Tenis

Čilić i Dodig za korak do cilja

Ivor Krapac • subota, 17.09.2011.
Čilić i Dodig za korak do cilja
Foto: Bruno Karadža

Marin Čilić i Ivan Dodig proslavili su pobjedu u meču parova na gostovanju u Potchefstroomu u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu Davis Cupa i približili Hrvatsku povratku među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Čilić i Dodig su protiv južnoafričkog para Rik de Voest/Raven Klaasen slavili u četiri seta, s dovoljno kvalitete da privedu stvari kraju nakon što su se mučili kroz srednji dio meča...

Početak je najavljivao da bi ovo moglo ići lakše, ali poslije glatko osvojenog prvog seta, Marin Čilić i Ivan Dodig u nastavku su se dosta namučili na putu do 6:2, 6:4, 3:6 i 6:1 protiv Rika de Voesta i Ravena Klaasena. Južnoafrički izbornik John-Laffnie de Jager na teren je poslao dvojac koji nije najbolji što su ga domaći mogli složiti, dajući Kevinu Andersonu priliku da bude potpuno spreman za nedjeljni singl, dok se Goran Prpić odlučio za najjaču kombinaciju koju ima na raspolaganju u Potchefstroomu, a u takvom odnosu snaga, Južnoafrikanci čak mogu biti zadovoljni otporom hrvatskom paru. No, nešto opipljivije od toga ipak nisu uzeli.

Kroz prvi set, Čilić i Dodig djelovali su puno bolje nego u drugoj i trećoj dionici. Otvorili su uz break na servisu De Voesta već u prvom gemu meča, a riješili prvi set breakom na Klaasenovom servisu za povećanje na 5:2, ali tako uvjerljivo osvojeni prvi set možda ih je i previše opustio. Otkako više nema para Ančić/Ljubičić ili, prije toga, Ivanišević/Ljubičić, sa svakim hrvatskim nastupom u parovima u Davis Cupu morate biti vrlo oprezni, kao što se vidjelo i ove subote - u drugom i trećem setu Južnoafrikanci su se pretvorili u ozbiljnu prijetnju, vraćajući neizvjesnost u meč.

Za odluku u drugom setu, Marin i Ivan oduzeli su Klaasenov servis u trećem gemu, za vodstvo od 2:1, ali prije i nakon toga, gotovo svaki servis-gem hrvatskog para bio je vrlo zahtjevan. Južnoafrikanci su imali ukupno četiri break-lopte, tri nepovezane na servisu Marina Čilića u drugom gemu, a još jednu u servis-gemu Dodiga kod hrvatskog vodstva od 4:3 - no, nisu iskoristili nijednu.

Ono što nisu uspjeli u drugoj, domaći su napravili u trećoj dionici, s ključnim breakom za vodstvo od 4:2, što su zadržali do kraja seta. Break se dogodio na servisu Ivana Dodiga, u gemu u kojem je hrvatski par imao 40:15, a Južnoafrikanci su pritom puno dobili od suparničkog dvojca - Ivan je servirao dvije dvostruke pogreške, Marin dvaput promašio na mreži, otvarajući Južnoafrikancima vrata ulaska u četvrti set.

Iz hrvatskog kuta gledanja, sreća je što su Čilić i Dodig puno koncentriranije odigrali završni dio meča. Bilo je gusto u prvom gemu, kada je Čilić držao sa spašenom break-loptom, dok je u nastavku sve išlo lakše, uz dva breaka, oba na servisu Ravena Klaasena, s kojima je hrvatski dvojac porušio domaću nadu da će dodatno zakomplicirati ovaj ogled.

S ovim bodom i vodstvom od 2-1, Hrvatska će u nedjelju ući s dva jaka aduta za konačnu pobjedu. Prvi će biti Čilić, kojeg s početkom u 10 sati čeka dvoboj s Kevinom Andersonom, a bude li to potrebno, Goran Prpić moći će se osloniti i na Ivana Dodiga, koji, doduše, iza sebe ima gotovo šest i pol sati tenisa kroz dva dana, ali i takav bi bio favorit protiv Rika de Voesta ili Ravena Klaasena, bude li peti meč vikenda u Potchefstroomu odlučujuć.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku skupinu:

JAR - Hrvatska 1-2:
Čilić/Dodig (Hrvatska) - De Voest/Klaasen (JAR) 6:2, 6:4, 3:6, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!