Nogomet

Osijek Hajdukova prepreka i prilika

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 15.10.2011.
Osijek Hajdukova prepreka i prilika
Foto: Duje Bonačić

Nakon prvog poraza Dinama Prva liga nastavlja se s pet novih utakmica, uključujući i gostovanje Osijeka kod Hajduka...

Hajdukov kiks u Karlovcu prošao je relativno tiho, za što su zaslužne reprezentativne obveze u minulih 14 dana. S Osijekom se na Poljud opet vraća pritisak pobjeđivanja, a Splićani kažu da neće razbijati glavu razlikom na koju im je Dinamo "odmaglio" u ranoj fazi sezone. Ipak, poraz "modrih" u Zadru sigurno će opet razbuktati hajdučke ambicije.

"Malo nam je neodigrana utakmica u Sarajevu razbila ritam, ali možda je to bilo i dobro, jer smo prije toga imali žestok ritam. Radili smo dobro, vratili smo atmosferu i igrači žele već protiv Osijeka vratiti vjeru navijača u naše mogućnosti i rezultate. 45 loših minuta u Karlovcu ne mogu biti mjerilo za četiri odrađena mjeseca i ne bi se sve trebalo gledati samo kroz to loše poluvrijeme u Karlovcu", kazao je Balakov u najavi.

Što se momčdi tiče, izvjesno je da zbog ozljeda neće nastupiti Milićević i Kukoč, upitan je i kapetan Andrić. U napadu je gužva, Ahmad Sharbini nije baš uspješno iskoristio povjerenje u nekoliko utakmica u nizu, a na njegovo mjesto vrebaju pogodaka gladni Vukušić i Lendrić.

Nedostaju: Milićević, Kukoč (ozljede)

Osječani su u stanci protiv Intera iz Zaprešića,odigrali 1:1, a niželigaša Dunav iz Dalja nisu štedjeli, već su im do vrha napunili mrežu. Osječki prvoligaš je slavio s 12:0, a najprecizniji bio je Ljubojević koji je postigao pet pogodaka.

U taboru osječke momčadi vjeruju da će i protiv Hajduka biti precizni, a trener Vlado Bilić se nada da će im i jedan postignuti na Poljudu biti dovoljan za pozitivan rezultat: "Znamo da su Splićani razočarani posrtanjem u Karlovcu i sigurno će im susret s nama biti poseban izazov. Nećemo se braniti jer to je protiv Hajduka besmisleno. Idemo se nadigravati i postići pogodak pa kako bude", izjavio je Bilić.

Momčad se u pauzi kompletirala, ozljeđenici su se vratili, ali su ispali iz trenažnog procesa pa pitanje je koliko su spremni. Vraća se Šorša, kao i kapetan Smoje. U momčad s vraća i Miličević koji je odradio kaznu, a zaigrat će na poziciji polušpice, iza Gorana Ljubojevića. Bijelo-plavi putuju u Split puni optimizma iako su do sada na Poljudu slavili tek jednom i to 2008. godine kada su porazili domaćina s 0:2 pogocima Primorca.

Nedostaju: Pavličić, Perošević, Jugović (ozljede)

Istra 1961 će svoju treću prvenstvenu pobjedu tražiti na Drosini preko Zagreba. Strateg domaćih Igor Pamić najavio je agresivnu igru u želji da se sačuva niz neporaženosti koji traje već šest kola. No, najavio je i kako je njegova momčad spremna uzeti sva tri boda. Reprezentativna pauza iskorištena je za odrađivanje nekoliko trening utakmica sa slabijim protivnicima, gdje su uštimavane nišanske sprave žuto-zelenih napadača.

Paminjo respektira protivnika, zna da mu najveća opasnost prijeti od Štroka i Abdurahimija, ali ima i spreman odgovor na njihove planove: "Koliko vidim Pjesnici su uvjereni u pobjedu. Lijepo je vidjeti da trener i igrači traže pobjedu u gostima. Međutim, ima tu i jedan problem, a to je i da se nas nešto pita. Samo ću reći da smo odlično spremni i da ćemo gledateljima ponuditi dobru utakmicu gdje će se vidjeti da smo bolje spremni."

U ekipu Puljana od ovog kola ulazi i Batarelo, koji je dobio slobodne papire u Karlovcu te se priključio treneru s kojim je već surađivao. Grbić neće konkurirati za sastav, a Bellea muči viroza, no, vjerojatno će biti spreman do početka dvoboja. Primorcu i Alimiju u napadu bi se trebao priključiti i Jazvić.

Nedostaju: Grbić (nije spreman)

Neopterećeni kartonima i ozljedama nogometaši Zagreba putuju na svoje šesto ovosezonski gostovanje. Tek su na onom protiv Lokomotive uspjeli stići do pozitivnog rezultata, a po isto se krenulo i u Pulu. "Mi svugdje idemo s pozitivnim mislima. U svim smo najavama pokazali respekt prema Istri, ali s druge se strane sigurno nećemo odreći nada. A tu sigurno pripada i pobjeda, što je prema mom mišljenju zdravo sportsko razmišljanje."

