Nogomet

Vinkovci pod povećalom, derbi začelja u Puli

Sportnet • subota, 12.03.2011.
Vinkovci pod povećalom, derbi začelja u Puli
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Uz splitski gradski derbi, subotnji program domaćeg prvenstva donosi još pet dvoboja, uključujući i vrlo važan obračun u Vinkovcima...

Nije se lako "vaditi" na Dinamu, no neuvjerljiv start u proljetni dio sezone nogometašima Cibalije jednostavno ne ostavlja previše izbora. "Mršavih" 0:0 sa Zadrom i poraz u Splitu negdje se moraju nadoknaditi, a u vinkovačkom prvoligašu smatraju kako je baš Dinamo idealna prilika za to, bez obzira na neupitnu kvalitetu koju zagrebačka momčad posjeduje.

Vezane vijesti

Lidera prvenstva nebesko-plavi dočekuju u kompletnom sastavu. Manje ozljede su, doduše, ovog tjedna stvarale probleme Radotiću i Vitaiću, ali izvjesno je kako će i njih dvojica biti u konkurenciji za nastup.

Subotnji dvoboj Cibalije i Dinama bit će jubilarni 20. kada su utakmice u Vinkovcima u pitanju. Domaćin je u prethodnih 19. susreta slavio samo tri puta, a posljednja pobjeda datira iz prošle sezone, kada su Vinkovčane do velikog slavlja odveli pogoci Kresingera i Barabana. Hoće li Dinamo i drugu sezonu zaredom "slomiti zube" u gradu na Bosutu? Svi u domaćem taboru uvjereni su da hoće...

Nedostaju: nitko

Kiks u Maksimiru protiv Slaven Belupa Dinamu bi mogao dodatno prisjesti jer ide na jedno za sebe tradicionalno neugodno gostovanje. U Vinkovcima je Dinamo u travnju ostavio bodove, a godinu prije toga izvukao se u završnici (3:4). Kako se bliži veliki derbi protiv Hajduka, bilo bi jako dobro pospremiti tri boda u džep da vječni rival ne dođe u Maksimir s namjerom da preuzme vrh tablice.

"Svi igraju jako defenzivno protiv Dinama, ali tko zna, možda nas Cibalia iznenadi napadačkom igrom. Mi na put idemo kao optimisti, dobar bi nam rezultat bio dobra psihička priprema prije derbija s Hajdukom", optimistično je poručio Vahid Halilhodžić.

Dinamu će opet nedostajati dobar dio igrača. Sammir poslije pauze još nije spreman za natjecateljski ritam, a van stroja je i praktički pola obrane u vidu Bišćana i Vrsaljka. Znak je to da će Halilhodžić opet morati eksperimentirati sa sastavom, što se na početku proljetnog dijela natjecanja pokazalo nimalo uvjerljivo.

Nedostaju: Bišćan, Vrsaljko, Mesarić, Chago, Rukavina, Sammir (ozljede)

Nakon nenogometnih tema kojima je Karlovac punio medijski prostor ovaj tjedan, Igor Pamić ipak je vraćen na klupu te će voditi današnju utakmicu protiv Varaždina. Strateg Karlovca zna da ne može sve staviti "pod tepih" pa se boji i reakcije svojih igrača u današnjoj utakmici.

"Fizički ne mora biti tragova, ali se bojim psihološke reakcije jer su igrači tri dana živjeli vrlo teško i to se može odraziti na utakmicu. Međutim, ja vjerujem u ove igrače i smatram da cijelu situaciju mogu iskoristiti kao dodatni motiv", zaključio je Paminjo.

Trener Karlovca odbacio je priče da će ih gosti iz Varaždina podcijeniti i da će mlako ući u utakmicu: "Oni su neopterećeni i samo žele igrati nogomet". Pamić za utakmicu protiv Varaždina na raspolaganju ima sve igrače, međutim, nije želio otkriti koju će jedanaestoricu poslati na teren od prve minute.

Nedostaju: nitko

Varaždinci u Karlovac odlaze s imperativom dobrog rezultata, jer su u Sigetu neobjašnjivo kiksali i svakako se trebaju iskupiti za tu lošiju izvedbu. No, teško da je Karlovac najbolji protivnik za to. Izuzetno kompaktna prvoligaška momčad grada na četiri rijeke svoju je obranu izuzetno dobro dotjerala i to joj je najjače oružje u nadmetanjima, uz hitre protunapade.

Upravo protiv zatvorenih ekipa Varaždinci igraju teže, a s obzirom na mladost ekipe za očekivati je da će pokoji igrač i pogriješiti, no trener Samir Toplak traži: "Karlovac ne griješi, ne bismo smjeli ni mi, nego moramo biti hrabri, pametni i strpljivi. Uvjeren sam da imamo tehnički i igrački bolju ekipu, sad to treba dokazati."

