Nogomet

Jadranski derbi za "opušteni" Hajduk

Sportnet • subota, 02.04.2011.
Jadranski derbi za "opušteni" Hajduk
Foto: Duje Bonačić

Osim zagrebačkog gradskog derbija u subotu se igra još šest utakmica Prve HNL, među kojima se ističe - jadranski derbi...

Poraz od Dinama Hajdukovo je proljeće učinio značajno manje napetim od jeseni. Trofeji ove sezone neće svraćati na Poljud, a proljeće bi bilo pametno iskoristiti za definiranje snaga za novu sezonu. Rijeka će biti prvi protivnik koji će testirati "opuštene" Splićane.

"Znamo da su naše utakmice s Rijekom uvijek atraktivne i zanimljive, često i na granici regularnosti. Sjećam se prve utakmice ove sezone u Rijeci kad je po meni Hajduk odigrao baš hajdučki, možda i najbolju utakmicu sezone, ali se sjećam i da je bila iznimno teška i zahtjevna, ali i kvalitetna. Rijeka je protivnik kojeg respektiramo", rekao je trener Goran Vučević u najavi utakmice.

U ovakvim se utakmicama uglavnom puno očekuje od braće Sharbini, zbog Ahmadovog isključenja protiv "svojih" će zaigrati samo Anas. Za Hajdukovce je najbolja vijest da je Andrić spreman, a u prvih 11 očekuje se i Tičinović.

Nedostaju: Oremuš, Bulku (ozljeda), Ah.Sharbini (kartoni)

Jadranski derbi je pred vratima, Riječane čeka susret s Hajdukom. Uglavnom su uvijek iste želje nogometaša Rijeke pred odlazak u Split, a to je ostati neporažen. Međutim, prema najavama Elvisa Scorie, to ne znači da će se Rijeka na Poljudu braniti.

”Imamo maksimalno povjerenje u napadače jer moje mišljenje je da moramo zabiti gol ili dva u Splitu ako želimo uzeti bod ili bodove”, rekao je Scoria. Što se tiče napadača, još uvijek postoji dilema hoće li u samom vrhu napada zaigrati Vedran Gerc ili mladi Dražen Pilčić. ”Želimo igrati na način kako smo igrali do sada na gostovanjima, da pokušamo biti kompaktni, agresivni i protivniku ne dozvolimo dominaciju na svom terenu te puno prilika kao u Varaždinu”, objasnio je strateg Rijeke koji ima iskustva u pobjeđivanju Hajduka.

Jesenska utakmica između ova dva protivnika je ostala u ružnom sjećanju navijačima Rijeke jer je Hajduk došao do pobjedničkog pogotka nekoliko minuta prije kraja usprkos igraču manje. Može li Rijeka uzvratiti na Poljudu?

Nedostaju: Kreilach (ozljeda)

Dugo se pobjeda u Vinkovcima nije čekala ovako dugo kao što je to slučaj uoči subotnjeg gostovanja Varaždina. Posljednji trijumf Cibalia je upisala 27.11. prošle godine (3:1 protiv Šibenika), a nakon toga bodove su igrači Stanka Mršića skupljali na "kapaljku". Posebno simpatizere nebesko-plavih brine neuvjerljiv ulazak u proljetni dio prvenstva i "mršava" dva boda u četiri odigrane utakmice, uz samo jedan postignuti pogodak.

Momčad Samira Toplaka Vinkovčani, stoga, dočekuju silno motivirani, željni konačno pokrenuti stvari i ponovno se uključiti u borbu za treće mjesto. Tijekom ove reprezentativne stanke nekoliko je igrača (Tomić, Parmaković, Koledić) zbog ozljeda radilo po posebnom programu, tako da Stanko Mršić još uvijek ne zna na koga će moći računati u subotnjoj utakmici. Sigurno je jedino da igrati neće Tomislav Radotić, koji još uvijek odrađuje kaznu nakon crvenog kartona u dvoboju s Dinamom.

Osim prve proljetne pobjede, Vinkovčani će protiv Varaždina tražiti i samopouzdanje za kup-utakmicu s istim protivnikom, koja je na rasporedu već narednog utorka.

Nedostaju: Radotić (kartoni)

Varaždinci su u Vinkovce otputovali u 'punoj ratnoj spremi', odnosno skoro cijeli seniorski pogon, 21 igrač, krenuo je s trenerom Samirom Toplakom spreman za dvije utakmice protiv Cibalije. Prva na redu je ona prvenstvena, a trener kaže: "Potpuno smo rasterećeni u iduća četiri susreta, a titula favorita je na protivnicima. To nam odgovara, idemo igrati nogomet, odigrati onako kako treniramo. Imperativa nema."

Toplak naglašava da Cibalia igra sasvim drukčiji nogomet od Varaždinaca: "Vinkovčani su tvrd i teški protivnik, igraju na rezultat. Kažnjavaju i najmanju grešku, što znači da ih moramo smanjiti na minimum."

U prva četiri prvenstvena kola Varaždinci su imali problema s obranom, pa je posebno na tome trener radio sa svojim igračima u prvenstvenoj pauzi, a svakako notu samopouzdanja cijelom kolektivu daje činjenica da su čak tri igrača dobila poziv za mladu reprezentaciju. Njih troje se s reprezentativnog okupljanja vratilo puno elana, koje će, nadaju se u Klubu, prenijeti na teren i u klupskom dresu.

Nedostaju: Zubak (ozljeda), Golubar (ozljeda)

Nakon poraza na Šubićevcu i najoptimističniji navijači Osijeka shvatili su da od Europe neće biti ništa. Osječanima je dobro došla stanka kako bi se što bolje pripremili za nastavak sezone jer nalaze se vrlo blizu "utopljenicima", a svakako se želi izbjeći borba za ostanak do posljednjeg kola. Bijelo-plavi će morati početi skupljati bodove, barem u Gradskom vrtu jer u protivnom, situacija će biti sve teža kako prvenstvo bude primicalo kraju.

Sljedeći protivnik Osijeka je Inter iz Zaprešića koji je sve samo ne lak zalogaj. Naime, Zaprešićani ove sezone spadaju među najbolje gostujuće momčadi, a posljednji poraz na gostovanju doživjeli su prije više od sedam mjeseci. Osječani znaju za taj podatak i žele staviti "točku na i" izvrsnog niza gostiju: "Želimo prekinuti uspješan niz Intera, kao što su oni nama jesenas prekinuli 17 godina dugu seriju neporaženosti u međusobnim susretima", najavio je trener bijelo-plavih Branko Karačić.

Navijače Osijeka raduje vijest da će nakon jedanaest godina Marko Babić ponovno zaigrati za matični klub. Karačić još nije odlučio hoće li Babić krenuti od prve minute ili će ući s klupe, no najavio je kako će ga svakako koristiti u susretu s Interom. U kombinacijama za subotnji susret neće biti Hrvoja Bubala zbog angine te Milana Pavličića koji ima ozbiljnih problema s koljenom i očekuje ga operativni zahvat pa je za njega sezona završena.

Nedostaju: Bubalo, Pavličić (ozljeda)

Povratak u Osijek za Iliju Lončarevića prilika je da vidi koliko mu se promijenilo stanje momčadi u reprezentativnoj stanci. Kao i na samom početku drugog dijela prvenstva, trener je svoje izabranike "brusio" u prijateljskim utakmicama. Kako su brige o ostanku u Prvoj HNL manje-više gotove, mlada momčad ima priliku do kraja se dokazivati pred skautima bogatijih klubova.

Zna i trener da Inter na ljeto čeka rasprodaja igrača pa izalazak u Europu nije imperativ. Ako se dogodi, dobro, ako ne, opet dobro. Zato će Osijek biti jedna u nizu prilika za opušteniju predstavu protiv momčadi koja ih nadigrala u prvom dijelu prvenstva, ali je ostala praznih ruku. Zaprešićani bi sigurno potpisali isti ishod i za susret u Gradskom vrtu.

Danas Osječanima gori pod noktima. Dva protivnika nalaze se pozicijama za koje bi se moglo reći kako su obrnute u odnosu na prognoze uoči sezone. Bijelo-plavima pobjeda je imperativ. Žutima preostaje nadigravati se.