Utakmica u Puli dobila je tokom tjedna i svoju uvertiru. Želja Pjesnika da stignu do pobjede domaćima je poslužila za dodatnu motivaciju, smatra Ciprić. "Mi smo rasterećeni, nemamo nikakav imperativ pa što bude. Istra je i inače tvrda momčad, imaju i brojnu i glasnu publiku. Svatko traži način da sebe mobilizira, ovaj njihov je također legitiman i ja to razumijem."

"Najviše sam zadovoljan što je odrađeno sve planirano, a posebno time što su svi igrači zdravi i na raspolaganju." Kao posljedica slatkih briga u Pulu je krenulo 19 igrača.

Nedostaju: nitko

Utakmica s Vinkovčanima za šibenskog je prvoligaša važna iz više razloga: situacija na tablici je takva da gubitka bodova na domaćem terenu ne smije biti ukoliko se želi pobjeći sa začelja ljestvice, a bodovi su bitni i u kontekstu cjelokupne atmosfere u klubu.

"Cibalia je vrlo težak protivnik. Bit će vrlo teška utakmica, oni će se doći nadigravati. Nadam se, kako smo počeli igrati u zadnje vrijeme, da ćemo mi pobijediti. Treba hvatati zadnji vlak. Nadam se da ćemo ga mi ovog puta uhvatiti. Nadam se i da će sreća biti na našoj strani, da će se okrenuti u našu korist", kaže u najavi utakmice stoper Fuštar.

Za razliku od Fuštara koji se priključio momčadi, Medvid je, zbog poznatih problema sa stanom, i dalje u rodnom Sinju. Trener Tomić stoga će morati kombinirati sastav, prvenstveno na bokovima. Dvojbeno je i još jedno mjesto u sastavu, zavisno o tome hoće li Jakoliš moći nastupiti (problemi s ozljedom).

Nedostaju: Georgievski, Golub (ozljede), Medvid (problemi sa stanom)

Cibalia će nakon reprezentativne stanke gostovati na Šubićevcu. Trener Samir Toplak nada se nastavku uspješnog niza s Vinkovčanima. Cibalia ima dvije uzastopne pobjede u prvoj ligi, a nakon Lokomotive i Varaždina Toplak se nada trijumfu i u Šibeniku gdje sigurno neće biti lako.

"Dobro smo iskoristili pauzu, atmosfera je dobra nakon pozitivnih rezultata i to je dobar preduvjet da spremno odemo u Šibenik. Mi znamo da smo dobri i idemo po bodove. Šubićevac je neugodan teren, no mi smo spremni", najavio je Toplak utakmicu protiv Šibenika.

Cibalia je za vrijeme stanke pojačala igrački kadar, potpisao je 22-godišnji veznjak Marin Matoš, a dobili su i novog predsjednika. Prvi čovjek vinkovačkog kluba je Željko Šarčević, a zanimljivo je da je on već treći predsjednik Cibalije u samo nekoliko mjeseci. Toplak je najavio sljedeći sastav: Matković, Radotić, Tomić, Lučić, Rugašević, Župarić, Jurić, Bartolović, Vitaić, Prgomet i Kresinger.

Nedostaju: Čuljak (kartoni), Matoš (neregistriran)

Nogometaši Lučkog nakon dva pozitivna rezultata pokušat će do novih bodova doći i protiv zaprešićkog Intera na svom terenu u Kranjčevićevoj. Sastav Željka Kopića u prošlom je kolu bio blizu druge pobjede, no na kraju su iz Osijeka otišli s bodom.

Nakon prve pobjede nad Karlovcem i remija na Gradskom vrtu, u Lučkom očekuju dobru igru i u dvoboju s petoplasiranom momčadi lige. Iako ih na prvenstvenoj tablici dijeli čak devet mjesta, Lučko najavljuje novo slavlje pred svojom publikom. Momčad je reprezentativnu stanku iskoristila za mini-pripreme u Makarskoj, no trener Kopić ima dosta problema sa sastavljanjem prve jedanaestorice.

Uoči Intera ozlijedio se važan igrač u sredini terena Slavko Blagojević, a zbog žutih kartona neće moći nastupiti niti najbolji strijelac Novak, kapetan Rendulić i standardni branič Andre Silva. Ipak, Zagrepčani vjeruju u svoj kadar i nadaju se nastavku niza bez poraza i pomak na tablici kako bi ostvarili svoj cilj - ostanak u ligi.

