Košarka

Uniksu Eurokup na Popovićevim krilima

Ante Zovko • nedjelja, 17.04.2011.
Uniksu Eurokup na Popovićevim krilima
Foto: Marin Sušić

Uniks iz Kazana pobjednik je devetog izdanja Eurokupa. U finalu u Trevisu ruski je predstavnik svladao španjolski Cajasol 92:77 uz sjajnu partiju Marka Popovića u redovima pobjednika. Hrvatski je reprezentativac i ponio titulu najkorisnijeg igrača završnog turnira.

Nakon Nevena Spahije, koji je prošle sezone odveo Valenciju do kraja, Hrvatska opet ima predstavnika u pobjedniku Eurokupa. Marko Popović dao je veliki obol u pobjedi Kazana protiv Cajasola - bio je drugi najkorisniji igrač na terenu, a okitio se i titulom MVP-a Final Foura. Momčad iz Kazana drugi je ruski pobjednik ovog natjecanja nakon moskovskog Dinama 2006.

Dogodine u Euroligu

Uniks je ovom pobjedom osigurao vizu za sljedeće izdanje Eurolige, što će im biti prvo pojavljivanje u najjačem europskom klupskom natjecanju.

Popović je pružio raznovrsnu partiju. Za gotovo 36 minuta ubacio je 18 poena (2/3 za dva, 3/6 za tri) uz 11 asistencija, dva skoka, dvije ukradene lopte i šest iznuđenih prekršaja. Na kraju je skupio valorizaciju 29, drugu najbolju na utakmici, ali s obzirom na statistiku može se reći kako je bio najkorisniji na terenu.

Uniks je teško bolje mogao početi utakmicu. U trećoj je minuti krenula serija i od 4:4 ruska je momčad za tri minute napravila 16:4, a svoj je veliki obol dao i Popović već tada s četiri asistencije i dvije trice za 32:16 nakon prvih deset minuta.

Pokušali su Španjolci s promjenom taktike, igrati na prekršaje, ali i to im se izjalovilo jer su protivnici redom pogađali s linije. Uz to su Lyday, McCarty i dalje zasipali koš i polovicom druge četvrtine podigli na 40:20. Kad se uz to dodaju promašaji Cajasola, Rusi su na poluvrijeme otišli s komotnih 51:36.

Cajasol je u nastavak krenuo "na glavu" i to im se djelomično isplatilo. Kirksay, Bullock i Triguero smanjili su na manje od deset razlike (53:44) i Španjolcima ponudili barem nekakvu nadu. Međutim, Uniks se čvrsto držao i održavao prednost na desetak poena dok je Popović nizao asistencije za suigrače.

Početkom zadnjeg dijela Urtasun je opet probudio nadu za Cajasol (73:64), ali nije dugo potrajalo. Sredinom zadnje dionice Maciej Lampe polaže za 80:66 i praktički rješava pobjednika. Naravno, to se pokazalo nedostižnim i Uniks je rutinski priveo susret kraju.

Najučinkovitiji u redovima pobjednika bio je Maciej Lampe s 26 poena i 11 skokova, što mu je donijelo valorizaciju 31. Kelly McCarty imao je 18 poena, koliko i naš reprezentativac. 15 je postigao Terrell Lyday. Kod Cajasola Txemi Urtasun upisao je 15 poena, koliko i Louis Bullock. Po 10 su imali Triguero (devet skokova) i Kirksay.

Eurokup, završnica

finale

Uniks Kazan92:77Real Betis

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Josip32118.04.2011. u 10:52
    Rubio po meni treba još puno drobe pojesti da bi bio prevaga igrač. Talentiran jeste i veliki potencijal ali mu je šut dosta loš. Barem one utakmice gdje sam ja gledao.
    Josip321
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 10:44
    Diamantidis definitivno nije play, a Teodosić je play koji ove sezone često igra na poziciji broj 2 jer on i Spanulis igraju zajedno 20-ak minuta po utakmici..
    Obrisan korisnik
  • Gogeta18.04.2011. u 10:22
    Ma ne ivos, nisu playmakeri, centri su...
    Gogeta
  • ivos18.04.2011. u 10:11
    gravedigger što ti pričaš? NiDiamantidis ni Teodosić nisu playmakeri
    ivos
  • Obrisan korisnik18.04.2011. u 09:27
    draper je vrlo dobar igrač...ALI, zaista nam ne treba u repki! imamo ukića i popovića koji su izvrsni igrači! a kao 3. play, neka ide na EP netko mlad...recimo katić iz splita, jer ionako neće igrati više od 2-3 min po tekmi, pored popa i ukića. na ostalim pozicijama smo isto dobro popunjeni i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik