Nogomet

Englezi na neugodnim gostovanjima

Lovro Štrbinić • četvrtak, 10.03.2011.
Englezi na neugodnim gostovanjima
Foto: EPA

U Ligi prvaka se već naziru raspleti osmine finala, a u Europskoj ligi će prve utakmice te runde natjecanja biti odigrane ovog tjedna. Većina klubova koja je preživjela prvu proljetnu fazu cilja veoma visoko, pa je samim tim na rasporedu i mnogo neizvjesnih i atraktivnih dvoboja. Velikih problema da izvuku pozitivan rezultat pred uzvrat zasigurno će imati oba engleska predstavnika.

O osvajanju ovosezonskog izdanja Europske lige i dalje razmišljaju i trojica hrvatskih nogometaša. U prvim dvobojima osmine finala na gostovanje će samo Filip Ozobić sa svojim Spartakom, koji gostuje u Amsterdamu kod Ajaxa. Domaći ogled odradit će Ognjen Vukojević jer u Kijev stiže Manchester City, a ni Domagoj Vida neće imati potrebe putovati iz razloga što u Leverkusenu gostuje španjolski Villarreal.

Braga - Liverpool

Jedan od dvoboja koji će privući mnogo pažnje večeras je zasigurno gostovanje engleskog velikana u Portugalu. Nakon što se Liverpool dosta mučio sa praškom Spartom za protivnika je dobio momčad čiji osnovni cilj nije obraniti vlastiti gol, već teži nadigravanju. No, Englezi će u ovaj okršaj ući ponešto oslabljeni jer osim što ne mogu računati na Luisa Suareza, za ovaj dvoboj neće biti spreman ni kapetan Steven Gerrard, kao ni dvojac iz obrane, Fabio Aurelio i Martin Kelly.

Također, neizvjesna je i situacija oko nastupa Daniela Aggera, pa možemo reći da Kenny Dalglish ima dosta briga pred europske ispite, jedino ga veseliti može izdanje njegovih igrača u nedjeljnoj pobjedi nad Unitedom.

Na drugoj strani, Braga nema većih problema s ozljedama pred prvi susret s Liverpoolom u nekom od Uefinih natjecanja, a sigurno će se uzdati i u domaću formu u europskim natjecanjima. Naime, posljednja tri gosta ispratili su s identičnih 2:0, a ukoliko i večeras poentiraju dostići će brojku od 100 pogodaka u klupskim natjecanjima Uefe. Kao i Liverpool, i Braga u ovaj susret ulazi osokoljena pobjedom u derbiju jer su proteklog vikenda svladali Benficu na svom stadionu. Jedini problem im je dosadašnja tradicija u susretima s engleskim momčadima jer su u deset susreta doživjeli sedam poraza.

Dynamo Kijev - Manchester City

Susret u Kijevu privući će velik broj hrvatskih promatrača i zbog našeg Ognjena Vukojevića u redovima ukrajinskog velikana. U posljednje vrijeme reprezentativni veznjak je u sve boljoj formi, pa se nerijetko upiše i listu strijelaca. Svi se u kijevskom klubu nadaju da će njihovi strijelci biti raspoloženi i ovaj put, a nadu u to im posebno daju izvedbe protiv Bešiktaša u šesnaestini finala.

Protivnik Kijevljanima je ovaj put mnogo skuplja, ali i bolja momčad. Manchester City je jedan od klubova koje se često spominje u kontekstu najvećih favorita za osvajanje Europske lige, a veliko iskušenje imat će u osmini finala kad se prvi put susreću s nekim ukrajinskim klubom. Uoči ovih susreta veznjak David Silva je rekao: "Ovo je nezgodno gostovanje i oni su neugodna momčad. Teško ih je svladati na njihovom stadionu, ali vjerujemo u naše izglede za prolazak dalje."

Bayer Leverkusen - Villarreal

Kandidat za poslasticu večeri je i dvoboj klubova koji dobro guraju i u domaćem prvenstvu, a zasad i u Europi. Velika je mogućnost i da ćemo od prve minute u sastavu njemačke ekipe vidjeti i Domagoja Vidu jer je ove sezone bio mnogo više korišten u europskim natjecanjima. Bayer će imati problema s izostancima jer se s ozljedama muče Barnetta, Ballack i Friedrich, a u protivničkom taboru također su suočeni s nekim izostancima, ponajprije onim Marcosa Senne i Capdevile, ali i Angela Lopeza te Cicinha. Prije dvoboja s Villarrealom branič Sami Hyypia je izjavio: "Ostali su samo veliki klubovi u natjecanju i nadolazeće utakmice će biti veoma uzbudljive."

