Nogomet

Šibenski motiv na prvaka, Miše po drugu

Sportnet • subota, 30.04.2011.
Šibenski motiv na prvaka, Miše po drugu
Foto: Duje Bonačić

Uz borbu za Europu u Zaprešiću, Hajduk se bori za dojam, Šibenik protiv rasterećenog Dinama za opstanak, a i u preostale subotnje utakmice svi ulaze sa svojim računicama...

Ante Miše pobjedom je krenuo u svoj drugi mandat na klupi Hajduka i to na za Hajduk iznimno neugodnom stadionu u Koprivnici. Splićane u subotu očekuje Cibalia, a cilj je od dolaska nove struke na klupu jasno decidiran - svih pet pobjeda do kraja.

Vezane vijesti

"Mršić je jedan od najboljih trenera u Hrvatskoj. Radi odličan posao s Cibalijom, koja je tijekom nekoliko proteklih sezona jedno od najugodnijih iznenađenja. Cibaliju poštujemo, neće nam biti lako, ali moramo se postaviti kao favoriti", rekao je Hajdukov trener u najavi utakmice.

Početni sastav bi mogao biti vrlo sličan onome iz Koprivnice, što znači da će Tomasov ostati na lijevom krilu, a u vrhu napada će biti tandem Vukušić - Čop. U momčadi nema trojke koja je suspendirana zbog nedolaska na zakazanu terapiju prošlog vikenda, a Oremuš još nije zaliječen.

Nedostaju: Subašić, J. Buljat, An. Sharbini (suspenzija), Oremuš (ozljeda)

Iako su im šanse više teoretske prirode, u Vinkovcima još uvijek nisu odustali od borbe za treće mjesto i novog izlaska u Europu. Da bi ostali u trci sa Splitom i Interom, nebesko-plavi nasušno trebaju bod(ove) s Poljuda, no doći do njih neće biti nimalo lako. Ne zato što Hajduk imponira svojom snagom, nego zbog igara koje ovog proljeća pruža prvoligaš s Bosuta.

Vinkovčani su u nastavku sezone od moguća 24 boda osvojili njih samo sedam, uz tek četiri postignuta pogotka. Upravo ovaj, najvažniji segment igre glavni je problem momčadi Stanka Mršića, koja protivničku mrežu nije zatresla na tri uzastopna gostovanja.

Cibalia će u Splitu biti lišena usluga četiri manje-više standardna igrača. Bartolović i Radotić su protiv Hrvatskog Dragovoljca zaradili treći žuti karton, Vitaić je ozlijeđen, dok će Tomić utakmicu propustiti zbog obiteljskih razloga. Stoperu nebesko-plavih u subotu se, naime, udaje sestra.

Nedostaju: Bartolović, Radotić (kartoni), Vitaić (ozljeda), Tomić (privatni razlozi)

Pretposljednja momčad koja će ove sezone gostovati na Šubićevcu je Dinamo. Bit će to susret koji rezultatski puno više znači Narančastima nego klubu iz Maksimira. Upravo u važnosti utakmice, odnosno većem motivu Šibenčani vide svoju šansu da favoritu iz Zagreba otkinu najmanje bod, a ako se ukaže prilika i sva tri.

"Dinamo je favorit. Dolaze i oni bez par standardnih igrača, ali oni koji su na klupi mogu ih zamijeniti. Jer oni imaju malo širu klupu nego mi. Imamo dosta problema, ali Dinamo je sam po sebi veliki motiv, tako da nam u utakmici motiva sigurno neće nedostajati. Ja se nadam da ćemo uzeti bod ili sva tri, koliko nam se pruži i nadam se da ćemo iskoristiti svoje prilike", kazao je u najavi utakmice veznjak Šibenika Stipe Bačelić-Grgić.

Sastav koji će se suprotstaviti Dinamu i dalje je enigma. Trener Lokica je dan prije utakmice naglasio kako ima puno problema s ozljedama i pitanje je tko će od onih koji su upitni moći nastupiti.

Nedostaju: Alispahić (kartoni), Jurčević, Jakoliš, Malčić (ozljede)

Prvenstvo je za Dinamo završilo praktički sa zadnjim zviždukom maksimirskog derbija protiv Hajduka. Tada je bilo jasno da je obranjen naslov, a potvrđen je protiv Osijeka prošlog tjedna, a četiri preostale utakmice značit će mnogo više Dinamovim protivnicima nego Modrima. Prva od njih je u Šibeniku, gdje će domaćinu bodovi trebati za ostanak.

