Nogomet

Preko Kupa do Europe

Ivana Strahija, Ante Jukić • utorak, 05.04.2011.
Preko Kupa do Europe

Manifestacija "Dani Varaždina u Vinkovcima" završava danas, prvom polufinalnom utakmicom Kupa Hrvatske. Ni Cibalia ni Varaždin ne skrivaju želju za plasmanom u finale, koje bi vrlo lako moglo značiti i plasman u Europu za jednu od ove dvije momčadi. Utakmica u Vinkovcima započinje u 18 sati.

Cibalia

Za Cibaliju definitivno ne vrijedi ona priča o Kupu kao sporednom natjecanju, iz kojeg i nije neka velika šteta ispasti. Još od 1999. godine i nesretnog poraza u finalu od Osijeka, Vinkovčani s nestrpljenjem iščekuju novu priliku za svoje mjesto pod "Rabuzinovim suncem", a nakon što je ždrijeb polufinala momčadi Stanka Mršića dodijelio Varaždin, iz grada na Bosutu stigla je jasna i nedvosmislena poruka - plasman u finale Kupa naš je glavni cilj ovog proljeća!

Daleko od toga da u Vinkovcima ne respektiraju Varaždince, no, realno, mogla je Cibalia u ovoj fazi natjecanja dobiti i težeg protivnika. Da nebesko-plavi imaju itekako dobre argumente u ovom polufinalnom dvoboju, pokazuje i pogled na tablicu HNL-a, ali i posljednji međusobni dvoboj ovih dvaju momčadi, odigran samo tri dana ranije. Cibalia je, podsjetimo, u prvenstvenoj utakmici slavila s 2:0, golovima Jurića i Kresingera.

Toplak: "Sastav ću sigurno mijenjati, a nemam baš ništa za izgubiti, mogu samo pogoditi. U svakoj će liniji biti po jedna izmjena."

Iako je Stanko Mršić odmah po završetku spomenutog susreta izjavio: "Kup dvoboj bit će nešto posve drugo. Moguće je kako su Varaždinci danas i skrivali neke svoje adute", subotnja utakmica ipak je bila određeni pokazatelj forme vinkovačkog i varaždinskog prvoligaša. Nakon nešto lošijeg ulaska u proljetni dio sezone, Cibalia se evidentno diže, dok su Varaždinci, sada se to već može slobodno reći, u maloj krizi.

Ponajbolji igrač nebesko-plavih, Dino Kresinger, očekuje drugačije postavljenog protivnika nego što je to bio slučaj u subotu. "Ono je bila utakmica u kojoj se igralo isključivo za bodove, dok će u utorak biti važan svaki gol. Varaždin će se vjerojatno postaviti malo zatvorenije, tako da ćemo imati više problema s probijanjem obrambenog bloka."

Kresinger prednost Cibalije vidi u trenutnoj formi, ali i višednevnom boravku Varaždinaca u Vinkovcima: "I mi smo ove sezone bili u sličnoj situaciji, kada smo "spajali" kup i prvenstveni dvoboj u Puli, i iz vlastitog iskustva znam da se to zna negativno odraziti na momčad, pogotovo ako se izgubi ta prva utakmica. Oni su ovih dana, htjeli ne htjeli, morali razmišljati o porazu, dok je kod nas atmosfera odlična. Pobjeda nas je psihološki dignula i jedva čekamo ponovno istrčati na teren."

Na kraju druženja s novinarima napadač Cibalije rekao je rečenicu koja možda i najbolje oslikava atmosferu u klubu uoči utakmice: "Ovo je prilika generacije, žarko želimo zaigrati u finalu."

Varaždin

Utakmica uživo na internetu!

Iako naoko ne toliko važan, današnji dvoboj Cibalije i Varaždina ući će u povijest. Bit će to, naime, prva utakmica koju će biti izravno prenošena na internetu, na klupskoj web-stranici vinkovačkog prvoligaša. Nema sumnje, hvale je ovo vrijedan projekt Cibalije.

Upravo atmosferu u Vinkovcima Varaždinci smatraju svojom prednosti, jer se u tom gradu ne govori o baš ničem drugom osim dohvaćanju finala Kupa."Kad smo stigli u petak, već se u svakom kafiću govorili o Kupu. Vinkovci dišu za tu pobjedu, što stavlja nevjerojatni pritisak na domaće igrače. To je za njih teško breme, sigurno će ih mučiti u utakmici", kazao je Samir Toplak, trener Varaždinaca.

Njegovi momci pak u utakmicu idu bez ikakvog imperativa: "Naš cilj za ovu sezonu bio je samo ostanak u ligi, a sad smo pred finalom Kupa. To je ogromno postignuće s obzirom na uvjete u kojima radimo", kaže Toplak i dodaje: "Uistinu idemo na pobjedu. Neriješeni rezultat stavit će na nas pritisak kojeg ne trebamo, a ako pobijedimo u Vinkovcima, povećava se šansa da ćemo proći u finale Kupa, na kraju krajeva, kod kuće ove sezone još nismo izgubili."

Naučili su Varaždinci dakle nešto na prošlogodišnjem debaklu protiv Šibenika, a i subotnja im je utakmica protiv Cibalije u prvenstvu bila veliki putokaz. Toplak je sa svojim igračima radio najviše na obrani: "U subotu nismo bili pravi i radili smo ogromni broj grešaka, po prvi puta u utakmici nismo bili pravi. Cibalia je u subotu igrala lošije od Karlovca pred par kola, nismo si smjeli dopustiti poraz. U glavama igrača mora se posložiti svijet o tome odakle dolazi greška, moraju se opustiti i igrati se nogometa."

Mršić: "Ne planiram puno mijenjati momčad koja je u subotu odigrala dosta dobru. Postoji tek mogućnost da priliku dobiju Božić (i)li Koledić."

Za razliku od svog kolege na klupi Cibalije, Toplak planira dosta izmjena: "Uvest ću tri-četiri friška igrača, srećom imam takav kadar da mogu bez straha birati. Planiram u svakoj liniji po jednu izmjenu, bit će to igrači profila drukčijeg od onih iz 'prve postave', mislim da ću time iznenaditi protivnika."

Toliki broj izmjena je u neku ruku rizična zamisao, no Toplak se ni malo ne brine: "Nemam baš ništa za izgubiti, mogu samo pogoditi, ili ne. I to je to."

A kao konačnu najavu Toplak je kazao: "Mi nakon subote i loše prezentacije možemo igrati samo bolje, dok je Cibalia pokazala svoj maksimum, ne može mnogo bolje od toga."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 14:59
    Super...sada možemo još više spektakularnih utakmica gledat zahvaljujući SPTV-u...
    Obrisan korisnik
  • rider1105.04.2011. u 13:35
    e ovo se zove marketing!!! a ne mukte dresovi!!! bravo za vinkovce!!!
    rider11
  • Obrisan korisnik05.04.2011. u 08:45
    a bit će prijenos i na novoj sportskoj televiziji :-p
    Obrisan korisnik