Košarka

Zadar se prošetao kraj Cibosa

Iz Draženovog doma:Ivor Krapac • petak, 25.03.2011.
Zadar se prošetao kraj Cibosa
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Zadra proslavili su gostujuću pobjedu nad Cibonom u drugom kolu Lige za prvaka, a s obzirom na to što su obje momčadi prikazale prije nekoliko dana, u prvom ovosezonskom nastupu u hrvatskom prvenstvu, ne možemo reći da je to iznenađenje. No, način na koji su to Zadrani napravili apsolutno će zabrinuti sve kojima je stalo do Cibone, koja je, očito, došla do zida...

Trebao je to biti derbi kola, ali umjesto toga, u Draženovom domu dogodio se dvoboj neravnopravnih protivnika. Za one koji nisu vidjeli kako je to Cibona doživjela potop prošle subote protiv Borika u Jazinama, momčad Dražena Anzulovića pobrinula se da im pokaže - eto, ovako. Uz razliku što ovog puta nije bilo vruće atmosfere u dvorani i navijača koji su puhali za vratom njihovim igračima, ako je to proteklog vikenda moglo biti ikakvo opravdanje za Cibose.

Završilo je s 80:57 za goste, 23 razlike, s koliko je Cibonu na startu natjecanja nadjačao i Borik.

Prvo poluvrijeme igrački je u potpunosti pripalo Zadranima, ako već ne i rezultatski - nakon 20 minuta mogli su voditi i s više od četiri razlike, 38:34, s koliko se otišlo na odmor u svlačionicama. S obzirom da ni jedni ni drugi nisu briljirali, to što su gosti rezultatski držali stvari pod kontrolom dovoljno će dočarati koliko je Cibona bila slaba u prve dvije četvrtine.

Počelo je bez većeg rezultatskog odmaka na bilo kojoj strani. Sve do osme minute, ni Cibosi ni Zadrani nisu vodili s više od dva razlike, no gostujuća momčad uglavnom je bila u plusu.

Prvo nešto veće odvajanje Zadar je izveo poenima Marčinkovića i košem i dodatnim bacanjem Cara za 16:11 dvije i pol minute do kraja četvrtine. Ta prednost trajala je do 20:15, da bi Bogdanović tricom i Krapić poenima pod obručem povezali domaću mini-seriju od 5:0 za 20:20 na kraju prve dionice.

U drugoj četvrtini, već uobičajeno za Cibonu u posljednje vrijeme, došlo je do pada kada je Anzulović dao predah Vragoviću i počeo "miksati" s Bogdanovićem, Baraćem, pa i Damirom Miljkovićem na poziciji organizatora igre. Nakon što su u 13. minuti stvari bile u egalu (24:24), gosti su ušli u seriju od 8:0, uz četiri poena Olivarija i Carovo polaganje u kontri u tom razdoblju, nakon što je iskoristio Miljkovićevo petljanje s loptom, oduzeo je, pa to naplatio na drugom kraju parketa.

Uz dvicu i tricu Zubčića u kratkom periodu, Cibona je u manje od minutu smanjila na 32:29 četiri i pol minute do poluvremena, da bi potom, nakon što su se Zadrani privremeno ponovno vratili na osam razlike (38:30), u završnici druge četvrtine prepolovili tu razliku. Vrbanc s dva slobodna bacanja i Lalić poenima "iz odbojke" donijeli su domaćima približavanje na 38:34 na poluvremenu.

Ipak, bez obzira na relativno povoljan rezultat, Cibona je u prvom poluvremenu igrala toliko slabo da se to kad-tad moralo osjetnije odraziti na semaforu. Naravno, u slučaju da tako nastave i u trećoj četvrtini, a nastavili su čak i gore.

Ne postoje dovoljno dobre riječi kojima bi se opisalo na što su to Cibosi ličili u trećoj četvtini, ali nekoliko brojki reći će puno o tih deset minuta domaće momčadi. Zabili su samo sedam poena i na kraju treće dionice bili na minusu od 20 razlike, 61:41 za goste, a na tom putu, izgubili su deset lopti u četvrtini i bili na 3/12 iz igre, s čime bi bilo teško nositi se i s juniorskim momčadima.

Zadranima je bilo dovoljno da igraju kao da im je stalo, malo pritisnu u obrani, bore se za "ničije" lopte i tu i tamo nešto i zabiju da u posljednjih deset minuta uđu s +20. U tom periodu, goste je s deset poena vodio Car, dok se s pet poena pridružio Brown.

Zadržati tih 20 razlike u posljednjoj četvrtini bila je stvar rutine. Zadar je dovoljno iskusna i kvalitetna momčad da to napravi, a da se ne lažemo, kvalitetan bi bio i netko slabiji od momčadi Pine Grdovića.

Glavni junak gostiju na putu do uvjerljive pobjede bio je Marko Car, s 24 poena i po sedam skokova, asistencija i osvojenih lopti. Valorizacija mu je bila 40, veća nego kompletna Cibonina, 39, što će također reći puno o ovoj utakmici.

Brandon Brown dodao je 20, a Šime Olivari 13 poena za Zadar, dok su za Cibose preko deset zabili jedino Bogdanović (16) i Ante Krapić (12). No, Bojan je imao samo 6/15 iz igre, a završio je i sa sedam izgubljenih lopti.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov26.03.2011. u 16:57
    jel sad jasno kako je cibona dominirala godinama? eee, a kad se maklo s političke sise- evo pravog lica...
    irilov
  • nido26.03.2011. u 14:22
    ...Zula daj otkaz i neka se raspusti ova ekipa a ubacit juniore i bolje bi prosli...
    nido
  • nido26.03.2011. u 14:20
    ....jadan si ti kad tako mislis, nikad ne bih tako nesto zelio Ajduku da se desi iako ne navijam za njih i najveci su nam rivali...uvijek pred sebe stavim kao prvo "hrvatski sport"...
    nido
  • Obrisan korisnik26.03.2011. u 11:14
    Ovo su nekoć bili klubovi sta su harali Europom...NAŽALOST danas je sve drukčije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.03.2011. u 09:56
    @gomes... a sta mislis da zadnja 4 kola nece htjet ni igrat pa ce zavrsit 0-10.. daj se bar informiraj kak liga izgleda prije nego pocnes pisat sranja
    Obrisan korisnik