"Možda će priliku dobiti i neki drugi, koji su igrali manje, ali samo ako su to zaslužili radom. Netko će igrati samo da se pokaže, no možda dobijemo bolji uvid u mogućnosti kadra za iduću sezonu“, najavio je Vahid Halilhodžić, iz čijih se riječi može iščitati poziv njegovim izabranicima da je vrijeme igračke selekcije prvo za finale Kupa, a onda i za sljedeću sezonu.

Sigurno je samo da trener neće tolerirati lakonski pristup bez obzira što se do kraja igra za prestiž, barem iz Dinamove perspektive. Ako ništa, Modri mogu pomoći ''malom bratu'', Lokomotivi, kojoj bi jako dobro došao posrtaj Šibenčana.

Nedostaju: Bišćan, Lončarić, Barbarić (ozljede)

Osječanima slijedi novo domaće iskušenje jer u Gradski vrt stiže Rijeka koja se nalazi odmah iznad Osijeka na prvenstvenoj ljestvici. Upravo protiv gostiju s Kantride Osječani su pružili najbolju ovosezonsku partiju, počastivši Riječane na njihovom terenu s "petardom" u mreži.

Riječani se silno žele osvetiti bijelo-plavima, a toga su svjesni i u Gradskom vrtu pa trener Karačić poziva na oprez: "Bit će to sasvim nešto drugo u odnosu na naš prošli dvoboj. Tada je pritisak bio na njima, a mi smo to iskoristili s dva rana pogotka koji su u konačnici usmjerili susret. Sada su uloge potpuno zamijenjene - pritisak je na nama, a Rijeka dolazi potpuno rasterećena. Očekujem našu bolju igru i pobjedu kojom bi barem malo popravili dojam na koncu ove vrlo skromne sezone", izjavio je Karačić.

Osječani će započeti u formaciji 4-4-2 koja se kasnije može reorganizirati u 3-4-3, ovisno o rezultatu. Problemi s ozljedama već su svakodnevna priča. Od prije je poznato da su Lukačević i Pavličić već završili sezonu, Smoje je i dalje izvan pogona zbog sudara s Kurtovićem koji je počeo trenirati i u kombinacijama je za dvoboj s Rijekom.

Nedostaju: Lukačević, Pavličić, Smoje (ozljeda)

Nakon poraza od Varaždina u prvom proljetnom kolu Rijeka je ušla u seriju od sedam utakmica bez poraza. Doduše, osvojeno je samo 11 bodova u tih sedam kola, ali nije lako ostati neporažen, posebice na gostovanjima. Trenerski rukopis Elvisa Scorie se vidi u Rijekinoj igri koja je svim protivnicima postala vrlo tvrdi orah.

”Pobjeda nad Istrom donijela nam je rasterećenost ali treba zadržati tenziju i naboj kao do sada, no bit ćemo slobodniji. Igrači su se dobro nosili s pritiskom, to je pokazao niz neporaženosti, a to znači da su napredovali”, pohvalio je svoje igrače Scoria.

Najteži udarac Riječanima ove sezone je zadao upravo Osijek ponizivši ih na Kantridi s 5:1. ” Sjetimo se tu i tamo tog bolnog poraza, nije baš da želimo pričati o tome ali pokušavamo se dodatno napaliti, a i tablica nam nije dala da se opuštamo”, izjavio je vratar Rijeke Robert Lisjak. Dakle, Rijeka s dodatnim motivom odlazi na noge Osječanima.

Nedostaju: nitko

Nakon što je u susjedskom derbiju Istra 1961 izgubila od Rijeke, Puljani se okreću novome domaćem susretu. Na Aldo Drosini ugostit će neugodnu momčad Varaždina. Iako Varaždinci većinu tjedna nisu trenirali zbog štrajka, ipak su odlučili prekinuti štrajk i posvetiti se pripremama za utakmicu.

Trener Istre 1961 Igor Pamić nije bio presretan situacijom u redovima Varaždina jer je i sam vodio momčadi koje su štrajkale. "Volio bih da su gosti imali normalni radni tjedan. Ja sam već imao takvo iskustvo dva puta i svaki puta ekipa koja je bila u štrajku kući je otišla sa tri boda. Takva situacija unutar momčadi budi dodatni motiv i zajedništvo koje je moćno oružje", izjavio je Pamić.

