Tenis

Dodig propustio lijepu priliku

Vedran Babić • srijeda, 17.08.2011.
Dodig propustio lijepu priliku
Foto: Kristijan Komarica

Iako je tijekom prvog seta izgledalo da će Gael Monfils biti taj koji će predati zbog ozljede, na kraju je njegovu ulogu preuzeo Ivan Dodig, koji je pri zaostatku od 4:0 u trećem setu predao meč zbog ozljede koljena...

Šteta, bila je ovo lijepa prilika za Ivana Dodiga da upiše još jednu veliku pobjedu u drugom kolu Cincinnatija i da si osigura duel trećeg kola s Philippom Kohlschreiberom, apsolutno premostivom preprekom.

No, čak devet neiskorištenih break lopti u drugom setu pokazale su se preteškim udarcem za našeg tenisača, koji je, kasnije suočen sa zdravstvenim problemima, protiv šestog nositelja Gaela Monfilsa izgubio rezultatom 4:6, 6:3, 4:0.

Nakon samo dva odigrana poena na Dodigovu servisu (30-0) Monfils je zatražio medicinski time-out zbog jedne ozljede koja mu je remetila kretanje, vrlo vjerojatno zadnje lože lijeve noge. Na nekoliko minuta Francuz je napustio teren i otišao u svlačionicu, a kad se vratio, izgledalo je kao da bi ubrzo mogao predati.

To bi se možda i dogodilo da je Dodig u ranoj fazi meča napravio break, no ovako Monfils je iz gema u gem igrao sve bolje i slobodnije, a meč je postajao sve izjednačeniji i neizvjesniji. Pet od prvih šest gemova otišlo je do izjednačenja, no breakova nije bilo, a zanimljivo, Monfils je bio taj koji je u otvaranju meča prokockao čak tri break prilike. Bilo je to u trećem gemu.

Dodig kao da je igrao s određenom rezervom. Nije previše riskirao u svojim udarcima, očito oprezan zbog situacije u kojoj se Monfils nalazi, a uz to ga ni servis nije posebno služio. S druge strane, Monfils je morao dosta miksati svoju igru. Izlazio je na mrežu, pokušao kratiti poene, no jasno je da mu je zadaća u ovom meču bila vrlo teška s obzirom da nije mogao računati na jednu od svojih najvećih vrlina kao tenisača - fantastičnu pokretljivost i pokrivanje terena.

Kako je set odmicao, to je Ivan sve bolje servirao, a u desetom gemu odigrao je svoj najbolji gem u meču. S četiri besprijekorno odigrana poena osvojio je gem, a s njim i prvi set te priliku da servisom otvori drugi set, što je bio dodatni bonus.

Drugi set potvrdio je da Monfils praktički više nema problema s ozljedom. Dodig je nastavio solidno servirati, ali nije iskoristio ni jednu od čak devet break lopti koje je imao. Logično je bilo da će ga sustići kazna zbog propuštenih prilika, a tako je i bilo jer je izgubio čak dva servisa, u sedmom i devetom gemu. Posebno je Dodiga pogodio osmi gem u kojem je propustio 0-40, nakon čega je bacio reket i potom sljedeći gem odigrao potpuno bezvoljno i nezainteresirano. Možemo slobodno reći da je "tankirao" taj gem.

Monfilsov govor tijela nije odavao nikakve znakove ozljede, no zato je Dodigovo tijelo počelo biti "neposlušno". Ne samo što je 26-godišnji Međugorac poslije 30-0 ispustio svoj servis gem i omogućio Monfilsu da servisom povede 3:0, već je i zbog problema s koljenom, ali i iscrpljenošću, pozvao liječnika ne bi li mu ukazao pomoć.

Ivan se uspio uspostaviti za nastavak igre, no ne zadugo. Monfils je zadržao onaj spomenuti servis gem, a nakon što je Dodig još jednom izgubio svoj servis, odlučio je predati i tako ovom meču "podariti" ironičan završetak.

Na kraju je to bio jedan izjednačen meč u kojem je Dodig propustio previše šansi. No, sjevernoamerička turneja za sada je vrlo uspješna za našeg trećeg najboljeg tenisača i nadajmo se da će se takva nastaviti i na US Openu.

ATP Masters 1000 Cincinnati, drugo kolo:
Gael Monfils (Francuska, 6) - Ivan Dodig (Hrvatska) 4:6, 6:3, 4:0, predaja Dodiga
Kohlschreiber (Njemačka) - F. Lopez (Španjolska) 6:1, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.08.2011. u 23:25
    haha
    Obrisan korisnik