Nogomet

Ajax bez slabog pojedinca

Josip Piršljin • srijeda, 02.11.2011.
Ajax bez slabog pojedinca
Foto: Davor Sajko

Ajax je i u Amsterdamu Dinamu održao nogometnu lekciju, a u njegovim redovima večeras nije bilo slabog pojedinca. Svi su svoje zadatke odradili na visokoj razini, od čvrste i neprobojne obrane do brzog i efikasnog napada.

Kenneth Vermeer: Vratar Ajaxa nije imao previše posla večeras. Dinamovi napadači su uglavnom pucali izvan okvira, a ono što je išlo prema njemu, bez većih poteškoća je zaustavljao. Vermeer je djelovao sigurno i uspješno je surađivao sa svojom obranom.

Vurnon Anita: U obrani je vrlo dobro obavljao svoje zadatke, osim kad je jednom ispao iz igre, no to nije utjecalo na rezultat. Dinamovi su igrači imali tešku zadaću proći pored njega, a u ofenzivi je bio izuzetno opasan u suradnji s Boerrigterom.

Jan Vertonghen: Vrlo važna karika u Ajaxovom sustavu. Još je jednom odigrao "kapetanski", a sa sunarodnjakom Alderweireldom čini vrlo jaki stoperski par. Djelovao je vrlo sigurno i smireno je rješavao situacije u svom kaznenom prostoru, te je zaustavljao gotovo sve pokušaje Dinama da uđe u čistu priliku.

Toby Alderweireld: Nešto nesigurniji od Vertonghena, ali svejedno korektno odradio svoj posao na poziciji stopera. Priključivao se napadima Kopljanika i u par navrata zaprijetio Kelavi, a pred kraj prvog poluvremena mogao se i upisati u strijelce kada je pucao glavom nakon kornera. Vrlo opasan u skoku.

Gregory van der Wiel: Jedan od ponajboljih pojedinaca u redovima pobjedničke momčadi. U obrani bez većih grešaka, a za razliku od utakmice u Zagrebu ovog se puta često priključivao napadima što je na kraju rezultiralo i vodećim pogotkom. Odlično ispratio akciju s Eriksenom i zakucao loptu pod gredu.

Christian Eriksen: Premda večeras nije zabio pogodak, Eriksen je zaslužio vrlo visoku ocjenu za svoj nastup. Imao je nekoliko neugodnih udaraca prema Kelavi, a ono po čemu će pamtiti ovu utakmicu su dvije asistencije, i to obje petom. Kod prvog pogotka iznenadio obranu Dinama svojim potezom i otvorio put Van der Wielu, kod trećeg lijepo proslijedio loptu De Jongu.

Theo Janssen: Solidno odradio svoj dio posla u veznom redu, no osim jednog snažnog udarca na početku susreta, nije imao previše prostora za nešto više. Razigravao svoje suigrače i bio čvrst u duelima.

Eyong Enoh: Ajaxov veznjak je odigrao dobrih 90 minuta, pogotovo na defenzivnom planu. Osim jedne pogreške kada je krivo predao loptu, bio je siguran i neprelazan. Vršio pritisak na Dinamove igrače i uzimao im lopte, a najveći dio posla obavio je destrukcijom Dinamovih napada.

Derk Boerrigter: Izuzetno brz i okretan, Boerrigter je stvarao pomutnju na lijevoj strani i gurao svoje suigrače u šanse. Nekoliko puta je i sam pokušao ugroziti gostujuća vrata, ali ovog se puta nije upisao u strijelce.

Siem de Jong: Jedan od najzaslužnijih za visoku pobjedu Ajaxa. Kod drugog pogotka lijepom asistencijom omogućio Sulejmaniju da zabije, a i sam je pogodio suparničku mrežu. Ulazio je u prilike, a da je bio nešto precizniji pobjeda Ajaxa mogla je biti i puno veća. Ubačaji koje je slao bili su vrlo neugodni za gostujuću obranu.

Miralem Sulejmani: Pokazao da je jedan od nositelja igre u Ajaxovom 4-3-3 sustavu igre. Vrlo vješt s loptom i iznimno opasan kada mu protivnici ostave nešto više prostora. Sudjelovao u brojnim akcijama, a znao je i stat na loptu kada je trebalo. Kod drugog gola na najbolji je način iskoristio asistenciju De Jonga i bio nemilosrdan prema Kelavi.

Jody Lukoki: Igrao od 72. minute, našao se u jednoj dobroj prilici, ali njegov udarac nekako je uspio skinuti Kelava.

Lorenzo Ebicilio: U igri od 77. minute, nije dobio pravu šansu da se iskaže.

Nicolas Lodeiro: Na najbolji način iskoristio posljednjih desetak minuta koje mu je pružio De Boer zabivši za konačnih 4:0 odmjerenim udarcem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!