Istra 1961 u susretu s Varaždinom zbog kartona neće moći računati na kapetana Pauletića koji ima najveću minutažu u momčadi Puljana. Njega će prema Pamićevoj najavi zamijeniti Barišić, a dobra vijest za Paminja je povratak Matea Sušića koji igra na desnoj strani.

Nedostaju: Stranatić (ozljeda), Pauletić (kartoni) Nakon cijelog tjedna bez treninga Varaždinci u Pulu idu nespremni. Trener Samir Toplak uvjerava da fizička forma nije izgubljena, ali da je psihološko stanje igrača u teškom minusu: "Nismo čak ni na nuli. U dva održana treninga vidio sam koliko su mi igrači jadni i potišteni", kaže trener. Dakako, štrajkom nisu uspjeli dobiti ono što su htjeli, još jednu plaću, jer novca, kaže Uprava, jednostavno nema.

Toplak je inače za Istru 1961 i Igora Pamića imao na umu nešto posebno, no planovi su pali u vodu. "Razmišljao sam o posebnoj taktici ali to nije izvedivo, jer nismo stigli uvježbati ono što sam zamislio. Premalo je dva dana", kaže strateg. "Idemo zato igrati ono što znamo, moramo pokušati biti pametni i pametno odlučiti u kojim situacijama trošiti snagu a u kojima je čuvati." U Pulu je iz Varaždina krenulo 18 standardnih igrača, a pod upitnikom je jedino Brlečić.

Nedostaju: nitko

Teško izborena, ali i vrijedna pobjeda nad Interom vratila je dobru atmosferu u redove zadarskog prvoligaša. Sad u goste dolazi drugi klub iz okolice Zagreba i Zadrani će ponovno tražiti sva tri boda s kojima bi možda i riješili pitanje ostanka u 1,HNL.

Zna Dalibor Zebić da vijesti o problemima u taboru Hrvatskog dragovoljca mogu biti dvosjekli mač pa igrače dodatno priprema za jednu od važnijih utakmica sezone u kojoj će od njih tražiti maksimum. Ovaj put nedostajat će Ćurjurić koji je u prošlom kolu donio potrebnu živost i energiju, ali je pritom zaradio i treći žuti karton.

Zanimljivo je i da su Sigećani jedini klub protiv kojeg su Zadrani ove sezone upisali sva tri boda u gostima, ali bilo je to u trenucima kad je HD prikazivao mnogo lošiju igru nego što je to slučaj na proljeće. Nadaju se u klubu da će i tribine biti solidno popunjene te da će napadački tandem nastaviti sa svojim dobrim igrama

Nedostaju: Ćurjurić (kartoni)

Draguvoljci putuju u Zadar, kod četvrtog domaćina lige, koji se još uvijek aktivno bori da ostane iznad zone ispadanja. Dragovoljci su možda propustili posljednji vlak za ostanak u ligi, ali sigurno će do posljednjeg kola odigrati pošteno i borbeno, sa željom da barem prestignu Istru 1961.

Trener Dragovoljaca Davor Mladina prije utakmice je najavio: ''U ovom susretu nema kalkuliranja. I nama i njima igra samo pobjeda. Očekujem otvorenu utakmicu, lijepu za gledatelje te ih pozivam da dođu u što većem broju. Zadar ima slične probleme kao i mi s ozlijeđenim i kartoniranim igračima. Možda čak i veće od nas, možda je tu naša šansa".

Mladina će se Zadru, u pohodu na tri boda, suprotstaviti ovim sastavom: na vratima će biti Vidaković. U posljednjem redu trebali bi biti Marković, Kešinović, Kukoč i Grgić. Petorica u vezi su Plazonić, Čordaš, Jazvić, Rašić i Vrnoga de Gregorio, dok će istureni usamljeni napadač biti Švarić.

Nedostaju: Janjetović, Brozović, Leko (ozljede), Špehar (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

27. kolo

Lokomotiva0:0Karlovac 1919
Zagreb1:3Slaven Belupo
Osijek0:0Rijeka
Istra 19612:0Varaždin
Zadar1:0Hrvatski dragovoljac
Šibenik0:2Dinamo
Hajduk1:2Cibalia
Inter-Zaprešić0:2Split
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200830.04.2011. u 10:25
    inter - split ce dobit posebnu najavu?
    ttt2008