Tenis

Za početak - Anderson i Dodig

Ivor Krapac • četvrtak, 15.09.2011.
Za početak - Anderson i Dodig
Foto: Duje Bonačić

Održan je ždrijeb odigravanja mečeva na hrvatskom gostovanju u Južnoafričkoj Republici u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa. U petak s početkom u 10 sati će na terenu u Potchefstroomu u akciji biti Kevin Anderson i Ivan Dodig, a nakon njih na redu su Izak van der Merwe i Marin Čilić...

Hrvatska će u gradu udaljenom 117 kilometara od Johannesburga pokušati osigurati još jednu sezonu u Svjetskoj skupini Davis Cupa, četvrtu zaredom, a ukupno desetu otkako su hrvatski tenisači prije deset godina pobjedom u Italiji izborili povratak u elitni razred prvi put nakon 1995., kada je u Njemačkoj zabilježen debitantski nastup u tom društvu. Ovog puta, izabranici Gorana Prpića morat će preko Južnoafrikanaca predvođenih Kevinom Andersonom, 34. na svijetu, koji će u petak zaigrati u prvom meču.

Anderson će otvoriti ovaj ogled protiv Ivana Dodiga, drugog hrvatskog reketa u ovom sastavu, a bit će to njihov drugi dvoboj - no, prvi koji će se pisati u statistici. Jedini dosadašnji dogodio se lani u prvom kolu kvalifikacija Masters 1000 turnira u Šangaju, kada je Južnoafrikanac slavio sa 6:2 i 6:4, ali kako je u međuvremenu Ivan napravio novi korak unaprijed u karijeri, nadajmo se da u petak s početkom u 10 sati to može i pokazati.

Vezane vijesti

Ako u slučaju Andersona i Dodiga možemo govoriti o otvorenom meču, u drugom susretu prvog dana Hrvatska će biti favorit. Marin Čilić tražit će pobjedu protiv domaćeg broja dva Izaka van der Merwea, 128. na svijetu, a osim razrijeđenog zraka na velikoj nadmorskoj visini i igranja na gostujućem terenu, prvom hrvatskom reketu bi u tom meču mogao biti problem i što mu je Van der Merwe nepoznanica. Dosad nisu igrali, a ne treba biti osobito upućen da biste mogli procijeniti kako je Van der Merwe imao više prilike vidjeti kako igra Čilić, nego je Marin mogao upoznati 27-godišnjeg Južnoafrikanca.

U parovima, koji su na rasporedu u subotu u 13 sati, domaći izbornik John-Laffnie de Jager nominirao je Kevina Andersona i Rika de Voesta, dok je Prpić odabrao Nikolu Mektića i Antonija Veića. No, to se može promijeniti najkasnije sat vremena prije početka meča - i promijenit će se bude li Hrvatskoj potrebno, a ovisno i o potrošnji energije dvojice glavnih aduta u petak u singlu.

U nedjelju se ponovno počinje u 10 sati. Kao i uvijek u Davis Cupu, posljednji dan otvaraju vodeći tenisači reprezentacija, igrat će Anderson i Čilić, a za kraj na redu su Van der Merwe i Dodig. Bude li peti meč odlučujuć, i u tom slučaju moguće su promjene - ovisno o formi Van der Merwea, možda na domaćoj strani.

JAR - Hrvatska, raspored mečeva:

Petak, 10 sati: Anderson - Dodig, Van der Merwe - Čilić.

Subota, 13 sati: Anderson/De Voest - Mektić/Veić.

Nedjelja, 10 sati: Anderson - Čilić, Van der Merwe - Dodig.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!