Košarka

Split pregazio Borik njegovim oružjem

Sa Gripa:Bernard Jurišić • petak, 01.04.2011.
Split pregazio Borik njegovim oružjem
Foto: Duje Bonačić

Borik je bio najugodnije iznenađenje nakon prva dva kola Lige za prvaka, no splitske Gripe i dalje su neosvojiva tvrđava ove sezone. "Žuti" su pregazili Borik uvjerljivije nego što to otkriva konačnih +15, a zadarsku su momčad pobijedili upravo njegovim najjačim oružjem - agresivnošću i trkom...

Uvjerljiv poraz u Sinju u prošlom kolu mobilizirao je momčad Splita uoči dolaska Borika na Gripe. Zadrani su u prva dva kola pregazili Cibonu i pošteno namučili Cedevitu, no na gostovanjima su ipak neka druga momčad nego u Jazinama.

Splićani su od prve minute jurnuli "na glavu", kao da su željeli zaskočiti goste upravo u njihovim najjačim adutima. Agresivnosti i brzoj tranziciji. Utakmicu su otvorili sa 15:6, a serijom od devet poena Subotića već u sredinom druge čevrtine prednost Splita bila je 34:16.

"gledajte grgurevića, a ne menadžere"

Trener Splita Mladen Vušković imao je razloga za zadovoljstvo reakcijom svoje momčad u današnjem susretu. "Potonuli smo nakon Sinja i više nego što smo očekivali i priznajem da smo se pribojavali i Borika i naše reakcije. Ako protiv ovakvog protivnika uspijete biti agresivniji i borbeniji, to puno govori. Mogu samo čestitati svojim igračima jer su pružili i više od očekivanog."

Borikov strateg Neven Plantak na sličan je način opisao susret: "Dovoljno je vidjeti 41-18 u skokovima da vam sve bude jasno. S takvom neagresivnošću ne može se dobiti ekipa koja je i inače bolja od nas. Skidam kapu i igračima i treneru Splita na maksimalnoj borbenosti i zasluženoj pobjedi", i za kraj poručio svojim, ali i ne samo svojim mladim igračima:

"Svim 'klincima' koji imaju 3-4 menadžera poručujem da se ugledaju na Antu Grgurevića. Neka više rade, a manje pričaju."

U trećoj četvrtini Borik je pokušao visokim presingom napasti Splićane, no i za to su "žuti" pronalazili rješenja, iz minute u minutu povećavali prednost, koja je minutu prije kraja treće četvrtine iznosila uvjerljivih +25 (58:33).

Samo 37 poena dozvolili su "žuti" "zelenima" u 30 minuta igre, a najbolju sliku igre i zalaganja "žutih" dočarava podatak da su Splićani susret završili s čak 23 skoka više od Borika (41-18). Prednjačio je Ante Grgurević s čak 10 napadačkih skokova, 13 ukupno.

Agresivnost i žestina splitske momčadi pala je tek u posljednjoj četvrtini, kad je utakmica rezultatski već bila odlučena, pa su gosti na kraju rezultatski i dobro prošli.

"Nakon poraza u Sinju malo nam se poljuljalo samopouzdanje, pa smo u ovoj utakmici željeli pokazati pravo lice. I kad smo vodili 25 razlike nismo mislili da je gotovo, jer je Borik momčad koja ako uđe u ritam kod svakog rezultata može biti opasna", izjavio je nakon utakmice Grgurević, koji je otkrio "skakačku tajnu":

"Kad sam krenuo u sezonu znao sam da nisam na svojoj maksimalnoj razini, ali sad sam blizu i mislim da sam sposobna u svakoj utakmici imati 12-13 skokova. Današnjih 10 u napadu je lijepa brojka, baš sam zadovoljan. Nema tu filozofije, skok je težak, ali pošten rad."

Borikov centar Marino Šarlija nije dvojio u čemu je danas bila najveća prednost Splita: "Nismo znali odgovoriti na njihovu agresivnost. Rijetko je kad neka momčad agresivnija od nas, Split je to danas bio, nadskakali su nas i zasluženo pobijedili."

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.04.2011. u 20:11
    "Svim 'klincima' koji imaju 3-4 menadžera poručujem da se ugledaju na Antu Grgurevića. Neka više rade, a manje pričaju." - BRAVO PLANTAK, TO SI DOBRO REKA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 22:54
    Bravo Splite
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.04.2011. u 22:39
    Između statistike HKS-a i očiju Sportneta uvijek vjerujte ovom drugom ;-). Čiklić nije ulazio, Mahlbašić je u zapisniku bio na njegovom mjestu i tu se HKS-ova statistika "zbunila".
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika01.04.2011. u 22:25
    ali današnja statistika na sportnetu i službena statistika HKS-a se ne poklapaju. prema HKS-u Mahalbašić nije uopće igra i Čiklić je zabija 4
    jugoplastika
  • highlanderSINJ01.04.2011. u 22:23
    u sinju je bio dobar ....
    highlanderSINJ