Za gostovanje u Karlovcu trener je sa svojim stručnim stožerom dobro pripremio igrače, gledale su se posljednje utakmice tog kluba i najavljene su interesantne promjene u sastavu. No, što točno, Toplak nije želio otkriti, kako ne bi pokvario iznenađenje pripremljeno za Igora Pamića.

Nedostaju: Zubak, Vugrinec (ozljede)

Nakon što su u prošlom kolu na Maksimiru izborili bod protiv Dinama nogometaše Slaven Belupa u subotu u Koprivnici očekuje dvoboj s Rijekom. Farmaceuti će htjeti dobru utakmicu iz Zagreba nadograditi pobjedom nad Riječanima.

Svoja razmišljanja o dvoboju protiv Rijeke za koprivnica.net podijelio je i trener Mile Petković: "Za nas je to vrlo bitna utakmica. Od momčadi tražim da se od prve do zadnje sekunde borimo isključivo za pobjedu. Svjesni smo da će trebati uložiti dosta, znanja, truda, borbenosti i kvalitete, jer je momčad Rijeke kvalitetna. Neće nas zavarati što neće igrati jedan od najboljih njihovih igraća, Đalović, jer i postojeći sastav ima kvalitetu koja zaslužuje poštovanje."

Dvoboj protiv Rijeke znači i ponovni dolazak u Koprivnicu Elvisa Scorije kojeg navijači Slavena imaju u lijepom sjećanju. Scoria je naime Farmaceute 2007. doveo do finala Kupa čime je izboren nastup u Kupu Uefe, dok je sezonu prije klub spasio od ispadanja.

Nedostaju: Jurakić, Poldrugač (ozljeda)

Surova realnost na Kantridi je takva da Rijeka mora prodati svojeg najboljeg igrača usred sezone ispod cijene. Radomir Đalović je odlepršao u Rusiju, Rijeka je dobila šaku eura, a stručnom stožeru na čelu s Elvisom Scoriom predstoje mnoge teške zadaće. Prva takva je izvući pozitivan rezultat na gostovanju u Koprivnici.

"Mi smo u situaciji u kojoj možemo javno reći da se u ovom trenutku nalazimo u borbi za ostanak. Ako tako razmišljamo, znamo da nam je svaka utakmica ključna i kvalifikacijska. Ekipa se treba vratiti onim elementarnim stvarima, a to je borba za svaku loptu i agresija. To su stvari koje te mogu izvući iz ove situacije u kojoj se mi sada nalazimo", bolnu istinu je rekao Scoria te najavio da će umjesto Đalovića mjesto prvog napadače preuzeti Vedran Gerc.

Poznato je da se u nogometu stvari mogu okrenuti u jednoj utakmici, tako se i navijači Rijeke nadaju da bi momčad s Kantride mogla odigrati dobru utakmicu u Koprivnici te tako dobiti zamah za nastavak prvenstva.

Nedostaju: Kreilach (kartoni)

Osječani su proljetni dio prvenstva otvorili prema očekivanjima - zadovoljavajućim remijem protiv Lokosa na Maksimiru i domaćom pobjedom protiv Istre 1961. Slijedi novo iskušenje za Karačićevu momčad jer u Gradski vrt stiže Hrvatski dragovoljac. Dragovoljci su posljednjeplasirana momčad na prvenstvenoj ljestvici, ali to ne smije zavarati bijelo-plave jer su gosti u dva odigrana proljetna kola osvojili maksimalnih šest bodova - tek bod manje od kompletne jeseni.

U pripremi za dvoboj s Hrvatskim dragovoljcem, Osječani su odigrali prijateljski susret protiv BSK Termije i upisali visoku pobjedu rezultatom 11:0, a ponajbolji pojedinac bio je Ivan Miličević koji je proljeće započeo na klupi za pričuve. Miličevićev trud nahvalio je i trener Karačić: "Ne pamtim kad sam ga vidio tako rastrčanog i željnog igre. S ovakvim pristupom vrlo brzo će se vratiti u idealnih jedanaest", izjavio je Karačić.

Što se tiče početnog sastava, ne očekuju se velike izmjene u odnosu na susret s Puljanima. Izostat će tek Dino Gavrić koji je zaradio isključenje u prošlom kolu, a njegovu poziciju preuzet će mladi Branko Vrgoč. Ostali konkuriraju za utakmicu, a dvojba je tek hoće li u prvih jedanaest zaigrati Zoran Kvržić ili Srđan Vidaković. Svaki gledatelj koji kupi ulaznicu za utakmicu s Hrvatskim dragovoljcem dobit će na poklon zastavicu osječkog prvoligaša.