Nedostaju: nitko

Slaven Belupo u subotu očekuje utakmica s Karlovcem na Gradskom stadionu u Koprivnici. Bit će to druga utakmica novog trenera Royja Ferenčine, nakon remija u Varaždinu prije dva tjedna.

Situacija Farmaceuta na ljestvici nezavidna je, nalaze se na 13. mjestu, samo dva boda iznad zone ispadanja. Osim toga koprivnički klub je već osam kola bez pobjede i u popriličnoj je krizi. Zato će dvoboj s Karlovcem, koji također u zadnje vrijeme proživljava turbulentne dane, biti prilika da se s pobjedom barem malo poboljša stanje i položaj na tablici.

U odnosu na sastav koji je nastupio u Varaždinu Ferenčina je najavio promjene i nastup Bagarića, Bušića i Poljaka od prve minute. Osim toga novi trener izjavio je i sljedeće: "Blizu smo zone ispadanja i svaki nam je bod važan. Tako ćemo i postaviti našu igru. Znamo da je Karlovac kvalitetna momčad i respektiramo je, ali ja vjerujem u svoje dečke. Vjerujem da ćemo dobro odigrati i osvojiti bodove."

Nedostaju: Nynkeu, Maras (kartoni)

Nakon odlaska Igora Pamića na klupu Karlovca sjeo je Srećko Lušić koji će pokušati nastaviti s radom tamo gdje je stao Paminjo. Naravno, neće Lušiću biti nimalo lako, a prvu utakmicu pod vodstvom novog trenera Karlovac igra u Koprivnici protiv Slaven Belupa.

Pred gostovanje u Koprivnici Lušić je rekao: "Sigurno neću puno čačkati po momčadi jer za to nema razloga, do sada su dobro igrali. Ne znam još tko će početi utakmicu, ali nastojat ću voditi Karlovac kao moj prethodnik i taktički i igrački. Međutim, morat ću smisliti koga da stavim umjesto Parackog".

Igračima Karlovca nije bilo nikako lako zadnjih mjesec dana, a to su potvrdili Željko Kovačević i Josip Jerneić. Obojica su istaknula da je cijela situacija ostavila traga na igračima, međutim, da iz treninga u trening momčad djeluje puno bolje. Lušić za susret protiv Slaven Belupa ne može računati na ozlijeđenog Gorana Parackog, važnog igrača sredine terena.

Nedostaju: Paracki (ozljeda)

Uz Dinamo, Šibenik i Hrvatski dragovoljac dvije su najuspješnije momčadi proljetnog dijela sezone. U ovom kolu sučelit će se međusobno, a Šibenčani žele novu pobjedu, za potpuni bijeg sa začelja ljestvice i mir uoči nastavka prvenstva. Znaju da ih ne čeka lagan posao, ali vjeruju u svoje kvalitete.

''Vrlo bitna utakmica za nas. Tri boda iz ove utakmice bi bila jako, jako bitna u borbi za ostanak. Oni su postigli jako dobre rezultate u posljednje vrijeme, deset od mogućih 12 bodova zaslužuje respekt. Ali oni su posljednja momčad na tablici, mi moramo protiv njih ići na pobjedu, ne smijemo bježati od toga da smo favoriti u toj utakmici'', istaknuo je kapetan Goran Blažević.

Trener Lokica vjerojatno će se vratiti na uobičajenu 4-2-3-1 formaciju. Puno je teže odgonetnuti sastav s kojim će se Šibenčani suprotstaviti gostima. Dosta je igrača imalo problema s ozljedama, pa će vjerojatno i to diktirati početni sastav.

Nedostaju: Tokić (ozljeda)

Hrvatski dragovoljac pokušat će u Šibeniku nastaviti svoj odličan proljetni niz. Malo tko se mogao nadati da će nakon četiri odigrana kola u nastavku prvenstva jedina ekipa koja je skupila identičan broj bodova kao i vodeći Dinamo biti upravo ekipa Davora Mladine. Osvojili su deset od mogućih 12 bodova, ali to još uvijek nije bilo dovoljno da se pomaknu s posljednjeg mjesta prvenstvene ljestvice.

