Košarka

Split protiv Cibone brani "tvrđavu Gripe"

Bernard Jurišić, Ivor Krapac • nedjelja, 10.04.2011.
Split protiv Cibone brani "tvrđavu Gripe"
Foto: Bruno Karadža

Dvije i pol godine prošle su otkako je Cibona posljednji put gostovala na Gripama. Sjećate se, teško je i zaboraviti, kako je Gvajanac Rawle Marshall divljački mlatio Sinišu Štembergera, a sudbina poput boksačkog suca potom osudila dva najtrofejnija hrvatska kluba na dvije i pol godine izgnanstva iz splitskog "hrama košarke"...

Dvije i pol godine Cibone nije bilo na Gripama. I makar Splićani to neće tako lako priznati - nedostajali su splitskom "hramu košarke" njegovi najveći rivali. Dokazat će to i zacijelo dobro ispunjene tribine na nedjeljnom derbiju klubova slavne prošlosti.

Posljednji put Cibosi su na Gripama bili u studenom 2008., u utakmici koju je obilježio rijetko viđeno višestruko divljačko sjedinjavanje šake Rawlea Marshalla s glavom Siniše Štembergera. Svratili su te sezone "vukovi" još jednom pod Marjan, u Ligi za prvaka, ali ne na Gripe, nego u Spaladium Arenu.

ostali samo rozić i zubčić

Samo dvojica sudionika posljednjeg "Marshallovog" derbija Splita i Cibone na Gripama i večeras će biti na parketu, obojica u Ciboninom dresu: Marin Rozić i Tomislav Zubčić. Iz splitske momčadi - baš nitko. Tadašnji treneri Slobodan Subotić i Velimir Perasović odavno već ne stanuju na Gripama i pod Tornjem.

Ipak, iz sadašnje momčadi Splita zadnjeg gostovanja Cibone u travnju 2009. u Spaladium Areni sjeća se Ante Grgurević, koji se "žutima" priključio tijekom te sezone.

Splićani su u međuvremenu prošli pravu katarzu, prošle sezone dosegli su najnižu točku ne plasiravši se u Ligu za prvaka, ali su zato ove sezone autoritativno protutnjali A-1 ligom i s obzirom na sve Cibonine probleme, pojavili se kao stidljivi favoriti u okršaju sa svojim najvećim rivalom. Iako to nitko u žutom taboru neće glasno priznati.

"Cibona je ove sezone igrala i NLB ligu i Euroligu, imaju četiri potencijalna reprezentativca, vodi ih hrvatski izbornik i sigurno imaju kvalitetu. Sva događanja oko kluba neminovno su utjecala na momčad, pa u zadnje vrijeme nemaju dobre rezultate. Cibonu smatram favoritom, ali mi igramo kod kuće", rekao je trener "žutih" Mladen Vušković.

A to ipak nešto znači, jer Splićani ove sezone još uvijek uspješno brane "tvrđavu Gripe". Svi protivnici ove sezone položili su oružje pred splitskom dvoranom, no ruku na srce - Cibona je dosad najveći izazov.

"Čekali smo ove utakmice s regionalnim ligašima cijelu sezonu, a sad nas u tjedan dana čekaju tri. Protiv Cedevite nam je nedostajao vanjski šut za više od časnog poraza, nadam se da će nas protiv Cibona služiti. Prednost Splita? Kolektivna igra i borbenost, to su naše odlike od prvog dana sezone. Cibona ima veću individualnu kvalitetu i puno ovisi o tome kakav će dan imati Bogdanović, Rozić i ostali, mi više polažemo na momčadsku igru. I domaći teren. Nadam se da ćemo prvi put ove sezone imati i veliku podršku s tribina", zaključio je Vušković.

gledateljima dres i knjiga

Brojka od 1.200 gledatelja s prve utakmice protiv Darde, kad su splitski ljubitelji košarke došli pozdraviti Nikolu Vujčića u žutom dresu, usprkos dobrim rezultatima i vibracijama među "žutima" do travnja nije nadmašena. Na Gripama vjeruju da će derbi protiv Cibone biti utakmica koja će ubilježiti novi vrhunac posjete ove sezone.

Utakmica počinje u 20:15 sati, neće je prenositi ni jedna TV kuća, a iz splitskog kluba pripremili su i nagradnu igru u poluvremenu u kojoj će pobjednik na poklon dobiti dres Splita, a poraženi klupsku monografiju "Od Starog placa do vrha Europe".

Cibona u Split dolazi osokoljena nakon što su u srijedu prekinuli niz od sedam poraza započet još u NLB ligi, a iako se kraj te loše serije dogodio protiv Zaboka, momčadi koja je od svih sudionika Lige za prvaka pokazala najmanje, "vukovima" je bilo bitno slaviti zbog podizanja samopouzdanja, koje je bilo ozbiljno narušeno slabim početkom prvenstva.

Naravno, gostovanje u Splitu bit će teži izazov nego ogled sa Zabokom kod kuće, a bit će to pravi test jesu li pozitivne stvari pokazane u srijedu bile samo bljesak ili najava nečeg konkretnijeg. Prije svega tu mislimo na napadački jako dobro izdanje Bojana Bogdanovića, čija je igra u posljednje vrijeme sugerirala veliku krizu, ali i na dobru ulogu Damira Miljkovića, koji je pokazao da može pomoći kao prinudno rješenje kada na parketu nema Karla Vragovića, Ciboninog prvog, a zapravo i jedinog razigravača.

Ukoliko se tome pridoda da su protiv Zaboka dobro reagirali i Goran Vrbanc i Leon Radošević, Josip Vranković može s više optimizma gledati prema nastavku sezone. No, ima i još puno prostora za napredak, ponajprije u obrani u reketu i u skoku, dva segmenta u kojima Cibonini igrači još uvijek previše "plivaju" da bi optimizam njihovog trenera bio još veći.

Kako je Vranković najavio nedugo po dolasku na Ciboninu klupu, cilj ove momčadi bit će osigurati nastup u NLB ligi u sljedećoj sezoni, a s obzirom da je za ostvarenje tog cilja važno biti ispred Splita, Vukovi ne mogu pobjeći od odgovornosti. Iako bi i s porazom imali još dosta vremena za popravak, ovo je Ciboni vrlo bitna utakmica.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2011. u 16:20
    odavno ovo vise nije derbi utakmica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2011. u 15:10
    Ajmo Plaviiii
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.04.2011. u 14:57
    ajmo Cibosi !
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda10.04.2011. u 12:46
    moje mjesto rođenja split a trenutno prebivalište zagreb i navijanje za cibonu.ovdje ću morat ostat neutralan
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik10.04.2011. u 12:16
    sretno Splitu
    Obrisan korisnik