj dobre atmosfere u našoj reprezentaciji".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 21:58
    Triba maknit i Bilića i Markovića
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 20:32
    U svakom slučaju na kraju se broje bodovi,a da li je iza nas na ljestvici Engleska,Španjolska,Portugal iliti Grčka,Izrael,Malta je nebitno. Trebamo se kvalificirati na EP pa ćemo tamo vidjeti svoje mogućnosti protiv gore navedenih koji su kao "prave" momčadi.....Svaka čast repki i sretno
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani18.11.2010. u 17:26
    Rezultatski smo sve utakmice koje su nešto značile (nije ih bilo puno, istina) u 2010. godini pobijedili, osim onu sa Grčkom. Naravno da bi mi bilo draže da smo igrali na SP, ali 2010. godina nema ništa sa našim neigranjem na SP. Igra može/mora biti i bolja nego što je bila, recimo, ona protiv... [više na forumu]
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik18.11.2010. u 16:26
    U tome i jeste poenta da govori o ovoj godini. Ja bih osobno volio da smo imali par poraza, a igrali u JAR-u.. Da ne odem previse, bilo sto je bilo, ali ne treba mu sada ova suplja prica ponovo... Uostalom zasto se ne upita koga smo to jakog dobili ove godine?! 
    Obrisan korisnik
  • ivos18.11.2010. u 16:00
    Pa dajte govori se o ovoj 2010. godini, a ne o 2009. kada se nismo plasirali na SP
    ivos