Tenis

Vodeći Hrvati kao glavni magnet

Iz hotela Regent Esplanade:Ivor Krapac • četvrtak, 16.06.2011.
Vodeći Hrvati kao glavni magnet
Foto: FaH

Najstariji hrvatski ATP turnir će ove godine biti hrvatskiji nego u proteklih nekoliko sezona. S povratkom Marina Čilića u Umag, na Studena Croatia Openu zaigrat će vodeći domaći trolist na ATP ljestvici, u kojem su, uz Čilića, i dvojica Ivana, Ljubičić i Dodig, a za kvartet će izostati jedino Ivo Karlović, kojem turnir na zemlji na početku sjevernoameričke turneje na tvrdoj podlozi nije najbolji izbor. Ostatak svijeta predvodit će Juan Carlos Ferrero, koji je lani u Umagu slavio naslov, a godinu prije toga bio je finalist...

U već uobičajenom terminu krajem srpnja, umaški ATP turnir otvorit će vrata svojem 22. izdanju. Glavni turnir trajat će od 25. do 31. idućeg mjeseca, a ovog puta će hrvatski začin dati sva trojica naših Top 50 igrača, Marin Čilić, Ivan Ljubičić i Ivan Dodig, čiji je dolazak potvrđen na prijavnoj listi za turnir. Čilić se vraća nakon četiri godine, s nadom da će ovog puta doći dalje od osmine finala, do koje je stizao dvaput, u 2006. i '07., dok su Ljubo i Dodig već po običaju u Umagu, a lani su išli jedan na drugoga u osmini finala, uz pobjedu iskusnijeg Ivana.

Goran Prpić, današnji izbornik hrvatske Davis i Fed Cup reprezentacije, i dalje je jedini Hrvat koji je slavio u Umagu, na prvom izdanju turnira, 1990. godine, kada je u finalu svladao Gorana Ivaniševića. "Umag je jedini ATP turnir koji sam osvojio i ima veliko značenje u mojoj teniskoj karijeri. Ideja je da se dovedu svi najbolji hrvatski igrači, ove godine je to gotovo u potpunosti uspjelo. S izuzetkom Karlovića, tu su svi naši najbolji, cijela Davis Cup reprezentacija - vjerujem da netko može do kraja, da više ne budem sam s naslovom", smatra Prpić.

Ljubičiću će ovo biti 12. nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru, na kojem je najbolji rezultat ostvario još 1999. dolaskom do polufinala, dok je Dodig prvi put izravno u glavnom ždrijebu, bez potrebe za pozivnicom. No, ne samo to - po sadašnjem renkingu, 42. mjestu na svijetu, 26-godišnji Međugorac bio bi osmi nositelj, zaključujući popis na kojem su i preostala dva hrvatska aduta.

Da se ždrijeb Umaga održava danas, Čilić bi bio treći, a Ljubičić sedmi nositelj. S obzirom da će u glavnom turniru biti 28 igrača, vodeća četvorica postavljenih bit će slobodni u prvom kolu i prvi put zaigrati u osmini finala.

"Čilić je zadnji put u Umagu bio kao nada, a sada dolazi kao etablirani igrač, koji je već bio i među prvih deset na svijetu. Ljubo se na našem turniru osjeća kao kod kuće, a vrijedi dodati da je ove godine igrao jako dobro na zemlji, dok Dodig neprestano raste i napreduje otkako je ušao u Top 100. Ima perspektivu da ide još dalje, a ove sezone je na zemlji bio u polufinalu Barcelone - vjerujem da možemo puno očekivati od naših", smatra direktor turnira Vanja Božičković, koji je, od ovogodišnjih stranih umaških aduta, na predstavljanju popisa igrača u glavnom turniru izdvojio Juana Carlosa Ferrera.

Popis igrača

1. Juan Ignacio Chela (Argentina, 20. na svijetu)
2. Aleksandr Dolgopolov (Ukrajina, 21.)
3. Marin Čilić (Hrvatska, 27.)
4. Tommy Robredo (Španjolska, 33.)
5. Fabio Fognini (Italija, 34.)
6. Sergiy Stahovsky (Ukrajina, 35.)
7. Ivan Ljubičić (Hrvatska, 36.)
8. Ivan Dodig (Hrvatska, 42.)
9. Potito Starace (Italija, 48.)
10. Andreas Seppi (Italija, 51.)
11. Pablo Cuevas (Urugvaj, 55.)
12. Robin Haase (Nizozemska, 58.)
13. Carlos Berlocq (Argentina, 69.)
14. Blaž Kavčič (Slovenija, 72.)
15. Maximo Gonzalez (Argentina, 76.)
16. Juan Carlos Ferrero (Španjolska, 82.)
17. Filippo Volandri (Italija, 84.)
18. Thiemo de Bakker (Nizozemska, 85.)
19. Olivier Rochus (Belgija, 89.)

Iako mu je renking pao zbog stanke zbog ozljede, trenutno je 82. na ATP ljestvici, 31-godišnji Španjolac ipak je u karijeri ostvario više nego bilo koji drugi tenisač koji će u srpnju doći na najstariji hrvatski ATP turnir. Vrijedi izdvojiti naslov na Roland Garrosu iz 2003. i prvo mjesto na svijetu koje je držao u rujnu te godine, nedugo nakon dolaska do finala US Opena.

"Imamo sedam igrača u svjetskih Top 40, dok će na ostalim turnirima s kojima smo u kalendaru biti četiri-pet", nastavio je Božičković, dodajući da odluka o vlasnicima tri pozivnice još nije pala, nije spominjao ni imena kandidata, no među Hrvatima, prvi u redu je Antonio Veić, koji je nedavno na Roland Garrosu iz kvalifikacija otišao do trećeg kola glavnog turnira.

Prije nego na svoje dođu oni najbolji, za mjesto u glavnom ždrijebu ostali će se boriti kroz kvalifikacije, koje će početi 23. srpnja. Uz tenis, bit će i puno zabave, što je također nastavak umaške tradicije - kao je rastao, najstariji hrvatski ATP turnir postao je više od sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 19:25
    dobre su ove ženske...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2011. u 16:17
    Chela, Dolgopolov... ne djeluje lose ;)
    Obrisan korisnik