Tenis

Hrvatska ide na Daleki istok

Ivor Krapac • srijeda, 21.09.2011.
Hrvatska ide na Daleki istok
Foto: Davor Sajko

Nakon što su proteklog vikenda bili u Južnoj Africi, hrvatske tenisače čeka daleko gostovanje i u prvom kolu Svjetske skupine Davis Cupa u sljedećoj sezoni. U veljači iduće godine tražit će prolazak u četvrtfinale u ogledu s Japanom...

Ples kuglica na ždrijebu u Bangkoku u srijedu je bio relativno sretan za hrvatsku reprezentaciju. Na prvoj prepreci u Svjetskoj skupini Davis Cupa u sljedećoj sezoni očekuje ih reprezentacija Japana, suparnik kojeg se definitivno može proći, ali nepovoljniju okolnost donijelo je izvlačenje domaćina ovog susreta - izabranici Gorana Prpića će od 10. do 12. veljače sljedeće godine morati u goste, na dalek put koji nije toliko dobra vijest s obzirom na dio sezone u kojem će se igrati.

Goran Prpić: "Dobro je što smo bili nositelji, pa je i prije izvlačenja bilo jasno da ne možemo dobiti nikoga od najjačih. To nam je išlo u korist, pa će nam suparnik biti momčad koju možemo i trebamo pobijediti".

Ogled s Japanom dogodit će se tjedan nakon što bi hrvatski tenisači trebali biti u akciji na PBZ Zagreb Indoorsu, a u tom dijelu sezone igra se još nekoliko dvoranskih turnira u Europi, a nedugo potom i turnir iz serije 500 u Dubaiju, što će značiti da će gostovanje u Japanu biti iskakanje iz plana i možda i utjecati na raspored turnirskih nastupa hrvatskih aduta u idućoj godini. No, s obzirom da je u najjačem sastavu, s Marinom Čilićem, Ivanom Dodigom i Ivom Karlovićem, Hrvatska jača od Japana, ipak nema razloga za žaljenje ishodom ždrijeba na startu natjecanja.

Hrvatska će u Svjetskoj skupini igrati četvrtu godinu zaredom, dok su Japanci svoj posljednji nastup u elitnom razredu imali u ožujku sada već davne 1985., kada su ih u prvom kolu s 5-0 nadjačali Amerikanci. Poslije tog susreta, japanski tenisači su četiri puta gubili u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu, ali peti pokušaj bio im je sretan - proteklog vikenda su na domaćem terenu s 4-1 nadjačali Indiju i time osigurali povratak među 16 najboljih na svijetu.

Na putu do te pobjede, glavnu ulogu je s dva boda u singlu imao najbolji japanski tenisač, 21-godišnji Kei Nishikori, 54. na svijetu. Iza Nishikorija, Japanci nemaju nijednog drugog Top 100 igrača - prvi u pratnji je Go Soeda (117.), a među prvih 150 je i Tatsuma Ito (130.). Uz njih trojicu, izbornik Eiji Takeuchi je proteklog vikenda protiv Indijaca računao i na Yuichija Sugitu (176.), koji je prvog dana susreta pomogao u prolasku pobjedom nad Somdevom Devvarmanom.

U singlu Japanci imaju samo jednog tenisača među prvih 100 na svijetu, a u parovima - nijednog. I u toj konkurenciji je najbolje rangiran Nishikori, na 193. mjestu, Soeda je 304., Sugita 493., a Tatsuma Ito 693., dok je u ranija dva ovogodišnja susreta, protiv Filipina i Uzbekistana, Takeuchi pozivao i Hirokija Konda i 35-godišnjeg Takaoa Suzukija. Kondo je 521. u singlu i 222. u paru, a Suzuki 647. i 989. na te dvije ljestvice.

Nishikori dvaput dobio Čilića

Među podacima o Japancima, jedan ipak poziva na oprez - Kei Nishikori ima 2-1 u međusobnom omjeru s Marinom Čilićem, a od dvije pobjede, jedna se dogodila na velikoj pozornici, u drugom kolu prošlogodišnjeg US Opena, kada je Japanac slavio s 5:7, 7:6(6), 3:6, 7:6(3) i 6:1. Drugu pobjedu proslavio je početkom 2011. u prvom kolu Chennaija, s 4:6, 7:6(0) i 6:2.

Bez obzira na to, Goran Prpić ne vidi razlog za poseban strah, ističući da se newyorški ogled najboljeg japanskog i hrvatskog tenisača dogodio u specifičnim okolnostima. "Taj meč ne treba uzimati kao mjerilo jer je Marina u petom setu slomila vrućina", kazao je hrvatski izbornik: "Nishikori je vrlo dobar tenisač, ali mi imamo i kvalitetu i širinu".

Prvi japanski reket još se nije susretao s Ivanom Dodigom i Ivom Karlovićem.

Kada sve sagledamo, riječ je o reprezentaciji koja je nešto povoljniji suparnik nego bi bili Južnoafrikanci da su bili zdravi kada su se prije nekoliko dana sreli s Hrvatskom. S obzirom da je Kevin Anderson opasniji suparnik od nepredvidljivog Nishikorija, hrvatska uloga favorita je još izraženija nego je bila proteklog vikenda, kada su posao dodatno olakšale ozljede u južnoafričkom sastavu.

Pogledamo li malo dalje u ždrijebu, Hrvatskoj bi pobjeda nad Japanom donijela četvrtfinalni ogled s jačim iz susreta Njemačke i Argentine, u kojem će Nijemci biti domaćini. U slučaju prolaska prvog kola, izabranici Gorana Prpića bi i među posljednjih osam išli u goste, bez obzira na suparnika.

Iako je do polufinala jako dug put, dodajmo da bi u toj fazi ždrijeba Hrvatska išla na najjačeg iz kvarteta u kojem su Česi, Talijani, Srbi i Šveđani. U prvom kolu u tom dijelu ždrijeba igraju Češka - Italija i Srbija - Švedska.

Davis Cup, prvo kolo Svjetske skupine (10. - 12.2.2012.):
Španjolska - Kazahstan
Austrija - Rusija
Kanada - Francuska
Švicarska - SAD
Češka - Italija
Srbija - Švedska
Japan - Hrvatska
Njemačka - Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.09.2011. u 23:21
    Uz pomoć gospe Međugorske...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2011. u 21:15
    Da bar to prodemo pa da osiguramo ostanak.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2011. u 17:26
    srečkoviči...
    Obrisan korisnik
  • Rocky9321.09.2011. u 17:04
    Odličan ždrijeb kada se pogleda da smo mogli dobiti Šveđane ili Švicarce.Znaći u četvrtfinale na Argentince,pa u polufinalu se osvetiti Srbima i u finalu dobit Nadala i ekipu :)
    Rocky93
  • Obrisan korisnik21.09.2011. u 16:59
    ma ovo prolazimo
    Obrisan korisnik