Nedostaju: Blagojević, Dumenčić, Sarić (ozljede), Novak, Rendulić, Silva (kartoni)

Nakon odigrane prve trećine prvenstva nogometaši Intera iz Zaprešića nalaze se na vrlo dobrom petom mjestu s 17 osvojenih bodova. Utakmica u Kranjčevićevoj protiv novog prvoligaša Lučkog svakako je dobra prilika za osvajanje novih bodova čime bi Inter zadržao priključak s vrhom ljestvice.

U prošlom kolu momčad Ilije Lončarevića na svom je terenu dočekala Istru i odigrala 1:1. Žuti su poveli već u drugoj minuti kada Ante Budimir zabija za 1:0, a konačnih 1:1 u 40. minuti postavio je Henri Belle. Nakon odrađene kazne zbog crvenog kartona u konkurenciju za momčad se vraća Stjepan Babić.

Stanku zbog nastupa reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Inter je iskoristio za odigravanje čak tri prijateljske utakmice. Prvo su s uvjerljivih 6:1 bili bolji od Stupnika, a s tri postignuta pogotka istaknuo se Mislav Oršić. Idući protivnik bio je Osijek, susret je završio bez pobjednika 1:1, a sve su zaključili s minimalnom pobjedom nad Dubravom.

Nedostaju: Batur, Blažević (ozljede)

Varaždinci u subotu igraju još jednu "biti ili ne biti" utakmicu pa je jasno koliki je pritisak na leđima trenera Tomice Kocijana i njegovih igrača. Sportski direktor Branko Janžek je susret nazvao zadnjim vlakom za priključak ostalim prvoligašima, a mišljenje je to i ostatka stručnog stožera. "U iduće četiri domaće utakmice igramo protiv direktnih konkurenata za ostanak u ligi, to se ne smije propustiti."

Kocijan je međutim vrlo optimističan i po prvi je puta uopće najavio sigurnu pobjedu. Smatra da mu temelj za optimizam daju susreti u Koprivnici, Sloveniji i Italiji, kao i činjenica da će po prvi puta u ovoj sezoni zaigrati i Golik, dok je Golubar odradio kartone i oporavio se od ozljede.

Jedino što još Kocijanu treba za prvi uspjeh jest dobra rola Vugrinca, koji je također bio ozlijeđen, te dobro uklapanje Šimeka u vezni red, gdje će zaigrati umjesto na sebi prirodnijoj poziciji u obrani. "To je igrač koji ima moć ponavljanja sto minuta", u svog do sad beka povjerenja ima Kocijan.

Nedostaju: Sačer (kartoni), Komljenović (ozljeda)

Dobar rezultat protiv Hajduka u prošlom kolu domaćeg prvenstva donio je malo radosti igračima Karlovca. Međutim, u gradu na četiri rijeke teško se živi te su igrači, umjesto na utakmicu protiv Varaždina, usmjereni na rješavanje svojih financijskih problema. Prije puta u Varaždin nitko u Karlovcu nije ni pričao o nogometu.

"Novaca nema. Ono što je bilo obećano nije ostvareno. Ja sam na rubu da iselim iz stana. Nas će neke najvjerojatnije izbaciti iz stana. Bilo nam je ponovno obećano da će se situacija popraviti, ali do toga nije došlo", rekao je Enes Novinić. Trener Karlovca je priznao da mu je nemoguće raditi u takvim uvjetima.

"Jako je teško promijeniti situaciju u njihovoj glavi. Igrači više nemaju nikakvu mogućnost i to se osjeti. Svi kažu da se ne misli na novac dok se igra, to je istina, ali utakmica završi i onda igrači opet u svojim glavama vrte isti film. Nije lako, stanje je jako teško", dodao je Damir Petravić. NK Karlovac diše "pomoću aparata", a za susret protiv Varaždina Petravić ne može računati na Kovačevića, Husića, Kokota i suspendiranog Lovrića.

Nedostaju: Kovačević, Husić, Kokot (ozljede), Lovrić (suspendiran)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.10.2011. u 16:58
    Nadam se da će se Inker današnjom pobjedom odmaknuti 9 bodova od zone ispadanja i da će mladi dobiti toliko potrebno samopouzdanje.
    Obrisan korisnik
  • The Phantom15.10.2011. u 14:49
    Ajmo Hajduče, večeras te gledam od kuće!
    The Phantom
  • Obrisan korisnik15.10.2011. u 14:31
    dinamo kikso a svi spliće se odma napalili. Danas će te i vi tovari popušit a ligu nečete osvojit još dugo dugo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2011. u 12:56
    Hajduku ce biti puno lakse sa Osijekom ako Males ucini sto i dinamo i kupi jednog igraca kako bi spehar mogao isplatiti place u klubu koje nisu isplacene od utakmice sa dinamom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.10.2011. u 12:35
    Mislim da se na ulog od recimo 50kn. isplati odigrati na pobjede Inter Zaprešića i Varaždina. Uz to dodati i Inter (ITA) i dobitak je sasvim solidan...725kn.
    Obrisan korisnik