Na Šubićevcu Crni neće odustat od igre koja im je donijela toliko uspjeha u proljetnom nastavku. ''Mi u proljetnom dijelu svaku utakmicu idemo na pobjedu, a tako će biti i ovaj put. Šibenik je opasan iz prekida i ako se tu dobro obranimo možemo puno toga dobrog napraviti. Igramo na tri boda pa ako i uzmemo samo jedan, bit će dobro,'' najavio je Mladina.

Borba za prvoligaški opstanak možda u ovom trenutku za Dragovoljce i ne izgleda tako daleko. Istra im bježi samo jedan bod, ali žele li napredovati u poretku, morat će nastaviti s pobjedama. Domaćin je također u dobroj formi, ali prema prikazanoj igri u posljednjim utakmicama navijači Hrvatskog dragovoljca mogu se nadati dobrim vijestima iz Šibenika.

Nedostaju: Kukoč (ozljeda), Marković, Zlatar (bolest)

Nakon katastrofalnog ulaska u nastavak prvenstva Istru 1961 je napustio Zoran Vulić, a njegovo mjesto je zauzeo bivši trener Karlovca - Igor Pamić. Div iz Žminja peti je trener Istre 1961 ove sezone, a debi na klupi Puljana imat će u utakmici protiv Zadra.

Zadar na Aldo Drosinu dolazi kao najlošija gostujuća momčad lige. Igor Pamić je u svome stilu najavio ovu utakmicu: "Nema kalkulacija. Idemo iz utakmice u utakmicu, a Zadar je naša jedina zanimacija. Želim punu koncentraciju i mnogo volje. Moramo napraviti sve u svojoj moći da pobijedimo." Paminjo je dodao da se njegovi igrači moraju trgnuti ukoliko žele osigurati ostanak: "Trebat će nam borci ako želimo osigurati ostanak u ligi. Pogreške se kod mene neće opraštati."

I kapetan Dalibor Pauletić najavljuje puno bolji nastup Istre: "Na održanim treninzima izgledamo dosta dobro. Momčad je potpuno spremna za zadatke koji ih u subotu očekuju. Vjerujem da će gledatelji u subotu napokon vidjeti pravu Istru te zajedno s nama proslaviti prvu proljetnu pobjedu."

Nedostaju: Stranatić (ozljeda), Belle (kartoni)

Dvotjedna stanka je gotova i pred nogometašima Zadra je novi prvoligaški ispit. Ponovno će snage omjeriti s izravnim konkurentom za ostanak, ali nakon što su u prošlom kolu nadvisili Lokomotivu Zadrani ipak nešto rasterećeniji putuju u goste Istri kojoj gori pod nogama. Upravo na kartu nervoze i imperativa pobjede domaćina mogao bi igrati Dalibor Zebić.

U odnosu na posljednji prvenstveni dvoboj zadarskom strategu se na raspolaganje vraćaju Ježina i Jerbić koji su odradili svoje kazne, ali momčad će biti oslabljena odlaskom iskusnog Želimira Terkeša koji karijeru nastavlja u Kini. Samim tim se otvorilo mjesto u napadu za nekog od igrača s klupe, a još uvijek se ne zna tko će dobiti priliku uz Santinija.

Za vrijeme stanke momčad je uglavnom trenirala i igrala utakmice između sebe jer je nedostajalo raspoloživih protivnika. Upravo je to izdvojio i direktor Josip Bajlo rekavši: "U miru smo se pripremali za nastavak prvenstva i jedini hendikep je taj što nismo uspjeli odigrati nijednu kontrolnu utakmicu."

Nedostaje: Glumac (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Lokomotiva0:0Split
Šibenik2:2Hrvatski dragovoljac
Osijek1:0Inter-Zaprešić
Istra 19611:0Zadar
Hajduk1:1Rijeka
Cibalia2:0Varaždin
Slaven Belupo4:0Karlovac 1919
Zagreb0:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.04.2011. u 13:47
    Trebali su Rijeku i Hajduk prenosit na HRT-u. Koji moroni.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom02.04.2011. u 11:49
    Ajmo Hajduče dobit ovu
    The Phantom

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Lokomotiva0:0Split
Šibenik2:2Hrvatski dragovoljac
Osijek1:0Inter-Zaprešić
Istra 19611:0Zadar
Hajduk1:1Rijeka
Cibalia2:0Varaždin
Slaven Belupo4:0Karlovac 1919
Zagreb0:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123