Nedostaju: Gavrić (kartoni)

Ambicije Hrvatskog dragovoljca neće se zaustaviti na dva prvenstvena uspjeha u prva dva proljetna odigrana kola. Atmosfera u ekipi je odlična te se u Osijek ide po novi pozitivan rezultat. U prvom međusobno dvoboju ovih protivnika Osječani su bili bolja ekipa, ali su Dragovoljci pogotkom Međumurca, pred sam kraj susreta, uspjeli izvući bod. Međutim, žele li se priključiti ostatku ljestvice, bod ih u novom dvoboju neće pretjerano zadovoljiti.

Potrudit ćemo se da u Osijeku ne prekinemo ovaj lijepi niz, koji smo započeli. Naravno da respektiramo protivnika, ali ga se ne bojimo. Bit će lijep i sunčan dan te pozivam publiku da u što većem broju dođe na stadion jer će sigurno vidjeti lijepu utakmicu," najavio je strateg Crnih Davor Mladina.

U posljednja tri kola Dragovoljci su neporaženi, a dokazali su, prvenstveno sebi, kako mogu uz dobru igru osvajati i bodove, jer kvaliteta njihove igre nije bila ništa lošija od izvedbi većine ostalih naših prvoligaša. Jedino su nedostajali bodovi, ali i oni su sada počeli stizati na konto.

Nedostaju: Kukoč, Međumurac (ozljede)

Proljetni dio prvenstva nije dobro počeo za Istru 1961. U dvije utakmice su skupili isto toliko poraza, a u 21. kolu im u goste dolazi momčad Šibenika koja se nalazi samo jedno mjesto i dva boda ispred Puljana. Šibenik također ne zna za pobjedu ove polusezone, u obje utakmice su remizirali.

Iako situacija nije najbolja, strateg Istre Zoran Vulić nastoji biti pozitivan: "Mi smo momčad koja trenutno teško postiže golove. U svakom slučaju treba gledati prema naprijed. Od kukanja i plakanja nema koristi. Treba biti pozitivan." Vulić neće moći računati na kartonirane Škorića i Bellea te na ozlijeđene Kovačevića i Linića.

Susret Istre i Šibenika posebno će biti zanimljiv napadaču Istre Ivanu Rodiću. Rodić je bivši igrač Šibenika te je dobro upoznat sa stanjem i kvalitetama šibenske momčadi. "Sa tim momcima dijelio sam svlačionicu godinu dana. Znam što i koliko mogu. Nama itekako trebaju ta tri boda i to ne bi trebalo doći u pitanje."

Nedostaju: Kovačević, Linić, Stranatić (ozljeda), Belle, Škorić (kartoni)

U Pulu su Šibenčani otputovali bez devetorice igrača. No, situacija na tablici im je takva da u svakom sljedećem susretu, bez obzira na ime protivnika, moraju tražiti sva tri boda. To je jedini način da se maknu sa začelja ljestvice, pobjegnu iz ugrožene zone u kojoj se trenutno nalaze.

"Očekivanja su barem da ne izgubimo, ali nećemo se tako postaviti nego ćemo se postaviti da probamo pobijediti jer u ovom trenutku remi nam baš i ne bi odgovarao. Tako da ćemo sve karte dati u napad", kazao je Marko Kartelo apostrofirajući kako njegova momčad bolje igra u gostima nego na domaćem terenu.

Sastav će ponovno doživjeti promjene. Jer bez devet igrača otputovali su Šibenčani u Pulu. Promjena će biti na stoperskoj poziciji, Husmani upada u sastav umjesto Krište, a vidjet ćemo hoće li Lokica od prve minute zaigrati s novakom Brečevićem ili će mu priliku ukazati u drugom poluvremenu.

Nedostaju: Bačelić-Grgić, Medvid, Krišto (kartoni), Aračić, Georgievski, Elez, Fuštar, Malčić, Božić (ozljede/bolest)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Lokomotiva2:4Inter-Zaprešić
Zagreb1:0Zadar
Osijek0:0Hrvatski dragovoljac
Istra 19611:4Šibenik
Slaven Belupo0:1Rijeka
Karlovac 19191:0Varaždin
Cibalia0:1Dinamo
Hajduk3:1Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 17:25
    Ajmo Varteks!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 12:34
    Ima li izgleda da Babić danas zaigra za Osijek?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 12:32
    Evo ni ja se ne slažem da je Dinamo već osvojio prvenstvo, premda navijam za Dinamo. Ali mi je glupo slušati hajdukove šampionske izjave već godinama, kad ionako ništa od toga. Čekajte ljudi dok matematika potvrdi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 12:13
    danas ce puno toga bit jasnije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 12:08
    ako dinamo pobijedi i cibaliu i hajduka e onda se može reć da je osvojio.
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Lokomotiva2:4Inter-Zaprešić
Zagreb1:0Zadar
Osijek0:0Hrvatski dragovoljac
Istra 19611:4Šibenik
Slaven Belupo0:1Rijeka
Karlovac 19191:0Varaždin
Cibalia0:1Dinamo
Hajduk3:1Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123