Istom se nadaju svi promatrači, a trener španjolske ekipe se nada da lošu formu iz posljednjih utakmice Primere njegovi igrači neće prenijeti i u susrete Europske lige. Naime, u posljednjih šest susreta upisali su samo jednu pobjedu, ali i s tim učinkom i dalje drže četvrtu poziciju. Inače, bit će ovo prvi susret ovih dvaju klubova u natjecanjima pod okriljem Uefe, a ukoliko gosti dođu do pobjede bit će im to 50. u europskim natjecanjima.

Benfica - PSG

Ogledi portugalskog i francuskog velikana nekoć bi u nogometnom svijetu izazivali mnogo više pozornosti nego sad, ali vjerujemo da će i danas ove dvije ekipe odigrati zanimljiv dvoboj. Jedni i drugi i dalje su u kombinacijama za domaću titulu, a dijelom i iz tog razloga PSG će na put bez Giulyja, Makelelea i Jallet. Kod domaćina je upitan nastup Pabla Aimara.

Jedini prethodni susreti ova dva kluba odigrali su se u sezoni 2006./2007. kada su igrači Benfice na kraju proslavili prolaz u iduću rundu tadašnjeg Kupa Uefe. Poveznica Portugala i PSG-a je i napadač Pauleta, a on ogled svog bivšeg kluba s najtrofejnijim klubom svoje domovine vidi na sljedeći način: "Obrambeno, PSG je odlična momčad, nisu primili puno golova ove sezone. Također, Hoarau i Erdinc su vrlo dobri u napadu, a ne smije se zaboraviti ni Nenea i Giulyja. S druge strane, Benfica je jaka u napadačkom dijelu, pogotovo na lijevom krilu s Fabiom Coentraom i Gaitanom. Tko god bude uspješniji u ovim ogledima dobit će potrebno samopouzdanje pred nastavka natjecanja."

PSV - Rangers

Nerijetko su ova dva kluba u ovo vrijeme bili još uvijek u Ligi prvaka, a ove sezone ždrijeb ih je spojio u osmini finala nešto manje prestižnog natjecanja. Jedni i drugi su se mučili u ogledima šesnaestine finala, a posebno to vrijedi za škotski klub koji je prolazak dalje osigurao doslovno u posljednji tren. Sada im se pruža prilika da nadograde sezonu značajnijim europskim postignućem, a Rangerse će u tom smjeru pogurati i povratak Kylea Laffertyja u konkurenciju za početni sastav. No, upitnik oko nastupa stoji iznad slovačkog veznjaka Vladimira Weissa, za kojeg nije u potpunosti sigurno hoće li biti dovoljno spreman za ogled ovakve težine.

PSV, pak, nema većih problema s izostancima, a kapetan Orlando Engelaar je ovako najavio dvoboj: "Rangers će biti jak protivnik, imaju mnogo snage i obrambeno su vrlo dobri. Bit će teško zabiti pogodak, to je ono što ja očekujem." Ovaj susret bi nam bio mnogo zanimljiviji da pravo nastupa ima Nikica Jelavić, ali ovako u redovima nizozemskog predstavnika imaju jednu brigu manje u pripremi dvoboja.

Europska liga, završnica

osmina finala

Braga1:0Liverpool
PSV Eindhoven0:0FC Rangers
Bayer Leverkusen2:3Villarreal
CSKA Moskva0:1Porto
Twente3:0Zenit
Ajax0:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev2:0Manchester City
Benfica2:1PSG
PSG1:1Benfica
Manchester City1:0Dynamo Kijev
Zenit2:0Twente
Spartak Moskva3:0Ajax
Porto2:1CSKA Moskva
FC Rangers0:1PSV Eindhoven
Villarreal2:1Bayer Leverkusen
Liverpool0:0Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 16:51
    Kakav Edin...Ognjen danas daje gol doma! ;-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 16:39
    Je, ovi sa OBN-a su stvarno zakon. Najviše su me iznenadili kako su seveselili kad je Dinamo dobija Villareala i kad je Ibro zabija protiv AEK-a
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2011. u 14:15
    imaš na hrt+ ili na obn a prenosi ti i obn a meni su oni komentatori zakon pa ni negledam na hrt, kako su samo prošli put slavili kad je džeko zabio gol a ne ovi naši kad neko od naših zabije gol
    Obrisan korisnik
  • db10.03.2011. u 10:53
    šta nema prijenosa 2 utakmice na HRT-u... vidim da će dinamo kijev- man city biti na prvom... na drugom je samo rukomet... a ništa... budemo gledali bayer-villarreal na nekom drugom kanalu...
    db